MTI

Charles Simonyi a leghíresebb "műszaki látnokok" között

Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztőt is az utóbbi fél évszázad vezető "műszaki látnokai" közé sorolta az amerikai PC World magazin, amely listát állított össze azokról a technikai újítókról, akiknek a munkája megváltoztatta az emberek mindennapjait.

A rangos számítógépes magazin 50 olyan újító zsenit választott ki, akiknek a tevékenysége nélkül talán sosem fedezték fel volna azokat a technikákat, amelyek ma már mindennapiak. "Itt az ideje, hogy kifejezzük elismerésünket azok iránt, akik megérdemlik" - írta a magazin, hozzátéve, hogy ismert és elfeledett hősökről van szó, akik közül némelyek egész életüket egy-egy technika kifejlesztésének szentelték. Ők az utóbbi 50 év műszaki fejlődésének kulcsszemélyiségei.

A magazin az elsők között említi Robert Noyce-t és Jack Kilbyt, az integrált áramkör (IC) felfedezőit, valamint Larry Page-et és Sergey Brint, akik megteremtették a kaliforniai Szilícium-völgy legfontosabb vállalatát, a Google-t. Bill Gates, a Microsoft alapítója, továbbá Steve Jobs, az Apple tulajdonosa és több más újító után a sorban a 36. Charles Simonyi, akinek a neve összefonódott az egyeduralkodó Word szövegszerkesztő és Excel táblázatkezelő programok kifejlesztésével. "Ő az oka annak, hogy Ön Wordöt és Excelt használ WordPerfect és Quattro Pro helyett" - írta a szaklap.

Simonyi a Microsoft alkalmazásfejlesztési csoportjának vezetőjeként még a MS-DOS napjaiban irányította a két szoftver tökéletesítését és több mint 20 évig felügyelte a fejlesztést. A két program ma már talán magánál a Windowsnál is elterjedtebb, hiszen a Mac gépeken is az Office az alapvető irodai alkalmazáscsomag. A PC World Charles Simonyival kapcsolatban érdekességképpen megjegyzi: ő volt a második magyar az űrben és barátnője Martha Stewart, aki az Egyesült Államok leghíresebb "háziasszonyképző" tévés műsorvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!