Gyurkity Péter

Cell processzor a Toshiba laptopjában

Nem kispályázik az eddig is meglehetősen széles kínálattal hódító Toshiba, hiszen ezúttal a Cell processzor erejét hívják segítségül legújabb laptopjukban, amely ezáltal kiérdemli a brutális jelzőt.

A cég a Qosmio családot egészítette ki a vadonatúj jövevénnyel, az új példány pontos típusjelzése G55-Q802. Ez a változat két különböző processzorral érkezik, az egyik az IBM és a Sony bevonásával fejlesztett, a PlayStation 3-ban és egyes ipari megoldásokban helyet kapó Cell processzor, a másik pedig a megszokott Core 2 sorozat egyik tagja. Előbbi a multimédiás feladatokban nyújt majd segítséget, ahogy azt a Toshiba is igyekszik kihangsúlyozni a chip erejének ismertetésével.


A G55-Q802 méretes, 18,4 hüvelykes kijelzővel érkezik, a legnagyobb támogatott felbontás 1680x945 pixel. A Quad Core HD néven szereplő Cell itt négy magra, azaz SPE-re (Synergistic Processor Element) támaszkodik, amelyet 128 MB XDR memória egészít ki. Elsődleges feladata a különböző multimédiás kihívások megfelelő sebességen történő teljesítése, ezek között említik a hagyományos DVD-korongon érkező tartalmak real time konvertálását 720p nagy felbontású formátumra (amelyet a cég szerint tízszer gyorsabban hajt végre), a Transcoding, amely főként a nagy felbontású képi anyagok "lebutítását" jelenti a DVD-re történő kiírás céljából, a Video Indexing, amely az egyes jelenetekben felbukkanó arcok alapján történő katalogizálást jelenti, valamint a Gesture Control, amely nevének megfelelően (a beépített webkamera segítségével) lehetővé teszi a kézmozdulatokkal történő vezérlést.


A fenti felsorolás után a Toshiba - nem meglepő módon - magabiztosan jelenti ki, hogy a felhasználók végre kiemelkedően jó teljesítményt párosíthatnak a kényelemmel. A készülék kezdő ára 1600 dollár, ami egyáltalán nem vészes, tekintve, hogy a központi processzor szerepét gyors Core 2 chip tölti be. Ez utóbbi a Core 2 Duo T7350, amely 2 GHz-en fut, és 4 GB DDR2 memóriára támaszkodik. A megoldásban a GeForce 9600M GT kapott helyet 512 MB saját memóriával, valamint egyszerre kettő 250 GB-os SATA-merevlemez, kiegészülve a megszokott DVD SuperMulti optikai meghajtóval.

Arról nem szól fáma, hogy az akkumulátor hogyan bírja a Cell mellett - erre nyilván majd az első tesztek adnak választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #29
    Na és? De egyébként főleg a Cellek adattal való ellátása a feladatuk.
  • Sanyix #28
    Azért ebben van pár opteron is...
  • cateran #27
    Csak en nem latom ennek semmi ertelmet 1 laptopban? Ki a fene akar videoeditalast laptopon csinalni? Marmint pl. dvdrol 720p-t nagyhirtelen....ja,es realtimeban ofc.....mondjuk 1600 dollar nem sok erte,az igaz...
  • dez #26
    Figyelmetekbe:
    New Military Supercomputer Breaks Performance Record
    Roadrunner Dominates Top500 Supercomputers List
  • dez #25
    Hallod-e, erősen szánalmas, hogy így fikázod az eddig dicsőített Cellt, csak mert kiderült, béna vagy hozzá...

    Különben sem veri kenterbe a 4850, csak papíron, ill. néhány egyszerűbb számításban. Mellesleg már van olyan változata a Cellnek, ami DP-ben is ütős.
  • dez #24
    Nyilván nem így értettem. Ez a cucc kimondottan videofeldolgozásra való, és az ehhez való szoftver megvan hozzá, szóval ez a szöveg, hogy "amig nincs szoftver, ami kihazsnálná azt a cell-t, addig ez semmit sem ér :)" semmit sem ér. :P
    Emellett a Cellre úgy általában sem igaz, hogy nincs rá szoftver.
  • Vers #23
    nemtom mit akartok a cellel, 64 bites számitásokban tizedére esik a teljesitménye
    egy uj vga, ati 4850 kenterbe veri 30 ezerér
    amugyis ebben ilyen fél herélt cell van, dugják a seggükbe arra valo másra nem
    má nem tudják hova pakolják ezt a szart, mert a playstation3 is a csöd szélén lebeg
  • arty #22
    tehát azt mondod, hogy rengeteg x86 alapokon működő program létezik, ami mellesleg képes használni a rendszerbe illesztett CELL-t, mint 'segédprocesszort'? ;)

    ha ez igyvan, akkor tényleg elment mellettem a világ...
  • dez #21
    Ezt honnan szedted? A Toshiba kb. 2 éve fejleszti ezt a cuccot, és eleve ilyen alkalmazásokban akarta alkalmazni a Cellt, amikor beszállt annak kifejlesztésébe. Mellesleg már több helyen is alkalmazzák a Cell procikat az iparban, katonaságnál, tudományos téren.
  • Sanyix #20
    Kicsit uncsi ez a visszavágás miután egy elképesztő hülyeséget mondtál :\

    Egyébként nem beszéltem, írtam.