Berta Sándor

20 milliárd eurós kártérítés olasz adóadatokért?

Feljelentést tett és kártérítést követel az olasz adóhatóságtól egy fogyasztóvédelmi szervezet az internetre kikerült adótitkok miatt. Bárki megnézhette bárkinek az adóbevallását.

A Codacons azt szeretné elérni, hogy az összes érintett állampolgár kapjon kártérítést. A La Repubblica olasz lap tudósítása szerint az összeg, az érintetteknek fizetendő 520 euróval számolva, akár a 20 milliárd eurót is elérheti.

Az olasz adóhatóság Vincenzo Visco pénzügyminiszter-helyettes utasítására a múlt héten hozta nyilvánosságra 38 millió olasz állampolgár 2005-ös adózási adatait és komplett adóbevallását. A honlapot több ezren keresték fel és időszakosan meg is bénították, mert sokan voltak kíváncsiak a híres személyiségek, illetve barátaik és szomszédaik adóinformációira. Az adóbevallásokat csak az olasz adatvédelmi hivatal utasítására távolították el 24 óra múlva.

Azonban sokan le is töltötték a fájlokat, majd később újra elérhetővé tették őket. Egyes dokumentumokat például külön díj fizetése után lehet csak megtekinteni. A fogyasztóvédők ezért szeretnék azt is elérni, hogy a hatóságok minden oldalról töröltessék a kikerült bizalmas adatokat. Carlo Rienzi, a Codacons elnöke szerint ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy később bárki visszaélhessen az internetre kikerült adóadatokkal és adóbevallásokkal.

Az adóhatóság egyébként az akciót azzal indokolta, hogy szerette volna felhívni az emberek figyelmét az adócsalásokra és el akarta gondolkoztatni az állampolgárokat. A Codacons beadványát most Franco Ionta államügyész vizsgálja és ő dönt arról, hogy felelősségre vonnak-e valakit, és ha igen, kit és milyen mértékben az esetért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!