Berta Sándor

Proaktív adatvédelmet sürgetett az uniós biztos

Az adatok megfelelő szintű védelméről minden európai programban már a kezdetektől kellene gondoskodni - hangsúlyozta az Európai Unió illetékes biztosa. Véleménye szerint betelt a pohár, túl sok a megfigyelési program.

"Minél erősebben függünk a technológiáktól, annál erősebben kell a technológiákat adatvédelmi célokra is felhasználni" - jelentette ki Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos a nemzetközi PRISE (Privacy and Security) konferencián. A politikus hozzátette, hogy a jövőben minden európai uniós programban, különösen a kutatási projektekben kell, hogy legyen "beépített adatvédelem", ugyanis az információk biztonságáról nem csak utólag, de már előzetesen, vagyis proaktív módon is gondoskodni kell.

A PRISE konferencián a résztvevő nyolc európai adatvédelmi hivatal és intézet bemutatta azt az Adatvédelmi-Mátrixnak elnevezett rendszert, amelyet a jövőben minden európai technológiai programnál alkalmazni fognak.

Peter Hustinx ezenkívül leszögezte, hogy szerinte az Európai Unió nem gondolta teljesen végig, mit is szeretne elérni a légiutas-adatbázisok létrehozásával. Véleménye szerint az "egész ötlet bizarr", de ugyanebbe a kategóriába sorolta Franco Frattini igazságügyi biztos adatgyűjtő elképzeléseit is. Az adatvédelmi biztos a biometrikus igazolványok elterjesztését szintén egy túlzott mértékben felgyorsított, agyonhajszolt programnak nevezte. Úgy vélte, hogy a biztonsághoz időt kellene hagyni és nem kellene siettetni ezeket a folyamatokat.

"Ami elég, az elég. Már most könnyen elérkezhettünk egy fordulóponthoz" - nyilatkozta végül Peter Hustinx, utalva arra, hogy egyre több embernek és politikusnak, sőt, az európai parlamenti frakcióknak sem tetszenek a szinte állandóan sürgetett, különböző újabb és újabb megfigyelési programok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #3
    "A felhasználók pedig akár SMS-ben is figyelmeztetést kaphatnának, hogy túl stresszes munkát vagy más tevékenységet végeznek, és pihenjenek."

    Napersze. Majd Magyarországon szól a teszkós pénztárosnak, hogy tessék pihenni, mert túl van stresszelve. Amikor a WC-re is alig tudnak kimenni.
    Nem kellene inkább olyan űrruhákat osztogatni, amelyekbe bele lehet kakilni és vizelni is?
  • arrakistor #2
    egy ilyen lefitymált szŐrevő..
  • arrakistor #1
    majd pont egy ilyen fitym*nélküli okostojás fog engem megvédeni