46
  • Sanyix
    #46
    Szerintem meg zöld alakú a jövő pc-je :D
  • kvp
    #45
    A kulcs: 'szalveta formatum'

    A vilag sok orszagaban eves kozben szoktak csoportosan otleteket kitalalni. Ha etteremben vannak, akkor ilyenkor tobbnyire szalvetara jegyzetelnek. Ezt tokeletesen kepes kivaltani ez az otlet, de ugyanugy hasznalhato lenne ceges megbeszeleseken is, ahol a postit fecnik helyett lehetne hasznalni. Elonye, hogy nem kell digitalizalni a jegyzeteket, mivel mar elve digitalis formaban jonnek letre. Mint mar korabban emlitettem, ez arra is jo, hogy a falra kivetitett kepre barki tudjon irni, a nelkul, hogy oda kellene allnia a vaszonhoz.

    "Mikor azon gondolkodom, hogy a 19-es monitort le kéne cserélni 24-esre és elkéne már az a 94 centis HDTV is, akkor nem sok realitását látom az ilyen dolgoknak"

    Azert megneznem, hogy egy gyorsetteremben valaki 24 inches pda-ra probal jegyzetelni...
  • hdo
    #44
    "...designed for creative professionals to collaborate and bring their greatest ideas to life."

    nem pedig "designed for professional gamers and geeks to collaborate and bring their greatest gaming and other visual experiences to life"

    Röviden, ez nem neked való, amúgyse az asztali PC-t mint olyat hivatott lecserélni.
  • Alwares
    #43
    Mikor azon gondolkodom, hogy a 19-es monitort le kéne cserélni 24-esre és elkéne már az a 94 centis HDTV is, akkor nem sok realitását látom az ilyen dolgoknak
  • Cocogány
    #42
    Hát én azt nem hinném, hogy van olyan tanár amelyik egyik nap arra ébred, hogy ezt vagy amazt az oprendszert fogom inkább tanítani csak mert arra kapok éppen kedvezményt. Ezt egyáltalán nem a tanárok döntik el, hanem kicsit magasabb poszton ülő emberkék akiket vastagon kennek X és Y szoftvergyártók.
  • valamit
    #41
    De nincs is ezzel semmi baj. Annyi ideje foglalkozol vele és kész. Nem a papíron múlik, hogy foglalkozol e valamivel, meg nem is a kortól.
  • roliika
    #40
    De mondom, én is 18 éve foglalkozok vele ennyi erővel. Nem a suliban hallottam először ezekről a dolgokról...10-12 évesen pl Texas Instruments számológépet programoztam(dobókocka, stopper óra...1974-es kis masina. :) ).
  • valamit
    #39
    Hidd el, azok közül, akik 25 éve foglalkoznak vele, sokan jobban értenek hozzá, mint akik most egyetemet végeztek belőle.
  • cateran
    #38
    Khmm én pl. 34 éves vagyok és kb.9-10 évesen láttam elöször számítógépet (ZX Spectrum) majd jöttek szépen sorban a többiek (C64,Amiga 500, PC XT,AT 386-C2D) Szóval éppenséggel simán lehet ekkora múlt:) (nem mintha értenék hozzá,utoljára c64-en programoztam:D)
  • roliika
    #37
    Ja vagy múltkor voltam interjún, és egy 24-25 éves csávó kérdezgetett C# ból..mondom ennek az alapjait ismerem..mondja hogyhogy? Hát mondom úgy, hogy Ansi C-t tanultam.

    Erre ő, hogy az milyen grafikus felület volt? Kicsit furán néztem rá, aztán leesett neki, hogy talán nem is grafikus és kérdezte, hogy akkor ilyen fekete izé fehér szöveggel..mondom hát iegn, nem ilyen kattingatós megoldás amit ma programozásnak neveznek.

    Aztán valami kattingatós rész függvényét nem leltem mert egy objektum változó volt és jól el lettem küldve, merthogy jobban kell értenem a C#-hoz.
  • roliika
    #36
    :) Nem az életkor csak na...túlzásnak érzem kicsit. :) Nekem 8 éves koromban volt meg először egy gumigombos Sinclair ZX Spectrum, akkor én is "nagy öreg" vagyok. :D És szintén maradt ez az irányvonal, jelenleg fejlesztő vagyok, de dolgoztam a Sun-nál is.

    Amúgy ez olyan fura..mert mikor kérdezik , hogy mikor végeztem, és azt mondom, hogy 2 éve, egyből le vagyok nézve, merthogy a kis kezdő mit akar. Pesze lehet, hogy adott esetben a főnököm 8-10 éve látott először számítógépet, és ha binárisan egy MAC címet elé tolnék, fogalma sem lenne az egészről. :S

    A szakma szépségei...
  • nedudu
    #35
    Köss bele az életkoromba, az kell. 39 vagyok és már 14 évesen volt saját számítógépem. Egyéb kérdés? Azóta is szinte mindig számtech vonalon dolgoztam. Jelenleg is hardver szervizes vagyok.
  • roliika
    #34
    Na de kérem! 35-40 éves vagy - 25 az 10-15 év amikor elkezdted. Akkor énis 18 éve foglalkozok számítástechnikával. lol
  • nedudu
    #33
    Majd ha az iskolában minden szülővel kötelezően megvetetik az oprendszert, a szövegszerkesztőt és egyéb programokat amiket tanítani akarnak akkor talán rájönnek, hogy mégis jobb lenne szemléletet nem pedig programokat tanítani. Persze ehhez az kell, hogy a tanár is kipengesse érte a kemény forintokat és ne ilyen-olyan kedvezménnyel kapja az én adómból.
  • nedudu
    #32
    25 éve foglalkozom számítástechnikával. Én még ZX81-en nevelkedtem. Lehet ezért is értem, hogy a gép van értem és nem én ő érte. Egy szoftver pedig ne akarja jobban tudni, hogy nekem mi a jó...
  • gkalcso
    #31
    A gyártót elnézve kétlem, hogy lesz driver. Neki az az érdeke, hogy újat vegyek.

    A zippel tömörített xml 2002-ben már az 1.0-ás OOo sajátja volt.
  • nedudu
    #30
    "Ja..csak több mint fél évig használtam ubuntut minden nap szerverek konfigolására, szóval tényleg...puszta EDCL-es emberke kezébe ne adnám az biztos."

    Nem úgy tűnik hogy sikerült megismerned rendesen. Egyébként még az Ubuntu és az OpenSUSE az a két rendszer amit simán egy ember kezébe adnék, de akár egy szépen bekonfigolt más Linuxot is. Az ECDL-től meg ne essünk már hasra! Csak annak nincs meg aki nem ment el ilyen tanfolyamra.

    "gkalcso...lehet, hogy nincs rá driver de lesz(kamerákkal én is szívtam alatta, de 32 bites alatt is). Linuxnál viszont minden funkcióját nem tudod használni."

    Milyen funkciója van egy webkamerának? A legtöbbön van egy capture gomb és kész ennyi amit tudnak plusszban. Ha a doksik alapján jól megírják a drivert akkor az a kamera onnantól kezdve használható és nem ezerféle driver cd-ről kell megtalálni a megfelelőt hozzá.

    OpenOffice helyesen a neve. Valóban nem 100%-ig kompatibilis. Ezt szerintem rajtad kivül senki nem is állítja. Egyébként meg a sok félreformázott "fostól" omlik szét leggyakrabban a kinézet. Normálisan megírt dokumentumokkal nincs gond. Az új DocX-et még egyetlen program nem implementálja MS részéről sem. Majd a következő változat talán. Egyébként meg az ODF is pont ez a formátum.

    Nincs Photoshop, flash szerkesztő? Ettől lenne jobb a windows? Ha ezt megírják Linuxra akkor máris fos lenne vagy ez így hogy? Vagy akkor a Linux lesz az isten. Ne tévedj már el kicsi bogár, egyiket sem az MS írta és írja és nem is a Linuxos közösség hibája, hogy nincs portolva.

    A Linux nagyon is felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait. Az én akkor még 12 éves fiam zokszó nélkül kezelte a Zenwalk Linuxot és telepített alá csomagokat. Néha SSH-n benéztem a gépre és láttam, hogy minden a legnagyobb rendben. Erről annyit hogy nem lehet használni. Ment neki minden kivéve a legújabb wines játékok, de ez ugye megint a Linux hibája?

    Desktop vonalon használom 64 bites rendszeremet teljes megelégedéssel. Tegnap egy videókameráról raktam fel 1 órás felvételt, megvágtam, szerkesztettem és kiírtam DVD-re. Mindezt úgy hogy csak Opensource eszközöket használtam és nem kellett szenvednem vele. Ez a post is csak open eszközökkel készült :-)
  • julius666
    #29
    Nah hát azért addig, amíg nem kell rendszerszinten belenyulni, illeteve csak egyszerűbb feladatokra kell (szövegszerkesztés, e-mailezés, stb.) egy cégnek kurvára inkább megéri linuxot felrakni, mert a konfigurációs problémákra úgy is ott van a rendszergazda. Otthonra ha az ember nem ért hozzá néha valóban problémás lehet a Linux, ha vmi extradolgot akar csinálni, amihez már vmit fel is kéne rakni. Azt meg azért ne mond már hogy az Openoffice olyan szar, amire egy átlagembernek szüksége van, azt TELJESEN tudja. Nekem még nem volt komolyabb gondom vele, bár való igaz, újságot nem próbáltam vele szerkeszteni (nem mintha a Word arra jó lenne).
    Egyszerűen csak kéne tartani egy "továbbképzést" és az "Irénkéknek" lehet h. fel sem tűnne utána, hogy más szoftvert használnak.
  • roliika
    #28
    Na elmondom mi a bajom meg miért húztam le a DESKTOP linuxokat!

    Több éve...6-8 foglalkozok számítástechnikával(fejlesztés/helpdesk).

    És volt hogy ajánlottam a linuxokat, hogy igen, lehet vele netezni, ingyenes, és nagyjából mindent felismer, nem kell vele szórakozni, vírusmentes, msgától frissül..stb...

    Feltettem pár gépre, aztán jöttek a hívások, hogy "Vettem a boltban egy szótár programot (Tesco) de nem akar települni"..."letöltöttünk egy játékot de nem megy"...."hogy tudom használni az OO-t, hogy mikor elmentem úgy nézzen ki mint a World"...stb, volt itt modem, scaner, meg mindenféle gond amit el lehet képzelni, és ebből lett elegem.

    Egyszerűen nincs driver support! Kivéve néhány nagy gyártót.

    Az a helyzet, hogy érteni kell hozzá, így első oprendszernek semmiképp sem ajánlom. Meg voltak ilyen gondok, hogy a gyerek az iskolában XP-t tanul de ezen nem tud gyakorolni.

    Aki ért hozzá úgyis használja..aki meg nem az telepíteni sem tudja, mert nem kattingatós(swapról meg mountolásról elképzelésük sincs...meg mi az hogy csatoljam a swapot meg mihez). Áhh..megmondom inkább, hogy tegyen fel egy OEM XP-t, vegyen egy könyvet és kész. De a súgója is elég érthető.

    Linuxot szervernek pl használom..wintől mentsen meg az Isten.
  • roliika
    #27
    Ja..csak több mint fél évig használtam ubuntut minden nap szerverek konfigolására, szóval tényleg...puszta EDCL-es emberke kezébe ne adnám az biztos.

    gkalcso...lehet, hogy nincs rá driver de lesz(kamerákkal én is szívtam alatta, de 32 bites alatt is). Linuxnál viszont minden funkcióját nem tudod használni.

    Open office...17 megás RTF-nél meghal. Erről ennyit. Ha egy Doc-ot megnyitsz vele szerkesztésre, 90%ban nem helyesen, vagy nem megfelelő karakterekkel nyitja meg.

    MS nak van egy új, és nagy jövőt sejtető formátuma a DocX. XML alapú zip-el tömörített. OO behal tőle. Aztán mondj ekem lnux lat egy fotó szerkesztőt hasonlót mint a photoshop! Nincs! Gimp messze van még tőle. Flash szerkesztő sincs.

    Programozási/fejlesztési oldalról C. Ennyi. ja persze van mono...1 éve próbáltam, elég trágya. Uhu alatt 1 kis progit írtam. Aztán áttettem debian-ra 2 évvel elötte lévő verzióra és be volt halva.

    Azért gondolj bele, ha 2-3 éves XP-er vagy a 8 éves 2000-re teszek egy ma írt kicsi C#-os progit...hű az anyja hát fut a piszok!

    Nem mondanám a linuxot egységesnek, sem felhasználbarátnak (sudo apt get <-szerencsétlen user honnét a tökömből tudja, hogy lehet programokat így installálni???? Elárulom. Fórumokból maximum mert a súgója egy ^¢°²****!)

    Desktop vonalat nem kell eröltetni. Ausztriában sem véletlenül cserélték a linuxokat Vistára. akármennyire is fáj ezt tették, mert használhatatlan volt, sőt a gépek 60%-ára fel sem tudták telepíteni!
  • lamer the true
    #26
    Való igaz, hogy a linuxnak vannak hiányosságai, ezt kár tagadni, de enyhén túlzás ez a lehúzó duma. Mindenesetre, ha nem gamer vagy a linux egy ingyenes alternatíva. Cégek esetében azért nem terjed, mert egy alkalmazott jó esetben rendelkezik valami vizsgával a microsoft office programcsomagról, de lehet, hogy csak muszájból tanulta meg. A lényeg, hogy attól is frászt kap, ha egy ikon máshol van, mint ahol edig évekig volt. Ezért ő SOHA nem fog átszokni openoffice-ra. De a fiatalok, már ismerik a számítógépet, és rugalmasabbak is. Így hosszabb távon a cégek is áttérhetnek, de még évekig nem lesz átállás, erről az állam is gondoskodott, a kifizetett milliárdokkal együtt.
  • gkalcso
    #25
    dc2120 webkamera - ezt hogy használnád 64 bit-es Vi$tán?
  • nedudu
    #24
    Kicsi rigó ne terjeszd már a baromságaidat mert falra mászok. Linux témában nagyon inkompetens vagy...
  • waterman
    #23
    én már rég agyaltam rajta, hogy nagyon frankó lenne egy hipervékonykliens. ez az egérpad méretű kijelző valami nagyon tetszene nekem. már ha csak a nagy gép mellett lehetne használni, mint wireless érintőképernyőt, hát az nagyon jó lenne. rengetegszer volt, hogy csak a friss híreket olvastam volna el, vagy mondjuk egy filmet néznék, de ehhez ne kelljen odaülni a gép elé (nekem még nagy szerverházas gépem van) - egy ilyen kijelzővel én nagyon ki lennék békülve. annyit csinálhatnának, hogy mondjuk egy jack dugó lehetne még az oldalában hogy zenét is hallgathasson az ember, akkor a zsűri helyében már vissza sem adnám a prototipust:):)
  • 05lampard
    #22
    ÉS ha elromlik, kitörölheted vele :)
  • roliika
    #21
    Mert a 64 bites Vista jobb. :P

    Linux alá hogy konfigolsz be egy új ATi karit? Nagyon sehogy.

    Vagy egy Tcomos, Pannaonot mobil net modemet sem sajnos. Egyedül a Hauwei megy és az is csak Ubuntu alatt.

    Linux kompatibilitás rulez.

    Olyan kütyüt viszont nem tudsz mondani ami tutira csak linux alatt kompatibilis...vajon miért? A procikat leszámítva.

    A Linuxokat szinte bármilyen procira el lehet készíteni...de itt kb meg is áll a tudomány. Ezért mondom hogy szervernek izomjó, meg spec alkalmazásokhoz..deee desktop nem.
  • zola2000
    #20
    X86 emulátorral megy a windows a ps3mon, kb úgy mint a win95 egy 485oson. Inkább a linux+wine emulátor.
  • gkalcso
    #19
    A ps3 a procijával van előrébb. Meg tudnád mondani, hogy miért nincs win rá? És a 64 bites procikon kivétel nélkül miért nem 64 bites win van?
  • valamit
    #18
    Képzeld el, hogy a jövőben az embereknél nem olyan mobil lesz, mint manapság, hanem, mint az öltöny zsebébe dúgott kendő ;) Aztán ha kihajtogatod tetszés szerint lesz térkép, számítógép, mobiltelefon, e-könyv vagy épp napló, ahogy használni akarod.
  • valamit
    #17
    http://www.nextgendesigncomp.com/entrydetail.aspx?id=863

    Ha megnézed ez egy kicsit több annál. Egy hálózati megoldásba kombinálja a wireless, multi-touch, e-paper, tablet-pc technoligákat. A használatát nyilván szokni kéne, de nagyon frankón néz ki és valszeg hamar hozzá lehetne szokni.

    Mondjuk a legó/kirakó szerű tabletpc is nagyon ötletes. Vagy épp az érintőképernyős e-papírral magában is egy fejlett összecsavarható "laptop" megoldás. Itt látható is, hogy akár térképnek, akár számítógépnek lehet haszáni:
    http://www.nextgendesigncomp.com/entrydetail.aspx?id=944
  • Cleanx
    #16
    Na persze ....szalveta. A ceruza meg az evoeszkoz.
    Nem inkabb boritekok azok ?
    De sztem tenyleg gay a cucc ..na de az ugye ugyis divat.
  • zola2000
    #15
    Ja és a mobiltelefonos böngészőkről se márt elfeledkezni, egyre használhatóbbak azok is.
  • zola2000
    #14
    Habár netezéshez inkább a wii opera böngészője felel meg, illetve manapság már néhány tv készüléken is van böngésző, főleg japánban divat azt használni, de szerintem hosszabb távon az fog elterjedni.
  • zola2000
    #13
    Egyébként ez a kinézete miatt nyert díjat, nem a használhatósága miatt, szerintem is jól néz ki.
  • zola2000
    #12
    Na igen, mindent bonyolult linuxal megoldani, egy dvd írót beállítani, videokodekeket használni stb igen nehéz.
  • qwas
    #11
    Frászt kapok az ilyen címektől. Azért mert valami okos "gay designer" valahol nyert egy nagy cég által rendezett versenyt mért jelentené már azt hogy így fognak kinézni a jövő szmítógépei? Ezen mindíg kiborul az agyam.
  • roliika
    #10
    Hát mivel? :) Mert a Linux Ausztriában csúnyán megbukott.

    Az az igazság, hogy a Linux amíg ingyenes marad, tele lesz hibával...súlyos hibákkal, és visszafelé...ha nézel egy 3 éves linuxot nem kompatibilis a maiakkal...hardverekkel való kompatibilitás sem megoldott tökéletesen...MS-nél azért igen mert nyomja a pénzt a fejlesztőknek, míg linuxnál ingyen megy ugye ami néha meg is látszik a drivereken és alkalmazásokon.

    A linux egyszerű irodai célra talán megfelel. Szervernek találták ki arra való arra tökéletes. Rengeteg olyan probléma van vele desktop fronton ami miatt nem fog az otthonokban elterjedni mint windows alternatíva.

    Ugye már ma is léteznek olyan videokarik (alacsony áron is) ami már-már meghaladják a PS3 teljesítményét...nem nehéz belátni, hogy 1-2 év múlva a Sony bajban lesz, és Pistike a boltban olyan PC-t fog olcsón venni amivel akar játtszani is, mégpedig a legújabb játékokkal.

    Na ez az a pont ami Linuxon nem megy. Open GL elavult, és nem nagyon fejlesztenek rá.

    A linuxosok ha egy egységes rendszert nem hoznak létre desktop fronton, hamarosan, csak pár hobbista játékszere lesz (illetve spec hardverekben nem fog kihalni persze ettől nem kell félni).
  • 0Speed0
    #9
    Csak azt nem értem h a 'győztes' title mellett akkor mér nem a te neved van?!
  • Beyond silence
    #8
    Nagyon jó lenne ez aztán! Mondjuk nem lehet vele semmilyen szöveget írni (vagy a tollal jó lenne...?), nem lehet filmet nézni rajta normálisan, sem játszani. Mi a francra jó ez egyáltalán...? Ritkán helyettesíti ez a normál pct.
  • bakagaijin
    #7
    Kisebbnek tűnik, mint egy tabletpc. Ez inkább egy egérpadra hasonlít. Kérdés, hogy tényleg erre van-e igény, nem véletlenül mozdultak el a laptopként is funckionáló tabletpc-k felé (forgatható kijelző, amely teljesen rá tud feküdni a klavi részre). Kell az a klavi ha gyorsan és hosszabb anyagot akar az ember bevinni. Igaz, nem minden munka igényli ezt a feat-et.