Gyurkity Péter

Internetes projekt indult a terroristák felderítésére

Az Arizona Egyetem kutatói egy olyan automatizált megoldáson dolgoznak, amely az interneten kutatva összegezné az egy szerzőtől származó bejegyzéseket és kimutatná a nem nyilvánvaló összefüggéseket, kapcsolatokat.

A Dark Web projekt kutatói természetesen kizárólag a világhálóra koncentrálnak, itt szeretnék segíteni a hatóságok munkáját. Az internetről azonban semmilyen esetben nem lépnének le, mivel ez már egyéb következményeket is maga után vonna. A virtuális térben azonban maradandót alkothatnak, már amennyiben sikerrel fejlesztik ki a tervezett rendszert.

Ez nem más, mint egy automatizált megoldás bizonyos nem kívánt, terroristacsoportoktól és magánszemélyektől származó tartalmak felkutatására, összegzésére, az ezek közötti kapcsolat felvázolására. A világhálón ugyanis számos ilyen anyag található, és az ilyen irányú tevékenységek olyan méreteket öltöttek, hogy az intézmény szakemberei is egyfajta terroristaegyetemként jellemzik az internet ezen részét. A hatóságok munkáját szeretnék megkönnyíteni, mégpedig pontosan ezen tartalmak felderítésével.

Weboldalakon, chatszobákban és egyéb területeken kutatnának a kommunikáció, a terrorista cselekményekben felhasználható oktatóanyag, illetve egyéb tudás után, igyekezvén felderíteni a kapcsolatot az egyes alkotóktól származó összes tartalom között, még inkább leszűkítve a kört az elkövetők utáni nyomozásokban. Figyelnek többek között az írásmódra, az esetleges nyelvtani hibákra, valamint arra, hogy milyen módon ágyazzák be a különféle digitális tartalmakat a szövegbe. Állításuk szerint bizonyos ügynökségek már jelezték érdeklődésüket a megoldás iránt, ám nevekről nem nyilatkoznak.

Kiemelt figyelmet szentelnek a bombakészítéssel foglalkozó weboldalaknak, az amerikai csapatok mozgását figyelő és követő weblapoknak, és a fórumoknak. Szerintük az automatizálás igen fontos előny, mivel már csak a méreteknél fogva is szükség van erre - meglátjuk, mennyiben válik be az elgondolás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #11
    Nem gondoljak. De te legalabb megijedsz es a jovoben meggondolod hogy kinek mit mondasz.
  • bvalek2 #10
    Meg vagy, most lebuktál! Mindenki! Találtam egy belépített embert! Epikurosz az!!!
  • Epikurosz #9
    Van benne fantázia.
  • Tetsuo #8
    azok is felebredtek, akik szapuljak az sg-seket..
  • archkoven #7
    Ismét működésbe léptek az sg okostojásai akik mindenkinél mindent jobban tudnak.
  • karakai #6
    Ennek már réges-rég semmi köze a terrorizmushoz.
  • kadar1 #5
    Nevetségesek................
  • syn7h37ic #4
    Szánalom. Duma, hogy miért figyeljünk mindent "legálisan" A terroristák sem hülyék. Csak az amcsik hiszik, hogy primitív emberek, akik szellemileg visszamaradott országból jönnek gyilkolni, a nemes és önzetlen amerikai állmpolgárokat.
    1984 már nincs is messze. Nagytesó figyel. PFFFF
  • HUmanEmber41st #3
    Ez megalol. Már megint valami illegális szart akarnak ezzel fedezni...Próbálják az új kémszoftwerüket. Ugye az arab írást is tudja olvasni az automata? a beszkennelt képekkel, amik ugye tartalmazhatnak szöveget is, vajon mit kezd? átfuttat minden egyes képen egy recognizert is? + arab írás +fordítóprogi? és majd riaszt, ha robbantást ( humbulla kumbulla :D ) szóösszetételt talál???? Gigalol.
  • wanek #2
    Ezek tényleg azt hiszik, hogy a terroristák interneten intézik a dolgaikat? Pláne úgy, hogy hogy ez nyilvánosan, könnyen hozzáférhető módon, és így könnyen elemezhető módon történik?