Berta Sándor

Politikai és intim adatokra is kíváncsi az USA

Kiderült, hogy a légiutasok egészségügyi állapotára, szexuális életére és etnikai hovatartozására vonatkozó legintimebb adatokat is kiadja az Egyesült Államoknak Németország.

A nemrég megkötött német-amerikai adatcsere-egyezmény egyik elfeledett passzusáról a Der Spiegel német magazin számolt be. A néhány hónapja megkötött megállapodás 12-es cikkelye kimondja, hogy a súlyos bűncselekmények vagy terroristatámadások elkövetésével, előkészítésével gyanúsított személyeknek akár a legszemélyesebb adatai is kiadhatók a másik fél hatóságai számára. A megosztható információk között vannak a faji vagy az etnikai hovatartozással, a politikai nézetekkel, a vallási és az egyéb meggyőződésekkel, a szakszervezeti tagsággal, az egészségügyi állapottal és a szexuális élettel, illetve szokásokkal kapcsolatos adatok.

Az ügy óriási felháborodást váltott ki, politikusok és szakszervezeti vezetők egyaránt tiltakoztak. Michael Sommer, a Német Szakszervezetek Szövetségének (DGB) vezetője az arcátlanság csúcspontjának nevezte, hogy a német kormány az állampolgárai szakszervezeti tagságára vonatkozó információkat is megosztja az Egyesült Államokkal. Gisela Piltz, az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője kakukktojásnak nevezte a megállapodást és feltette a kérdést: vajon a szexuális érdeklődésnek mi közük van ahhoz, hogy valaki terrorista-e vagy sem? Szerinte az ilyen és az egyéb bizalmas adatokat (vallási meggyőződés, politikai nézetek stb.) különösen védeni kellene, nem pedig kiadni egy harmadik fél számára.

Petra Pau, a Die Linke frakció elnökségi tagja az őrültek házából származó dolognak nevezte a passzust és közölte: ezekhez az információkhoz nemhogy az Egyesült Államoknak, de még a német államnak és más német állampolgároknak sincs semmi közük. Az ugyanis, hogy ki milyen vallású vagy hogyan és kivel bújik ágyba, mindenkinek a magánügye. Mindenesetre még komoly viták várhatók az ügyben, ugyanis az egyezményt előbb a német köztársasági elnöknek kell elfogadnia és csak ezután kerülhet a német parlament, majd a Bundesrat elé. A megállapodás csak ezután lép hatályba.

Mint ismeretes, Wolfgang Schäuble német belügy- és Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter Berlinben március közepén írták alá Michael Chertoff amerikai belbiztonsági és Michael Bernard Mukasey amerikai igazságügyi miniszterrel a német rendőrségi adatbázisok megnyitásáról szóló megállapodást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #24
    A háttérhatalmi összeesküvő banda, amelyik nemzetek fölött áll és képes használni a világ legfontosabb titkosszolgálatait saját világuralmi céljai érdekében (pld 9.11 önmerénylet)- nos rájuk tényleg nyugodt szívvel lehet rábíznia mindenkinek a legintimebb adatait is, hiszen biztosan nem fognak ezzel visszaélni...
  • Turdus #23
    Nem érted a lényeget. Most még lesz*rod, mert a kritériumok nem vonatkoznak rád. De mi lesz akkor, ha kimutatják, hogy a terroristák d*gják az asszonyt? Akkor Te is célpont leszel, de már nem tehetsz ellene semmit, hisz mindent tudni fognak rólad.

    Mellesleg mi a garancia arra, hogy nem veszik önkényesen mindened (beleértve az asszonyt is)? Ha beleegyezzel abba, hogy megsértsék az emberi jogaidat, akkor beleeggyezel abba is, hogy ezt bárki megteheti.
  • cateran #22
    Magánszféráról hallottál már? Nem arról van szó igazán, hogy félnivaló-e vagy sem,hanem hogy ezekhez a dolgokhoz sem neked,sem a kispistának,sem semmiféle hivatalnak nincs köze (bár 1-2 csajról én is szivesen néznék intim adatokat..:P)
    A katonák is ilyenfomán az alapvető emberi jogok ellen vannak,hiszen hadseregeket nem azért tartanak,mert jól mutatnak 1-1 felvonuláson..... (és hagyjuk a csak védelem miatt süket dumát...)vagy a fegyvergyártók....:P Amúgy milyen az a terroristagyanús tevékenység? Az ilyen gondolkodásból szokott születni az "elöbb lövünk,aztán kérdezünk" illetve a megelöző csapások szorgalmazása....
  • remark #21
    "Meg is érdemlitek címmel írhatnék erről bőven de vajon változtatna ez valamit azon, hogy a birka tömegek mindíg is szívesen maradnak rabszolgái a fszpó hatalomnak!?"

    Valtoztatna. Ha csondben maradsz, te is resze vagy a birka tomegnek. Ha nem, legalabb te kivaltal a tomegbol...
    Ugyhogy irj!
  • remark #20
    Akkor olvasd el ezt is: Brave New World

    "Universal happiness keeps the wheels steadily turning; truth and beauty can't."
  • remark #19
    "Aki egyenes úton jár, annak szerintem az ilyen adatgyűjtésektől nincs félni valója, aki meg nem, magára vessen."

    Amig az egyenes utat en definialhatom, nekem sincs semmi bajom az "egyenes uton jarastol". ;-| De amig az USA vagy az EU nagyokosai definialjak, vagy eppen te, ugy, hogy nekem az a ket opciom van: szo nelkul belemegyek mindenbe, vagy elveszitem minden letezo jogomat, addig kuzdeni fogok azon alapveto jogomert hogy ugy eljem az eletem ahogyan azt EN akarom.

    Ahogy ez valahol az USA-ban elhangzott: lehet demokracia ebben az orszagban egeszen addig amig mi páran definialjuk ennek a szonak a jelenteset.
  • HerrKiss #18
    Kicsit csodálkozom a reakciókon. Lehet, hogy most itt virtuálisan megköveztek a fórumon , de én ezt egyáltalán nem tartom ennyire felháborítónak, mint a cikk írója, és itt néhány hozzászóló. Csak két gondolatot tennék hozzá.
    1.) A politika mondjuk nem érdekel, de az intim adatok... Szerintem aki egészséges, heteroszexuális beállítottságú, annak nincs szégyellni valója, tehát ha begyűjtik róla ezt az adatot, akkor begyűjtik. Jómagam egészséges hetero vagyok, amikor csak lehet, d*gom az asszonyt. Mi szégyellni való van ezen? A ferde hajlamúak (gondolok itt a korcs homokzsákokra és egyebekre, akik szerintem az emberi faj megcsúfolásai) meg örüljenek hogy luk van a s*ggükön... [gonosz vigyor :-)]
    2.) Nem tudom, mit véditek itt a terroristák emberi jogait. Aki terrorista(gyanús) tevékenységet végez, az másoknak az egyik szerintem legalapvetőbb emberi jogát, az élethez való jogát csorbítja meg, és mint ilyentől, automatikusan meg kellene vonni minden további jogot.

    Aki egyenes úton jár, annak szerintem az ilyen adatgyűjtésektől nincs félni valója, aki meg nem, magára vessen.
  • gybfefe #17
    Sajnos ennél jóval súlyosabb jogtiprás folyik, csak épp mindenki magasról leszajja. Meg is érdemlitek címmel írhatnék erről bőven de vajon változtatna ez valamit azon, hogy a birka tömegek mindíg is szívesen maradnak rabszolgái a fszpó hatalomnak!? Hogy én is írjak egy anagrammot MKULTRA, lehet guglizni. Az aranyos a történetben, hogy ki se derült volna ha véletlenül nem egy kanadai politikus feleségével is kisérleteznek a CIA-s nácik a sok szerencsétlen áldozat közül. Az meg hogy hova fejlődött ez a hetvenes évek beli technika, szintén fellelhető a neten, persze magyarul egy árva cikk erejéig se. Ennyit erről, meg a nagy hallgatásról ami egy angol nyelvű oldalra mutató link beküldése után következett. Belinkelem mégegyszer hátha. Kicsit furcsáltam hogy a technikai találmányok iránt érdeklődő fórumozók egy halvány mondatot se reagáltak...
    http://slavery.org.uk/science.htm
    vagy csak ennyire nem megy az angol?
  • blendeguz #16
    Az egész információgyűjtés projekt a II.vh körül kezdődött az UKUSA egyezménnyel... aztán ennek egyik eredménye lett az ECHELON projekt, amit már nehéz volt titkolni és ezért már tudunk róla valamit. Persze van egy csomó olyan projekt, amiről semmit nem tudunk...
  • blendeguz #15
    Szerintem ennél többről van itt szó. Nem csupán adatrögzítés a cél. Nem csupán az a cél, hogy ha tudni akarnak valamit személy szerint rólad, akkor legyen hová nyúlni. Sokkal inkább arról, hogy az összegyüjtött adatok segítségével matematizált pszichológia modellekkel lehet "tömegszimulátorozni". Tehát egész egyszerűen modelleznek nagy kapacitással. Olyan ez, mint amiről Asimov írt az Alapítvány sorozatban. Pszichohistória...