Gyurkity Péter

OLPC: nem lesz duplaképernyős XO-2

A laptopgyártók fejlesztéseinek előretörése ellenére a netbook ötletét meghonosító OLPC még mindig komoly terveket dédelget, ám ezen tervekben jelentős változtatásokat hajtottak végre.

A szervezet élén álló Nicholas Negroponte (az eredeti ötlet atyja) a napokban ismertette az OLPC elképzeléseit, a jelenleg néhány országban kapható XO-laptopok utódainak bizonyos részleteit. Ebből megtudhattuk, hogy dobták az eddigi terveket, a második generáció példányai helyett pedig egy frissített változat, valamint a harmadik sorozat érkezik majd.

Korábban még arról számoltak be az illetékesek, hogy az XO-2 rögtön két érintőképernyővel jelent volna meg, mégpedig a PixelQi jóvoltából. Ezen készülékek most kikerültek az útitervből, helyüket pedig az 1.75, illetve a 3.0 verziószámmal ellátott változatok foglalták el, érdekes jellemzőkkel. Előbbi a jelenleg is elérhető 1.5 verzió frissítéseként érkezik majd, az egyetlen nagy különbség pedig a processzor lesz, hiszen míg a mostani példányokban még VIA C7-M chip található, addig az 1.75-ben már ARM processzor kap majd helyet, nyilván azzal a céllal, hogy kellemesebb teljesítményt préseljenek ki az igencsak olcsónak szánt megoldásokból.


Az XO 3.0 már egészen érdekes, újszerű dizájnt takar, ez ugyanis egy egyszerű papírlapra emlékeztető készülék lesz, természetesen (színes) érintőképernyővel felszerelve. A megoldás 1,4 hüvelyk vastag lesz, teljes mértékben műanyag, a szervezet szerint törhetetlen és vízálló külsővel, fogyasztása pedig 1 watt körül alakul majd. További részleteket sajnos nem árultak el, ám azt megtudhattuk, hogy az első példányok 2012-ben érkeznének meg, mindössze 75 dolláros kereskedelmi árral.

Ambíciózus tervekben tehát nincs hiány, már csak az a kérdés, hogy ezekből mi valósul meg az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #3
    hát pedig pont az lett volna jó a xo2-ben, hogy olyan mint egy könyv

    1,4" meg nem sok
  • Szemjuel #2
    papírtömb :D:D ne ragadj le ilyen semmiségeken, majd a marketing megmagyarázza :D
  • grobs #1
    "egyszerű papírlapra emlékeztető készülék lesz, természetesen (színes) érintőképernyővel felszerelve. A megoldás 1,4 hüvelyk vastag lesz"

    1,4" vastag papír ...