Gyurkity Péter

Elkészült a Panasonic tartós mini-notesza

Kis kijelzővel, megnövelt működési idővel és a család nevéhez hűen tartós külsővel érkezik a Toughbook sorozat legújabb tagja, amely az netbook megoldásokban is alkalmazott Intel Atom chipre épít.

A Panasonic, pontosabban a Matsushita, nem számít újoncnak a területen, igaz a cég elsősorban a tartós, a külső behatásoknak jól ellenálló, úgynevezett rugged PC dizájnokkal igyekszik méretes szeletet kiharapni a tortából. Mindez persze azt eredményezi, hogy fejlesztéseiket elsősorban nem magánszemélyek, nem átlagfelhasználók hasznosítják, hanem vállalatok és kormányzati szervek, amelyek kifejezetten örülnek az ilyen és hasonló megoldásoknak.

A család meglévő tagjait többek között az amerikai rendőri és katonai szervek, illetve bizonyos vállalatok használják, nagymértékben támaszkodva azok jellemzőire. Az új fejlesztés szorosan illeszkedik a sorozatba, bár méretei révén (184 x 151 x 57 mm) minden korábbinál kisebbre szorítja le a korlátokat. Kijelzője mindössze 5,6 hüvelykes, a beépített billentyűzet közvetlenül ez alatt kapott helyet, és elsősorban a hüvelykujjak által használható, az akkumulátor működési ideje pedig eléri a 10 órát, köszönhetően az Intel Atom chipnek, amely igencsak népszerűvé vált a laptopgyártók körében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A CF-U1 mini-tablet bemutatóján a készüléket előbb 1,2 méter magasságból, kijelzőjével lefelé elejtették, ezt követően pedig vízbe mártották - a fejlesztés mindkét próbát sikeresen átvészelte. A hátsó oldalon található szíj révén akár a kezünkön is hordhatjuk a megoldást, a Bluetooth technológia és a vezetéknélküli Wi-Fi elérés révén pedig az internetre történő kapcsolódás sem okozhat gondot. A cég azt reméli, hogy az új fejlesztéssel még jobban kiterjeszthetik uralmukat a rugged PC szegmensben, ahol jelenleg is 61 százalékos részesedést mondhatnak magukénak.

A készüléket elsőként a tengerentúlon dobják majd piacra, mégpedig augusztusban, ezt követi októberben a japán megjelenés. Előbbi régióban évi 90 ezer példányt, a szigetországban pedig évi 10 ezer darabot szeretnének eladni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #6
    Hát ez ocsmány. Mint valami retro táskarádió.
    Halott ötlet ez igy sztem. Vagy Pda vagy Tabletpc de ez vicc.
  • hdo #5
    Hmmm ... fejlődés ... akkor már inkább egy rendes tablet PC mint ez a tömzsi szar.
  • Gerygrey #4
    De legalább még ronda is mint a bűn

    Miért ilyen vastag? CRT monitor van benne?
  • PíszLávJuniti #3
    meg fele akkora a kijelzője kb.
  • lamer the true #2
    lehet, de 10x drágább is
  • Tetsuo #1
    Na jah, megbiz6obb mint az Acer. :P