Gyurkity Péter

5600 weboldal szolgálja ki az Al-Kaidát

Szaúdi hírszerzők adatai szerint jelenleg mintegy 5600 internetes oldal köthető össze a szervezet tevékenységével és ez a szám minden egyes évben tovább nő. Szerintük a küzdelem már elsősorban a világhálón zajlik.

Az összesített adatokról és az azok alapján kirajzolódó trendről egy szaúdi kutató számolt be az ország fővárosában megtartott Information Technology and National Security elnevezésű konferencián. Elmondta, hogy ezek az oldalak folyamatosan hirdetik az al-Kaida ideológiáját és egyben az utánpótlásról is igyekeznek gondoskodni, amennyiben az interneten kutatnak újabb és újabb újoncok után.

Szaúd-Arábiát, a világ első számú olajexportőrét ez annyiban érinti, hogy a szervezethez köthető militáns csoportok próbálták meg eltávolítani az ország éléről a királyi családot 2003-ban, akik túlságosan is az USA-hoz kötik tevékenységüket és politikájukat. Éppen ezért az interneten is megpróbálnak terjeszkedni, és minden évben további 900 oldallal bővül a kínálat. Ezek felkutatása nem mindig könnyű, hiszen a fontosabb oldalak folyamatosan változtatják címüket, hogy megakadályozzák a gyors felderítést.

A szaúdi hírszerzés dolgát megnehezíti, hogy az arab világban sokan óvakodnak a hozzá hasonló ügynökségektől és erőszakszervezetektől, mivel a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy ezek általában sárba tiporják az emberi jogokat. Éppen ezért most arculatváltással igyekeznek javítani a kapcsolaton, többek között nevüket is megváltoztatták, illetve internetes oldalukon bárki névtelen üzenetet hagyhat, amelyben akár gyanús tevékenységre is felhívhatja a hírszerzés figyelmét.

"A valódi küzdelem már nem a terepen, hanem a világhálón zajlik" - jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy ettől még mindez komoly veszélyt jelenthet az ország biztonságára nézve. Annál inkább, mivel az al-Kaida internetes jelenléte és terjeszkedése talán még a konkrét fizikai cselekményeknél is fontosabb - sokak szerint a szervezet átalakult, és mára inkább az ige hirdetésével igyekszik rávenni kívülállókat a radikális tettek elkövetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • intrex #2
    A (főleg) egyesült államokban kifejlesztett _internet_ segítségével küzdenek az egyesült államok ellen?
    Holnap a green peace benzines autók oldalán fogja reklámozni magát, a critical mass következő évi felvonulásán kötelező lesz robogóval megjelenni, a paksi atomerőmű pedig a hőerőművek támogatása mellett teszi le a voksát.
    Na jó persze a legjobb az ellenség eszközeit saját maguk ellen fordítani, de azt nehezen tudom elképzelni hogy az al-kaida ezen kívül semmilyen amerikai tudományos eredményt nem használ fel. Hahaha. A net, a műholdas navigáció, a fegyverek, a számítógépek, mind-mind az aljas kizsákmányoló tőkés nyugat fejlesztései.
  • Dany007 #1
    " Szerintük a küzdelem már elsősorban a világhálón zajlik. "
    Bárcsak így lenne. Ezt mondják annak a párszáz felrobbantott embernek akiket az elmúlt 1-2 hétben öltek meg... =/