Berta Sándor

Németország - millió eurós jogdíjak utólag irodai készülékekre?

A Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) határozata értelmében a nyomtatógyártók akár utólag is kötelezhetők a jogdíjak befizetésére.

Az ítélettel a BGH a szerzői jogdíjakat beszedő társaságoknak adott igazat és kimondta, hogy a szervezetek jogosan követelhetnek jogdíjat minden a 2001 után eladott multifunkciós készülék után. Az egyes eszközök után utólag befizetendő jogdíj 38 és 614 euró között változik. A döntésével a BGH gyakorlatilag felülírta a Düsseldorfi Tartományi Bíróság tavaly novemberi határozatát, amely szerint nyomtatókra nem vethető ki jogdíj.

A szerzői jogdíjakat beszedő társaságok - a 2001 elejétől 2007 végéig értékesített modellek után - összesen több mint 900 millió eurót követelnek a nyomtatógyártóktól. Mindez azt jelenti, hogy a legolcsóbb 70 euróba kerülő multifunkciós készülékek után is 102 euró jogdíjat kellene fizetni, ami a szakemberek szerint egyenesen abszurd.

"Ennek az ítéletnek drámai következményei lehetnek mind az egyes gyártókra, mind pedig az egész kereskedelmi ágazatra nézve. A túlzottan magas jogdíjak akár az egész piacot térdre kényszeríthetik. Ráadásul ugyanannyi jogdíjat kellene fizetni egy 70 eurós és egy 1000 eurós modell után. Nem tennének különbséget aközött sem, hogy a készüléknek csak másoló, vagy szkenner- és faxfunkciója is van-e" - reagált felháborodottan Bernhard Rohleder, a BITKOM szakmai szervezet ügyvezető igazgatója.


Tény, hogy sokan már nem engedhetnék meg maguknak a multifunkciós készülékek megvásárlását vagy ami még rosszabb lenne a német kereskedők számára, hogy sok vásárló inkább külföldön venné meg a kiválasztott eszközöket. A legnagyobb problémát a nemrég módosított német szerzői jogi törvény jelenti, amelynek értelmében már nem a törvényalkotók határozzák meg az aktuális jogdíjakat, hanem a szerzői jogi társaságok. A BITKOM mindenesetre tárgyalásokat kezdeményezett a szervezetekkel, mert azt szeretné elérni, hogy ne kelljen jogdíjat fizetni egy 20 évvel ezelőtt megvásárolt, funkcióiban a jelenlegiektől részben vagy teljesen különböző fénymásoló vagy nyomtató után.

Alig néhány hete az váltott ki vitát, hogy a szerzői jogi társaságok jogdíjat vetnének ki minden másolásra alkalmas készülékekre, így például a személyi számítógépekre. A jogdíjak miatti bekövetkezhető áremelkedést egyébként már tavaly ősszel megjósolták a német szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NessieGraf #13
  Ne örüljetek korán! Még várhatók érdekességek. Ma estem hanyatt a boltban: nem adnak szatyrot, mert a szatyorra termékdíjat kell fizetniük (új, burkolt adónem, M.o.) Ilyen ságokat simán bevisznek az Unióba! S' majd örülhetünk.
 • uberalles #12
  Őrá gondoltok?
 • arrakistor #11
  remélhetőleg
  ------------------------------------------
  Tanzen macht frei.
  ------------------------------------------
 • eto demerzel #10
  lehetseges hogy a tortenelem ujra megismetli onmagat.
 • assdf #9
  A német történelemben volt már erre egyszer válasz a lakosság részéről, akkor jól ki is használa azt egy bajuszos kicsi bácsi...
 • Stirner #8
  Jogdíjországban az élet jogdíjért mehet, jogdíjat fizetnek szüleinek, leámsolt gyerekek, jogdíjért jönnek a művek, s aztán? Mind jól befürödnek :)
 • Magnetic #7
  Úgy néz ki, most ebben van az üzlet...
  Komolyan eldurran az agyam a jogvédőktől...Nem szoktam reagálni ilyen hirekre, de ez már tényleg túl mutat a gusztustalan kategórián.
  De nem baj, egyszer ezek is csak történelem lesznek, valahol a lábjegyzetben.
 • arrakistor #6
  szituaszion ábszühd
 • P3h3ly #5
  "már nem a törvényalkotók határozzák meg az aktuális jogdíjakat, hanem a szerzői jogi társaságok"
  Ezt nem hiszem el, nem lehet annyit fizetni a hatalmon levőknek hogy egy ilyen jogot kiadjanak a kezükből, ez baromság, lehetetlen...
  Vagy nem a teljes igazságot írja a cikk és akkor !javasolhat! aktuális jogdíj változtatást egy szerzői jogi társaság de jóváhagyás kell hozzá valamilyen módon vagy ezzel gyakorlatilag meg lehetne folytani termékeket, cégeket...
 • Cleawer #4
  Miért van az hogy 90 politikai döntéshozóra jut 10 értelmes döntéshozó(inkább ellenző)?
  Kezdek belefáradni az idiotizmusba...