Gyurkity Péter

A Jointech szállítja le az első 100 dolláros laptopot

Bár az olcsó laptopok ötlete az MIT és Nicholas Negroponte fejéből pattant ki, most mégsem ők, hanem egy külső cég szállítja le az első 100 dolláros változatot. Kérdés, hogy a készülék mire lesz használható.

Jointech a napokban jelentette be, hogy mindössze 99 dollárért árulja majd legújabb laptopját, amely nyilván a nettop, azaz a kifejezetten az alacsony fogyasztásra, könnyű ámde korlátozott használatra kiélezett fejlesztések szegmensébe tartozik. A cég az ár mellett a pontos technikai részleteket is közölte, ez azonban rögtön kétkedésre késztette mindazokat, akik epekedve várták az első valóban olcsó készülék felbukkanását.

A JL7100 néven érkező laptopocska mindössze 680 grammot nyom, semmilyen mozgó alkatrészt nem tartalmaz, a cég pedig elsősorban a mobilitásra helyezi a hangsúlyt. Ez nyilván súlyos kompromisszumokra kényszerítette a mérnököket, akik több szempontból is korlátozott megoldással álltak elő. Ezt jól jelzi, hogy a Samsung által szállított chipkészletet mindössze 64 MB belső memória, valamint szintén 64 MB belső háttértároló egészíti ki, igaz ez utóbbi az USB-n keresztül csatlakoztatható egységekkel akár 8 GB-ra is növelhető. USB bővítőhelyből egyébként három található meg a készüléken.

A kijelző 7 hüvelykes, a maximális felbontás 800 x 480. A beépített akkumulátor 4 óra alatt töltődik fel, működési ideje pedig 4 és 72 óra között mozog, attól függően, hogy igénybe vesszük-e a készenléti állapot nyújtotta előnyöket. Operációs rendszerként a Windows CE 5.0 található meg a gépen, ez nyilván további korlátozásokat jelent a felhasználást illetően, ám azt is figyelembe kell venni, hogy a háttértároló által nyújtott szűkös helyen másik verzió nem fért volna meg. Kérdés, hogy a JL7100-nak ilyen jellemzőkkel mennyi esélye lesz az izmosabb és drágább szereplőkkel szemben.

Ami a Windows családot illeti, több év után újabb verzió jelent meg az XP-ből, hiszen elkészült az XO-laptopokra, vagyis a Negroponte által promotált fejlesztésekre szánt változat. A szoftver szeptemberben áll majd készen a leszállításra, azok azonban, akik tavaly az elsők között jutottak hozzá az olcsó készülékekhez, kimaradnak a jóból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Franky25 #11
    A PDA legalább elfér a zsebemben ennyiért.
  • foregister #10
    assdf: szóval azt mondod, hogy a gyártó 100 dollárért gyártja és a kereskedőknek 100 dollárért is kell eladniuk természetesen áfával? És azt is állítod, hogy EU-n belül kétszer kell áfát fizetni? Tehát a kereskedő megveszi a beszállítótól az áfával terhelt - teszem azt - német árban ami 15%-os áfát jelent (és elvileg ezzel jön ki az általad említett 100 EUR), majd még rászámolja arra a magyar 20%-ot? Komolyan ennyire hülyék lennének a magyarok? Mert ha az EU-n belül már fizettél áfát akkor azt nem kell újra megtenned másik EU-s országban.
  • assdf #9
    "Nem lesz 40 ezer. 100 dollár az 100 dollár."
    Aham...
    Ez ugye ugy indul kapásból hogy akkor 100 dollár=100 euro itt az euban.

    Máris 24-25 ezer ft.
    Aztán rájön 20% áfa=30000 ft
    Na és akkor hol a kereskedő haszna? Meg ki tudja még milyen adóterhek sujtják.
    Szóval légy pesszimista, lesz ez a küty 40 ezer ft
  • Griphons #8
    Bezony, ez csak egy nagy pda, abból is a gyengébb kategória :)
    Ennél sokkal nagyobb tudású pda-k vannak ugyanennyi vagy kevesebb pénzért.
  • Ferrer #7
    Nem lesz 40 ezer. 100 dollár az 100 dollár.
  • roliika #6
    Hát igen...meg ha belegondolsz hogy 40 000Ft lesz ennek az ára mire ideér, 60 körül meg eee-t vehetsz akkor inkább az utóbbi. Ez valami sub sub noteszként használható.
  • juhand #5
    Amit nagyon nem reklámoznak, hogy ARM9-es van benne, ezért
    ez egy nagy PDA nagy képernyővel QWERTY billentyűvel touch paddal és USB Host funkcióval.
    Esélye sincs az EEE PC-vel szemben.
  • Ferrer #4
    Ja, pff, ezen ilyen Windows CE van, gondolom mennyi program fér össze vele. Akkor inkább már valamelyik EEEEEEEEPC-klón kicsit drágábban.
  • Ferrer #3
    Hát ha 100 dollár vagy kicsivel több, és van benne wifi, akkor ez tök jó. Azért, mert kicsi :)
  • JoinR #2
    De van olyan verzió, amibe van wifi (honlapon: Built in wifi (optional))