Gyurkity Péter

500 GB-os Blu-ray a Pioneer tarsolyában

A Pioneer alig egy hónappal az eredeti eredmények bejelentése után máris növelte a kísérleti példányok kapacitását, elérve az 500 GB-ot. John Carmack szerint a DVD már nem elég az új játékokhoz.

A cég bejelentése még július közepén, az International Symposium on Optical Memory (ISOM) and Optical Data Storage elnevezésű konferencián hangzott el, a hír azonban csak most jelent meg a tökéletesített változatról. Jól értesült olvasóink tudják, hogy a Pioneer jó ideje foglalkozik a Blu-ray korongok kapacitásának drasztikus megnövelésével, és próbálkozásaikat siker koronázta. Július elején még a 400 GB-os határt tartották a maximumnak, ez azonban időközben 500 GB-ra ugrott.

A vállalat mérnökei ezt 16, ezt követően pedig 20 hagyományos Blu-ray réteg kombinált alkalmazásával (20 x 25 GB) érték el. Korábban az ilyen kísérleteknél nagy problémát jelentett, hogy nem tudták megakadályozni az egyes rétegek közötti zajt, vagyis az adatszivárgást, amely a rétegek számának növelésével drasztikus mértékben felerősödött. Végül azonban rájöttek, hogy a korábban a DVD adathordozók esetében már sikerrel alkalmazott megoldás itt is hasznos lehet, így első körben a lemezek struktúráját variálták meg, majd pedig további megoldásokkal sikerült elérniük, hogy a gyenge jelek is megfelelő minőségben kerüljenek továbbításra.

A legfontosabb jellemző, hogy az új prototípusoknál az alapvető komponensek nem változtak az eredeti Blu-ray lejátszókban alkalmazott típusokhoz képest, így sikerült megtartani a kompatibilitást a régebbi, vagyis a most kapható lemezekkel. Az még kérdés, hogy ez pontosan mit jelent majd a felhasználók számára (a pörköléshez nyilván be kell majd szerezni az erre alkalmas írókat) és azt sem tudjuk, hogy milyen áron jelennének majd meg az új fejlesztések. A Pioneer 2010 és 2012 között dobná piacra ezeket, és ehhez az ISOM hozzájárulását is megszerezte.

John Carmack időközben egy interjúban elárulta, hogy az id Software készülő új játéka, a Rage esetében mindenképpen Blu-ray korongokra lesz szükség. Mivel a licencdíjak miatt nem érné meg egy harmadik dupla rétegű DVD-vel bővíteni a pakkot, ez további kérdéseket vet fel az Xbox 360 esetében. PC-re és PS3-ra tehát Blu-ray lemezen érkezik majd a játék, míg a sasszemű Xbox-tulajdonosok itt-ott némi különbséget fedezhetnek majd fel a megjelenítést illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trogi #25
    Egy film/játék ha igazán izgalmas, érdekes, mindegy hogy min nézed/játszod.
    Tehát ez az egész csak mókusvakítás, persze ez viszi előre (?) az emberiséget. Nem az utolsó seggszőrt akarom látni a kivetítőn, hanem egy érdekes történetet, játékban dettó.
    Csak a szart kell becsomagolni, ha azt akarják, hogy megvegyék.
  • Dzson #24
    Lefizette a sony, ja.
    Meg mindenkit, aki 20 éve azt mondta, hogy kevés a CD, kell a DVD.

    Ilyen világban élünk.
  • Dzson #23
    Nem kötelező.

    Nézz junoszty tv-t, hallgass szokol rádiót.

    Igény kérdése.
  • Sanyix #22
    ez a carmack egyre hülyébb, egyre több faszságot mond. Vagy csak azért csinálja mert neki ha hülyeségeket mond jó lesz(ha értitek mire gondolok)? :D
  • trogi #21
    Még mielőtt belekötnétek: mindez vonatkozik játékra, programra és zenére is (utóbbinál értelemszerű szűkítésekkel) !
  • trogi #20
    S előbb-utóbb meggyönnek a normális felbontású filmek is az 500 gigabájos lemezre. 5760x3240-et a népnek! S hozzá illő plazma/lcd/nextgen tévét/kivetítőt is, hogy az 5x4x2,5-es szobában is jól mutasson a 3 méteres képátlón a mozifilm.
    Ha ez megvalósul, jöhet a 16.7-es hangrendszer a (következő lépésig mindenesetre) a legtökéletesebb hangzással.

    Értsék meg emberek: Nincsen kompromisszum, az Önök javát akarjuk, méghogy 55-72 cm-es tévén bármit is nézni? Pfuj, undoító! (Hányáshang) Egyúttal megígérjük, hogy a 7 perce piacradobott fejlesztésünk már mindennel kompatibilis lesz, ami a jövőben megjelenik (értsd: 124 perc múlva) , nem kell lecserélniük semmit! (Itt csuriba csavarodó ujjak láthatók hátulról)
  • RecoPhile #19
    "John Carmack szerint a DVD már nem elég az új játékokhoz."
    Hát igaza van. Már most a mai játékok közzel elérik 8giga tartományt. De ebben az évben vagy következőben meg megprobalják belesűríteni egy játékot egy dupla rétegű DVD-be, de már tényleg lassan kevés lesz a hely.
    Lehet már a következő generációs játék motorok és azzal kijövő játékoknak tényleg nem lesz elég a 8giga DVD és így tényleg átt térnek Blu-rey -ra és reméllhetőleg kezd lejebb menni az árúk.
  • dez #18
    De az is nagyon messze van még, hogy adattárolásra olyan GB/ár arányban legyen a flash, mint egy lemez. Akkor már inkább sima vinyó. Bár ha bejönnek ilyen többszáz GB-os lemezek értelmes áron, akkor az sem...
  • dez #17
    Flash memórián nem fognak játékokat v. filmeket kiadni, mert ha jóval olcsóbb lesz, mint most, akkor is sokkal drágább lesz, mint egy műsoros lemez előűllítási költsége; és a másik, hogy a műsoros lemezeket nem írják, hanem nyomtatással készül, egy mp alatt rajta van az adat, a flash-memóriát meg tele kell írni, ami több perc.
  • dez #16
    Kis karc nem nagyon lesz, mert azt kivédi a karcálló réteg; csak nagy karc, de ahhoz meg már széndékosság kell.
    De egyébként fejlettebb a hibajavító kódolása is, mint a DVD-é.