Gyurkity Péter

Olcsó gépeken él tovább a Windows XP

Ahogy azt a héten megjósolták, a Microsoft bejelentette az XP életpályájának meghosszabbítását, a döntés azonban csak a kifejezetten olcsó megoldásokra és a Home verzióra vonatkozik. Mindenhol máshol a Vista kap zöld utat.

A szoftvercég hivatalos közleménye az ultra-low-cost personal computer (ULCPC) besorolású, vagyis a rendkívül olcsó számítógépeket jelöli ki az egyetlen olyan területként, ahol a Windows XP tovább élhet. Az operációs rendszer azonban kizárólag a Home verzió formájában maradhat meg, a szegmensen belül csakis az Asus Eee PC-hez hasonló fejlesztéseken, amelyek egyébként fenyegetést jelentenének a vállalatra nézve.

A döntés értelmében az XP Home legalább 2 évet nyer. Legalább 2 évet, mivel vagy 2010. június 30-án jár le a határidő, vagy pontosan egy évvel a következő Windows operációs rendszer megjelenését követően. Ez többek között azt sejteti, hogy a Windows 7 debütálására 2010-ben kerülhet sor, vagyis az XP akár 2011-ig is kihúzhatja. "A vásárlók és partnereink visszajelzései alapján egyértelmű, hogy az ULPC-szegmensben is a Windowst részesítik a legtöbben előnyben. Éppen ezért bővítjük ki a közvetlen OEM-értékesítést, hogy a gyártók előre telepített rendszerekkel tegyék még vonzóbbá termékeiket" - magyarázta Michael Dix, a Windows kliens termékmenedzselésért felelős igazgató.

A hivatalos leírás szerint ULPC-nek az a számítógép minősül, amely egyetlen, alacsony frekvencián futó processzort tartalmaz, legfeljebb 512 MB memóriával, 2-12 GB közötti háttértárolóval, valamint alap grafikus vezérlővel és kijelzővel társítva. A Vistának ennél jóval többre van szüksége a kényelmes használathoz, így itt nem is jöhet szóba az utód. Márpedig a különböző Linux disztribúciókkal szerelt olcsó megoldások olyan fenyegetést jelentenek Redmond számára, amelyet nem hagyhatnak válasz nélkül. Ezért döntöttek a fentiek mellett, nem pedig a Vistát ért kritikák miatt.

A kifejezetten olcsó megoldásokra szánt XP Home árát egyelőre nem közölték. A tengerentúlon jelenleg 70 és 80 dollár között kapható az OEM-változat, ám a gyártók ennél jóval kedvezőbb áron kapják a kész szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motig #31
    és iylenkor jönek képbe a házilag nlitelel barkácsolt XP-k... amik néha jobbak mint a sima XP!(tapasztalatbol)
  • Polllen #30
    Köszönjük eMese...
  • HUmanEmber41st #29
    Egy kis OFF:
    Láttál-e már Ubuntu brainstorm -hétvégét?
    Persze csak a szavazásokról beszélek, amikor is "az egyszerű mezei user" nekiáll szavazni arról, h mit is fejlesszenek az elkövetkező fél évben... Aztán a legtöbb szavazatokat kapó programok mellet egy-két hét múlva már meg is jelennek azok a bizonyos zöld pipák. A linux közössége tényleg a felhasználókért van.
    A Cedega nevű progi igaz k* drága ( a licensz 75 ezer Ft), de sztem nemsokára futni fog rajta a Krízis is, a többi már most futó DX9-es FPS melett...Az, h a játékokat alapból windózra írják a készítők, az nem a Linux közösség hibája. Pedig hatalmasat nőne az EA presztizse, ha kiadná Linux alá is a játékait, mint az Epic az Unreal sorozatot.

    Ha engem kérdeznének meg, én inkább szétválasztanám a win disztrókat és inkább
    ilyen nevekkel nyomnám: win. gamers edition, win home edition, win work edition.
    Aztán igyekeznék a különböző felhasználók rétegeit a folyamatos fejlesztéssel és OPTIMALIZÁLÁSSAL megnyerni ...
    Sajnos azonban nem erről szól a történet, hanem a monopolhelyzetet kihasználva igyekszik minél többször oprendszert cserélni, lehetőleg félévente elavuló hardwereket a maximumon leterhelve egy egyszerű weblap megjelenítésekor..
    ON
  • CitizenX #28
    Sajnos valóban úgy néz ki, hogy félreértettem a kommentedet, elnézést kérek érte. Kicsit úgy jött le, mintha a Kubuntu lenne az isten, a XP pedig a romhalmaz. Elnézést a kellemetlenségért. :)
  • Polllen #27
    Sajnálom, hogy szövegértési problémáid vannak(mondjuk itt többeknek rendszeresen)...:(

    Én VISTÁT(home premium) használok és maximálisan meg vagyok vele elégedve! Szó nincs arról, hogy külön úton járnék, nadzolnék vagy linux fan lennék...Amúgy nálam a játékok (tudom én vagyok az egyetlen és mindenki másnak szar) tökéletes futnak VISTA alatt.

    Mellesleg én az olcsó laptokhoz írtam a hozzászólásom...kétlem, hogy bárki xp-vel crysisozna ezeken a low cost gépeken...És hogy ne legyen félreértés én azt írtam, hogy ezekre a laptokra az ingyenes linux jelenleg jobb választás, mert kompakt módon kiszolgál, míg xpért fizetsz és még egyéb dolgokat is kell telepíteni mellé. ÉS ezért írtam azt a CIKK TÉMÁJÁHOZ KAPCSOLODÓAN, hogy ha az xp-t csak előtelepítik ezekre a gépekre és nem alakítanak rajta, akkor sztem az elhibázott döntés...

    Zárásul pedig, semmi bajom az xp-vel sem! Nagyon sokáig használtam, és azért nem linux-ra váltottam le, mert szoktam játszani. Sajnos kellett egy licensz és nem örültem meg, hogy 20-25k-t fizessek a régiért, ha az újabb jobban kiszolgál...
  • tomcsa4 #26
    Szerintem igaza van, tényleg naygon jó az XP. De a legújabb hardvereket már nehezen használja ki, ez a tipikus "kurva jó gépem van, mégis szaggat minden". Az én Athlon64 3800+, Radeon 1950GT-met kihasználja szépen, de legújabbakat már nem nagyon. Emlékszetek a Win 98-ra? Azt 1,7GHzes gépre már felesleges volt rátenni, mert levesbe ment a teljesítmény. Én is anno a 2000+ Athlonon gépemre XP-t tettem (bár már az azelőtti Celeron A300@371-en is az volt, ezsembe nem volt Win 98at tenni). DE utána is olvasgattam, maikor pofátlan fillres cucc volt a Willamette (így írják?) magos Celeron 1,7GHz és volt aki Win 98at rakott rá és nem tudja rendesen kihasználni, semmit nem ért ár. Lehet ez lesz már az XP-vel is. Hardver támogatás, ezen múlik minden.
  • kanesoban #25
    "Na most, ha én Kubuntuval akarnék Crysisozni, akkor igen csak beszopnám, ha jól tévedek. Erről asszem, akkor ennyit"

    Nem okoz semmi nehézséget az, ha egyszerre két rendszer van a gépen, az Xp csak játékra. Én, és több ismerősöm is így használjuk.

    "Szerintem egy odafigyeléssel, némi hozzáértéssel öszehozott XP rendszer a tökéletes választás még mindig."

    Neked igen. Másoknak mások az igényei.
  • CitizenX #24
    Személyeben ki kell ábrándítsalak, ugyanis több mint elég a gépem egy Vista futtatására, de hiába, ha maga az OS egy túlméretezett, féligkész szar. Én nem egy-két napig ismerkedtem vele, hanem hónapokig, és minél tovább próbáltam megbarátkozni vele, egyre több idegesítő hibával volt alkalmam megismerkedni.

    Tudom, hogy tök trendi és tök egyéni dolog akármilyen Lin distrubbal villogni, hogy hú, hát az sokkal jobb, mint a XP - miben is tud egyébként többet? semmiben, csak épp kompaktabb, tehát kevésbé kell hozzá "érteni" mint egy XP-hez, hiszen telepítéssel kapsz egy kész rendszert, nem kell egyéb progikat ráhúzni, tehát nyugodtan nevezhető instani kávénak a dolog. Lehet itt jönni a kubuntuval, hogy jaj de jó, csak megnyomok hat gombot, és kész a rendszer, de ugye van egy eszméletlen nagy hátránya:

    Akinek PC-je van, az vagy casual, vagy hc módon, de biztos szokott játszadozni. Na most, ha én Kubuntuval akarnék Crysisozni, akkor igen csak beszopnám, ha jól tévedek. Erről asszem, akkor ennyit.

    A Vista játékos teljesítménye szintén minuszos egy XP-hez képest, esetenként akár 10-15%-al, és koránt sem jó érzés, hogy egy böszme rendszer miatt szivárog el a 250k-s gép teljesítményének igen jelentős hányada.

    Szóval a Vista egy bughalmaz - ismerem a rendszert, munkahelyen pl. az én dolgom ezt a szart karbantartani, de már mindenkinek elege van belőle, okkal - a Kubuntu pedig bizonyos alkalmazásokban még csak el sem indulhat a versenyen egy XP ellenében.

    De mondom, megértem én ezt a linuxos-én-más-vagyok kitűnni akarást, de annak is vannak hátrányai. Az XP pediglen tökéletesen képes kiszolgálni bármilyen felmerülő igényt, méghozzá elhanyagolható mennyiségű erőforrások igénybevételével. Szerintem egy odafigyeléssel, némi hozzáértéssel öszehozott XP rendszer a tökéletes választás még mindig.
  • tomcsa4 #23
    Nézd a Vista minimális gépigénye: 1GHz, 512MB Ram és egy DX 9-es VGA. EZ tartható is simán...de nem az Ultimate verzióval!!! Itt a baj, sokan leszedik a lgnaygobbat, úgy is ingyen van, miért ne, ez a menő. Öcsém Ultimate-t ahsznál több mint fél éve és elégedett. Én meg fel nem raknám semmi pénzért, maximum a Home Premiumot. De még ez is messze van, nekem tökéletes az XP!

    Én iskola miatt használok Linuxot is, de virtuálban (UHU Linux 2.0). Haveromnak is múlt hét pénteken telepítettem virtuális környezetet (rábeszéltem, sokkal kényelmesebb) és neki is ez illetve Suse Linux 10 ment fel. Ez a Suse mennyi mindent tud basszus, faja. De XP powa természetesen!
  • Polllen #22
    Mókás ez a sok hozzászólás...:D Egyrészt nem sok köze van a cikkhez, másrészről meg láttatok már vistát? (de úgy élőben, 1-2 nap teszteléssel?) A flamehez csak annyit, hogy akiknél core2 duoval az xp gyorsabb, vagy hárdver, vagy IQ problémák vannak, mivel már egy egymagos 3400+ sempronnal is érezhetően gyorsabb...

    A cikkhez visszatérve pedig, sztem ha MS nem alakítja át nagyobb mértékben az xp-t, akkor elég hibás döntés...Windwost használok, egyik fan táborba se tartozom, de már tavaly februárban is az akkori kubuntu mérföldekkel megelőzte xp-t...15 perc alatt felraktam, volt minden ami kellett és sokkal szebb az alapfelület is...(nincs idegesítő driverezés, stb)

    A kompatibilitással pedig kár sírni, mert ezekkel az olcsó laptopokkal úgy sem lehet mai játékokkal játszani(sztem annyira régebbiekkel se vga miatt), film nézésre, zene hallgatásra, tanulásra, internetre pedig ott pl. egy kubuntu, amit mint írtam felraksz és utána nem kell alapjáraton semmit telepíteni, ezeket a funkciókat kiszolgálja...

    Aki meg dolgozni szeretne és laptop kell neki...khm...vegyen egy igényesebbet;)
    Mert ha telik a jogtiszta office-ra, akkor nem lehet gond egy nagyobb masina megvétele.