Gyurkity Péter

A brit PC-piac növekszik a leggyorsabban

Nyugat-Európában a brit számítógépes piac növekszik a leggyorsabb ütemben, legalábbis a Gartner friss felmérése szerint, jelentősen meghaladva ezzel az összes többi ország hasonló mutatóit.

A szigetország 27,4 százalékos növekedéssel érdemelte ki az első helyet - ennyivel növekedtek ugyanis az eladások 2007 második negyedévéhez képest. Mind a professzionális, mind pedig a fogyasztói szegmens igen erős igényeket támasztott a forgalmazók felé, ezt az ütemet pedig csak úgy lehet fenntartani, hogy folyamatosan új vásárlókat találnak, illetve a meglévő számítógépek cseréje is folyamatosan zajlik majd.

Különösen erős volt a mobil PC-k eladási üteme, amit már megszokhattunk az utóbbi időben. Egy év elteltével egyetlen negyedév alatt 60 százalékkal több laptop talált gazdára, ez pedig elég volt ahhoz, hogy az összes PC-eladások immár 64 százalékát kaparintsák meg a mobil változatok. Az asztali számítógépek eladásai ugyanezen idő alatt 8 százalékkal visszaestek, elég nyilvánvaló tehát a hordozhatóság és a kisebb méret növekvő vonzereje. Nyugat-Európa forgalmazói egészében véve sem panaszkodhatnak, hiszen átlagosan 23 százalékos javulást sikerült elérni az egy évvel korábbi periódushoz képest.

Ami a gyártók rangsorát illeti, itt továbbra is a Dell vezet, mögötte pedig némileg lemaradva a HP található - a két vállalat a teljes piac 45 százaléka felett uralkodik. A Gartner kiemeli a HP teljesítményét, ez utóbbi ugyanis csaknem megduplázta korábbi eredményét a fogyasztói szegmensben. A harmadik a némileg gyengélkedő Acer, amely a Packard-Bell termékek iránti kisebb kereslet, valamint az átállási, termékváltási nehézségek miatt kissé rosszabbul szerepelt mint korábban.

A szigetország a fentiek ismeretében magabiztosan nézhet a jövőbe - nyilván erre is építenek az új optikai hálózatokat építő szolgáltatók, amelyek a következő évtizedben szeretnék minél szélesebb körre kiterjeszteni a gyorsabb adatátviteli technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!