Berta Sándor

Mobil készülékek válthatják az OLPC-t

Alan Kay szerint igazi sikertörténet az One Laptop Per Child (OLPC) program, de a jövőben más eszközök fogják meghódítani a piacot.

Az ismert és elismert számítástechnikai szakember úgy vélte, hogy néhány hiányossága ellenére a 100 dolláros laptop nagyszerűen helytállt és a megjelenése nyitotta meg az utat az olcsó netbookok elterjedése előtt. Alan Kay a modern laptopok és az oktatási célú számítógépek atyjának számít, hiszen már 1968-ban leírta egy tudományos anyagában egy hordozható számítógép, a lapos kijelző és a vezeték nélküli hálózatok ötletét. Az általa csak Dynabooknak nevezett eszköz elsősorban az egyszerű kezelhetőségével tűnt volna ki és segíthetett volna a gyerekeknek a tanulásban.


Alan Kay és a Dynabook

Az OLPC projekt koránt sem indult sikertörténetnek. Az Intel, a Microsoft és más IT-cégek megpróbálták megnehezíteni Nicholas Negroponte és csapata dolgát. A várt milliós megrendelések elmaradtak és általános megdöbbenést keltett a nyílt szoftverek fejlesztőinek körében, amikor Negroponte bejelentette, hogy az OLPC még a Microsofttal is kész az együttműködésre.

Alan Kay a legendás Xerox PARC kutatási intézményben kezdte a karrierjét, ő vezette a Smalltalk programozónyelv fejlesztését és részt vett a grafikus felhasználói felület kidolgozásában. Ezután az Apple, a Walt Disney, majd a Hewlett-Packard munkatársa lett. Napjainkban Kay a Viewpoints Research Institute nevű jótékonysági szervezet elnöke. A tanácsadók között megtalálható Gordon Bell, Vint Cerf, Mihaly Csikszentmihalyi, Quincy Jones, Nicholas Negroponte, Mitchel Resnick és Paul Saffo.

"A bennem rejlő optimista azt mondja: az OLPC egy jó dolog, hiszen megváltoztatta az oktatási célú notebookokról kialakult helyzetet és csökkentette a hardverárakat. Számos vállalat kezdett konkurálni a 100 dolláros laptoppal. Régebben én is javasoltam a Hewlett-Packardnak egy olcsó kis méretű notebook kifejlesztését és piacra dobását, de elutasítottak. Ma már tíz gyártónak vannak netbook készülékei és a HP is köztük van" - jegyezte meg Alan Kay.

Kay 40 éve ismeri Negropontét, nem véletlen, hogy szoros barátságban vannak. Objektív véleménye van az OLPC készülékéről, pontosan ismeri a hiányosságait. Ennek ellenére úgy gondolta, hogy az eszköz kiválóan használható a fejlődő országokban, ahol megváltoztathatja az oktatási rendszert és szemléletet. Viszont a jövő szerinte nem az OLPC termékéről szól majd, hanem egy mobiltelefonra hasonlító, de több célú készülékről. Jó példa lehet az iPhone vagy egy tábla-PC.

Az OLPC már készül az XO-laptopok új változatával, amelyek az AMD Geode chipje helyett a VIA fejlesztéseire épülnek majd. A tervek alapján még idén piacra dobnák az első és a második generáció közé helyezett példányokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Elobb utobb csak elerjuk mar az 1968-as szintet...