SG.hu

Magyar szoftvereket díjazott a Microsoft

Lezárult a hazai fejlesztői tudásbázis megerősítésére életre hívott Microsoft Certified Professional (MCP) kampány. A Microsoft Innovációs Díjjal tüntette ki a legötletesebb magyar szoftver megoldásokat.

A Microsoft június végén befejeződő pénzügyi évének záró akkordjaként június 26-án Budapesten, a Best Western Lidóban került sor a diákokat és fejlesztőket érintő Microsoft által indított képzések és kampányok záróeseményére. Az est fénypontja a KKV-k 2007-es innovációs díjának átadása volt, melynek keretében a Microsoft a "határokon átnyúló megoldások", "banki és pénzügyi szolgáltatások" és "közigazgatás és közszolgáltatás" kategóriákban választotta ki a beérkezett fejlesztési projektek közül a legjobbakat.

Az elmúlt években számos tanulmány és jelentés mutatott rá arra, hogy Európa egyre komolyabb mennyiségi és minőségi gondokkal küzd a magas informatikai képzettségű munkaerő terén. Az EU saját felmérései is azt mutatják, hogy az európai munkavállalók alapszintű informatikai képzettsége megfelelő színvonalat képvisel, a problémát a fejlett és professzionális szintű képzettségek terén mutatkozó hiányosságok okozzák. A közelmúlt technológiai innovációi és az általuk teremtett új kompetencia-igény a szemünk láttára alakítja át a hazai szoftverfejlesztői ipart. A Microsoft tapasztalatai szerint egyre több minősített fejlesztőre van szükség, akik egy iparilag elfogadott standard (Microsoft Certified Professional) szerint képesek részt vállalni az új fejlesztési projektekben.

A magyar leányvállalat az egyértelmű piaci igényekre reagálva az elmúlt évben mind diák, mind fejlesztői oldalon számos programot indított, melyek a fent részletezett problémákat igyekeztek orvosolni. Ebben a munkában a hivatalos Microsoft oktatóközpontok szakemberei segítettek.

A 2007 Leginnovatívabb Magyar Partner Megoldásai Díj a magyarországi leginnovatívabb szoftvermegoldásokat jutalmazza. Egy megoldás akkor innovatív, ha új (Microsoft) eszközöket, technológiákat vezet be, használ éles környezetben, és teszi ezt nem a technológia öncélú használatáért, hanem azért, hogy a megoldás innovatív jellege előrébb vigye a produktivitást, a felhasználói élményt, a szoftver és szolgáltatás összekapcsolását, esetleg a teljes társadalom épülésére tudjon szolgálni. A díjakat három kategóriában - “határokon átnyúló megoldások", “banki és pénzügyi szolgáltatások" és “közigazgatás és közszolgáltatás" - ítéli oda a Microsoft a leginnovatívabb fejlesztő cégeknek.

Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: "Amikor az IT világában innovációról beszélünk, általában kizárólag az informatikai megoldásokra és a mögötte álló fejlesztésekre gondolunk, pedig az elkészült megoldások csak a gazdasági és pénzügyi oldallal kiegészülve lehetnek igazán sikeresek. Az elmúlt évben a díjazott cégek mindegyike bizonyította, hogy megoldásaik megfelelnek ennek a kettős követelménynek, és mind műszaki, mind üzleti szempontból megállják helyüket a piacon."

Az idei díjazottak egyike a Cason Mérnöki Zrt., mely a világ 10 olyan vállalata között szerepel, amely a Microsoft Global Launch Partnereként nyújt referenciát a redmondi szoftvervállalat új szerverplatformjainak hasznosításában. A Cason ezek közül is kitűnik abban, hogy valamennyi új Microsoft-alkalmazást használja az általa létrehozott rendszer továbbfejlesztése során. A Cason nagy földrajzi kiterjedésű ipari rendszerek automatizálásához fejleszt olyan intelligens terepi eszközöket, amelyek GPRS kapcsolaton keresztül kommunikálnak a háttérrendszerekkel. Ügyfelei itthon és külföldön elsősorban az energetika és a szállítmányozás területéről kerülnek ki.

A "közigazgatás és közszolgáltatás" kategóriában az Arcus Interactive Group "virtuális séta" alkalmazása nyerte el a Microsoft kitüntetését. A nagyszabású, világpremiernek számító fejlesztési projektet 2007-ben indították útjára, és a Szépművészeti Múzeum weboldalán enged bepillantást a múzeumi terekbe. A www.szepmuveszeti.hu/web/guest/virtualisseta oldalról jelenleg is letölthető alkalmazás olyan élményt ad, mint a számítógépes szerepjátékok. Külön érdekessége, hogy minden "valós időben" történik, tehát a látogatók nemcsak megtekinthetik a múzeum kiállítási tárgyait, hanem egymással is véleményt cserélhetnek, ún. avatarok segítségével.

"A banki és pénzügyi szolgáltatások kategóriában a Response Számítástechnikai Szolgáltató Kft. "MŰVÉSZ" (Monicomp Ügyviteli És Számlázási Rendszer) nevű megoldása kapta az elismerést. Az ISO 9001 szabályozást messzemenően figyelembe vevő ügyviteli rendszer lefedi a raktárkezelést, a partnernyilvántartást és a Monicomp által országszerte karbantartott több ezer ATM, POS és egyéb eszközök javításának teljes adminisztrációját a diszpécseri funkcióktól a munkalapokon át a számlázásig. A rendszer különlegessége, hogy UMPC (Ultra Mobile PC) és GPRS / 3G segítségével a műszerészek naprakész adatokat kaphatnak a végrehajtandó feladatokról, és kitöltött munkalapokat küldhetnek a központ felé - mindezt anélkül, hogy a UMPC-t dokkolni kellene.

A díjazottakat köszöntötte Bakács András, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Innovációs és K+F Főosztály vezetője. Külön aktualitásként kiemelte, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet budapesti elhelyezése a hazai informatikai cégek számára nagy lehetőséget jelent az információs és kommunikációs technológiák területén létrehozandó tudományos és innovációs társulásba való bekacsolódás révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!