Gyurkity Péter

Három Nehalemmel indít az Intel idén

Az Intel az év végén egyszerre három új asztali chipet dob piacra, a korábban megszellőztetett órajeleken. Egyes Core 2 processzorok már most visszavonulnak, az ikermagos Atom pedig késlekedik.

Tajvani lapok az alaplapgyártóktól kiszivárgott információkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az Intel az első körben három új Nehalem chipet dob majd piacra a negyedik negyedévben. Hivatalos elnevezések még nem láttak napvilágot, így egyelőre maradnak a kódjelzéseknél: az XE, P1 és MS3 jelölésű chip fogyasztása 130 watt, órajelük 3,2 GHz, 2,93 GHz, illetve 2,66 GHz, a harmadszintű gyorsítótár mérete egységesen 8 MB, a támogatott technológiák között pedig megjelenik a simultaneous multi-threading (SMT).

Az új processzorok az első tesztek szerint nagyjából 15-30 százalékos teljesítménynövekedést jelentenek majd a mostani csúcskategóriás példányokhoz képest. Végleg eltűnik az FSB, és a beépített memóriavezérlővel átadja helyét a QuickPatch Interconnect (QPI) technológiának. A chipekkel együtt megjelenik az X58 jelzésű chipkészlet is, amely már az ICH10-es családra épül. Az alaplapokon első körben PCI Express 8x csatlakozók lesznek megtalálhatók, amelyek támogatják az AMD Quad CrossFireX technológiát, bár az is lehet, hogy az Intel az nVidia SLI megoldását is időben licenceli.

A cég eközben több egyéb változtatásra is készül. Júliust követően visszavonul a Core 2 Extreme QX6850, valamint a 6800. A szintén négymagos Q9550 és 9650 2009 elején távozik a küzdőtérről, míg a többi Yorkfield magos, most még vadonatújnak számító fejlesztés jövő év végéig marad majd. Ami az Atom-vonalat illeti, itt az ikermagos Atom 330 processzort júliusra ígérték, ám az egymagos felépítésű 230 utánpótlási gondjai és a hiány miatt ez egészen szeptemberig csúszik.

A cég szokásához híven nem fűzött kommentárt a hírhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #3
    Ha kisajátítanák ők lennének a föld legnagyobb idiótái, és csak magukat szopatnál. Bár ma már minden elképzelhető.
  • tomcsa4 #2
    Nem úgy van, hogy az nvidia kisajátította a SLI-t? Tehát csak nforce-szal működik? Remélem az Intel megbosszulja! Bezzed az Ati nem sajátít ki semmit.

    Hülye szarfaszú önző nvidia!
  • skati #1
    Jöjjön csak azaz