121
  • BlackRose
    #121
    Nagyon szubjektív nézőpont. Valami akkor kész amikor a véglegesen elfogadott funkcionalitást megfelelő vagyis elfogadható szinten/minőségben elértük. Semmi köze, hogy RC-nek nevezik e vagy bétának vagy ctp-nek. Amikor valami kész akkor logikus és magátol érthető, hogy már nincs munka amit folyamatban lehet tartani, bár nem ott ahol a még nem kész termék esetében van. A frissítések vagy más néven after delivery/deployment bug fixek az már nem tartozik a termékhez hanem a supporthoz. Ujabb funkciók implementálása pedig már másik terméket jelentenek pl. az XP SP2 nem egyenlő az eredeti XP termékkel, mert újabb funkcionalitást is implementáltak és nemcsak bug fixeket pakoltak egy csomagba.
  • arrakistor
    #120
    Windows eXtra Puritan
  • fflx
    #119
    egy szoftver eseteben?

    ha nincs kesz, akkor meg valami RC valtozat,
    ha folyamatban levo munka, akkor pedig folyamatos frissitesek, esetleg ujabb funkciok implementalasa...
  • BlackRose
    #118
    már ne haragudj, de mi lenne a két dolog között a különbség?
  • fflx
    #117
    dzsizusz, valaki elolvasta azt a szovegreszt a cim alatt is? a kommentekbol ugy tunik nem sokan.

    A szovegben ez all: "Ballmer "folyamatban lévő munkának" nevezte" !!!
    A GyP-s srac volt az, aki ezt a cimben lathato modon elforditotta "Ballmer szerint sincs kész a Windows Vista"-ra.

    Nesze nektek BLIKK, meg BORS szinvonal. Gratulalok.
  • nohea
    #116
    Mégis, mit kell érteni azon, hogy "az automatikus frissítés pedig továbbra is hiányzik"?... Mert ha azt, amire én is gondolok, akkor nem tudom, miről beszélnek - nekem a megjelenés napján már leszedte a Windows Update az egész cuccot magától.
  • orkaman
    #115
    azért nem kéne komolyan venni, végül is igaza van.
    Szoftver sosincs kész, csak verziószámmal (esetleg névvel) lett ellátva.

    u.i.: XP-t használok munkára és otthon is. Persze én lusta vagyok, a fenének van kedve újratelepíteni, feltenni az összes szoftvert, esetleg egy csomót újra le kell tölteni (MMORPG-k). Egyszerűen nem ér meg 1-2 napi folyamatos szívást. Majd ha kinyiffan az alaplap vagy proci, akkor muszály lesz upgradelni, akkor telepítek.

    u.i.2. Az már inkább piszok szivacs hogy mindent telepíteni kell. Kötelezővé tenném minden programba a backup opciót, ami egy újra telepített OS-en automatikusan visszatenné az alkalmazást és beállításait...
    álmodik a nyomor.
  • DjDano
    #114
    A nevében is benne van: Windows eXPired!
  • BlackRose
    #113
    Szerintem a galaxisban verhetetlen a http://en.wikipedia.org/wiki/LCARS :)
  • Zsoltika 007
    #112
    Neked lehet... Nekem nem!
  • asysoft
    #111
    Előbb említett témában #88?:)
    Beryl/CompizFusion:
    Érdekes, hogy Vista megjelenése előtt még mennyire feleslegesnek bélyegzett-lenézett volt a "csicsás Aero GUI", s amint megjelent a Compiz, gumiablakozó/esőcseppes/kockaperdítős videók ezrei lepték el a youtubeot, majd ezekre linkeket tartalmazó hozzászólások a fórumokat. Nagyot fordult a világ!:) Szó se róla, vannak hasznos szolgáltatásai (pl az Exposé-szerű ablakválasztó, virtuális asztalváltás során komolyabb vizuális visszajelzés), de a legtöbb csak (legalábbis szerintem) ízléstelen csicsa, szerencsére Ubuntuban alapból meglehetősen szolidra van konfigurálva:) (Ehhez a témához tartozik, hogy egy csapat 16-17 éves lány előtt demózva a Linux ilyen irányú képességeit, belőlük sem a várt "húúúúhaaaaa" reakciót váltotta ki, hanem inkább az "ez kicsit sok"-at, pedig tipikusan ők azok, akiknek MSN-beszélgetés során nem lehet érteni a mondanivalójukat a töménytelen mennyiségű "smiley" miatt:))
  • arrakistor
    #110
    az XP a legjobb OS széles-e galaxisban , miért nem látjátok végre be ??
  • DjDano
    #109
    Semmi szélsőséges nem volt az írásomban, mindössze a tömény igazságot tartalmazta ;)
  • Zsoltika 007
    #108
    Mi baj az adobe flash playerrel? Mindig is működött.
  • JTBM
    #107
    A SP1 első előnye az, hogy ezzel már működik az Adobe Flashplayer.
    Szerintem az SP1 amaerikai megjelenésekor kijött egy új Adobe verzió, ami már nem kompatibilis mindig az SP1 nélküli Vistával.

    Szóval, akinek nem megy a Flash, az telepítse az SP1-t!
  • A1274815
    #106
    "gratulálok, látom te is MÉLYEN ismered az operációs rendszereket. erre van ott Windows 2000 óta a runas nevű kényelmetlen parancssori parancs és a kényelmes jobbgomb az ikonokon és (a gyengébbek kedvéért) "Futtatás másként..""

    Nagyon jól ismerem a RunAS-t, használtam is, az UAC nemegyen rangú vele, nem tudom lejebb fokozni a felhasználót vele. Ugyan akkor UAC képes fájlrendszer és registry virtualizéálásra.

    "ki mondta hogy egy tweak progi kiszed drivereket ? bár azt is tudhatja de nem erről szól.de azért felkeltetted az érdeklődésemet, lehet hogy emiatt fogok nekiállni megint 5 órán keresztül visztát telepíteni"

    Nem mondta senki, de már találkoztam olyanokkal melyek úgy sporoltak a betöltés időn, hogy a kevésbé fontos drivereket áttették kézi indításúra.

    "hú asztamindenit és milyen intelligensen gazdálkodik minimum fél giga ramból . gratulálok nekik. egyébként pont erről szólt a cikk is, hogy mmég maga a mikrofost IS beismeri hogy mekkora egy kula a vista a vasigényét (IS) illetően..."

    Hol ismerte be? Itt az áll, hogy beismerte, hogy még a Server 2008 sem készült el teljesen, a másik meg elkéne olvasni az eredeti ciket a slashdot-on is.

    Az XP mellesleg még SP2-vel sincs ennyíre kész állapotban, ugyan is azt nagyon gyorsan összecsapták a Win2k és WinME részeibő és hozzácsapták még a prefetchet új súgó rendszert és a témákat. Nem csoda, ha a titkosítás körül meg a socket kezelés körül problémáik voltak.
  • bakagaijin
    #105
    Olvasni tudni kék :). Nem azt írtam, hogy a Vista nem támogatja a játékokat amivel játszom - fogalmam sincs támogatja-e mert amíg mennek a játékaim nem fogom megvenni. Azt írtam, hogy azok a játékok amikkel játszom (még) nem támogatják a DX10-et, illetve hogy a webes összehasonlításokban azok amelyek támogatják is, általam nem láthatóan/érzékelhetően jobbak. Egyébként engine-fejlesztők is azt mondják, a DX10 nem jobb láthatóan, sebességben bizonyos esetekben jobb mert a CPU-ról átvesz sok mindent, de ahhoz olyan grafkártya is kell ami bírja.

    Egy ilyen esetleges cuccot, ami nem ad plusszt, minek vegyek? Inkább veszek abból a pénzből egy marék jó játékot, aztán majd ha már muszáj lesz mert nem indulnak el a progik, majd megveszem használtam, töredékáron :).

    Megj.: Beryl-t sem használom, mert számomra túl csicsás; local-access: KDE3, remote-access: icewm.
  • arrakistor
    #104
    vágjuk, de pontosan annyira nem érdekel minket, mint téged a BERYL
  • arrakistor
    #103
    "-UAC,
    Windows 2000-től kezdve eléggé szájbarágósan meg lehet határozni a júzerek jogait, mindenféle gagyi és idegesítő UAC nélkül is, lásd még : secpol.msc és gpedit.msc"

    Az UAC nem a userek miatt szűletett, hanem azoknak, akik ha kellett, ha nem adminként használták a gépüket.

    gratulálok, látom te is MÉLYEN ismered az operációs rendszereket. erre van ott Windows 2000 óta a runas nevű kényelmetlen parancssori parancs és a kényelmes jobbgomb az ikonokon és (a gyengébbek kedvéért) "Futtatás másként.."

    "-ReadyBoot,
    pffffff, xpre létezi úgy 20billióféle tweak és egyéb cicoma 5 éve"

    Ez nem tweak progi ami úgy gyorsít hogy ki szed drivereket, ez memória cachet használ, látszik hogy nem tudod miről írsz csak jó dobálózni vele.

    ki mondta hogy egy tweak progi kiszed drivereket ? bár azt is tudhatja de nem erről szól.de azért felkeltetted az érdeklődésemet, lehet hogy emiatt fogok nekiállni megint 5 órán keresztül visztát telepíteni

    "-Superftech,
    ez az indexelés akar lenni? mert ha igen akkor annak se volt sok értelme"

    Az indexelés az gyorskeresés, újabb ékes bizonyíték a Vista-s ismereteid mérhetetlen nagyságáról. Az indexelésnek a gyors kereséshez van köze ez amolyan inteligens cache féle.

    hú asztamindenit és milyen intelligensen gazdálkodik minimum fél giga ramból . gratulálok nekik. egyébként pont erről szólt a cikk is, hogy mmég maga a mikrofost IS beismeri hogy mekkora egy kula a vista a vasigényét (IS) illetően...
  • Zsoltika 007
    #102
    Jó de azt kalkuláld bele hogy az sp2 miatt jó pár hónapig megállt a vista fejlesztése. Amúgy van benne valami.
  • BlackRose
    #101
    Más szóval a Vista elveszítette azt ami a Windowsüokra jellemző volt. A Windows egy OS volt amelynek az volt az első dolga, hogy egy jó platform legyen a fejlesztésekre, az API volt az ami fontos volt és nem pedig az OS mint egy consumer termék. A Vista esetében ez elmaradt, az MS fejlesztő orientált része most a .NET frameworkon dolgozik és az nagyon is jó irányban fejlődik. Viszont az OS esetében ez most elmaradt. A Vista nem azzal a céllal lett csinálva, hogy első osztályú platform legyen amelyikre szoftvert fejlesszenek hanem egy consumer programként kezelték amelynek az a célja, hogy tetszen a consumereknek. És ez meg is van mert jól megy a consumer piacon, viszont a business piacon majdnem nulla, ugyanis az átlag usernek a consumernek az a fontos, hogy csilivili legyen, hogy képeket lehesen rajta nézni, filmeket nézni, zenét halgatni és ez majdnem mind benne van, meg persze játszani. A consumereknek nem fontos a szoftverbázis, 90% nem igen telepít játékokon és egy két programocskán kívül semmit. Viszont az özleti szférában az OS dolga, hogy fusson rajta a szoftver és ezt a Vista ha nem is csinálja roszabul mint az XP, de nem csinálja jobban sem.
  • GyuriX2572
    #100
    Nem érzem kiforratlannak a Vistat egyáltalán.
  • BlackRose
    #99
    És miért... nem gondolod, hogy 3 év munka eldobása valamit jelent? Különben 2 év fejlesztés (ha jól csinálják) akkora erőforrásokkal mint ami az MS-nek a rendelkezésére áll... nagyon is nagy nagyon is sok idő. Az igazság az, hogy a Vistát a consumer orientált ócska produkt managerek szurták el, nem a fejlesztők.
  • Zsoltika 007
    #98
    Azért abból az 5 évből csak 2 év munkája van ebben. Ha jól emlékszem 3 év után kidobták az addigi koncepciót és újra kezdték. Ha lesz egy kis idejük most már és nincs rajtuk a nyomás szerintem kipofozzák majd a win 7-et.
  • BlackRose
    #97
    5 év nem éppen kevés idő. Mit mondjak a Windows 20+ éves történetében a Vista az első Windows amit átugrok... és ehhez semmi köze sem Ballmer kijelentésének sem pedig a közvéleménynek vagy a neten olvasható dolgoknak... egyszerűen nekem nem tetszik... (és itt nem csak az UI-re gondolok) pedig nem igen van gép és OS ami nem volt a kezemben és kevés olyan is van amelyikre nem fejlesztettem... '81 elég régen volt már :)
  • Zsoltika 007
    #96
    Ők is tudják és látják mi van. Majd későbbi termékben lehet kipofozzák és akkor már ütni fog. A mindenki által utált windows me is egy rakás dolgot mutatott be amit sokan azt hiszik az xp/vista újdonsága pedig már anno ott debütált mégsem vette észre senki (persze azóta finomították és most mindeki elfogadja). Vistát is könnyen lehet hogy ilyen tanulmánynak szánták. (Persze az tény hogy összecsapták és roham tempóban csinálták) De lehet az itt még utált dolgok a köv generáció alapjai lesznek amik már lehet tényleg jól sikerülnek.
    De az is lehet kipofozzák ezt is. Pl anno a win 2000 is mekkorát lépett előre a service packok haladásával. Számomra sp4 után már az egyik legjobb rendszer volt. Szerintem az ms-nél örültek hogy így össze tudták hányni a rendszert ennyi idő alatt. De az sp1 előtt és azóta rengeteget javultak a dolgok. Kezdetben még én is xp mellett nézegettem meg próbálgattam. De most már önállóan is tökéletesen megállja a helyét.
  • BlackRose
    #95
    Van valami a dologban... de tudod a beryl csak egy userspace program és semmi köze az OS-hez főleg nem a Linux-hoz (ami csak egy kernel). Az Aero viszont nem, másik dolog, hogy míg az X-nél mindent testreszabhatsz, a Vistánál valamilyen speciál okokból nem (mármint a UI-re gondolok). A Vista csilivili? Nem ez lenne a gond, hanem az, hogy a UI nem konzistens és egy csomó WORK IN PROGRESS logikát mellőző dolog van benne, meg egy csomó olyan változás (az XP-hez képest) amely semmi pozitív sőt sok esetben negatív user experience-t idéz elő. Na de jó van... majd lesz valahogy.
  • Zsoltika 007
    #94
    Jane's Fleet Command :D
  • Csaba42
    #93
    "Amivel játszom az nem is támogatja"
    Ez most már egyáltalán nem igaz! Nálam spec. a Fable, ami eddig mindig fagyott, az SP1 után korrektül működik!!! Így már nem tudok olyan játékot mondani, ami ne menne Vistán, de XP-n ment.
  • Zsoltika 007
    #92
    Azért jó nézni hogy a linux fanok 90%-a azzal jön hogy a vista csilivili szar. Aztán elkezdik nyoamtni hogy a beryl milyen szép. Nem értem miért kell ebből az egészből hitkérdést csinálni. Én már majdnem minden oprendszert kipróbáltam és használtam több kevesebb ideig de egyikre se mondanám hogy szar. Mindegyiknek megvan a célplatformja az alkalmazási köre. Attól hogy nekem nem jön be vagy nem tetszik, még nem mondanám ráá hogy szar. Csak nem nekem csinálták.
  • Polllen
    #91
    Én például megvettem, miután 1-2 hónapig "teszteltem":DD

    13-14 hónapos használat után azt tudom mondani, hogy nálam bevállt, jól fut és nincs gondom vele, az átállásnál se volt, így nem zavar, hogy mit nyilatkoznak, mondanak. (Új xp licenceért meg nem akartám pénzt kiadni) így nem is úgy gondolok rá, mint egy "gamma"-tesztre...:)
  • who am I 7
    #90
    "akik ha meglátnának egy rendes BERYLt zokogva dobnák le a gépüket az emeletről... "

    Vagy nem...
  • shaq
    #89
    arrakistor, gratulálok az okos hozzászólásaidhoz
  • Kagemusha
    #88
    En most inkabb azoknak a velemenyere lennek kivancsi, akik megvettek... mert ugye ez innentol egy fizetos "gamma"-teszt...
    vagy mondjuk, mintha megvetetnek veled a kenyerhez valokat, aztan meg azt is kifizetned, hogy te sutod meg...
  • Zsoltika 007
    #87
    Ezt én értem. Pont azért erőltetik hogy aki nem ért hozzá az is védve legyen. Mondjuk azt tudjuk hogy ez elvérzik több helyen is, de ez volt az alap ötlet ami végül is nem rossz. Csak a megvalósításon kell majd csiszolni. De legalább már van. (Nekem az is tetszene ha telepításkor kérdezné hogy régi vagy új rendszerben akarnád a fiókodat létrehozni.)De amúgy se olyan nagy durranás mert egyre kevesebb progi van ami igényli az admin módot. Mostanában már inkább csak telepítésnél/uninstallnál találkozol vele. Idővel még kevesebbszer fogod látni.
  • BlackRose
    #86
    Tudom, hogy ki lehet kapcsolni nem ez a lényeg... még szerencse, hogy kikapcsolható... de a lényeg az, hogy ha adminként használom a gépet akkor nem logikus, hogy "igen admin vagy, de még nem éppen az vagy ugyanis, hogy igazi admin legyél még ki kell kapcsolnod az UAC-ot..." különben nem árt megemlíteni, hogy a Windowsnál az Administrator nem egyenlő a UNIX root-al, a Windowsnál van a System account ami "tejhatalmú" az admin még nem. Persze a Szstem accountot nem használja a user soha, se az admin account inkább olyan superuser accountnak felel meg a UNIX-okon és nem root-nak.
  • Zsoltika 007
    #85
    Arra már az xp-t se nagyon (netezni meg office-ra jó még de ha vmi combosabb progit akar futtatni akkor tekerni fog a vinyó). Aki meg olyan gépre akar vistát tenni, az egyszerűen buta.
  • Turdus
    #84
    Tévedsz, egyre kevésbé. Minta a netes alkalmazások korát élnék, vagy mi, és pl a Google Calendarnak édesmindegy, hogy milyen oprendszeren futó böngészőben nézed.

    Abban igazad van, hogy kevés embert érdekel a beryl (nem is úgy hívják már egyébként). De nem úgy a szolgáltatás, amiket nyújt. Majd ha egyszer használsz több asztalt pl, és vissza kell ülnöd egy egyasztalos gép elé, rá fogsz jönni, hogy olyan, mint a görgős egér. Nem tudsz élni nélküle, ha egyszer megtapasztaltad. Kedvcsináló:
    http://fridge.ubuntu.com/files/images/screenshot-wall.preview.png
  • FoodLFG
    #83
    Persze, nekem sincs gondom vele, de nekem egy viszonylag új gépem van 2G memóriával. De másoknak lehet vele problémája.

    A régi 512-es gépemre nem raktam fel a vistát, mert nem érné meg. Például.
  • A1274815
    #82
    "Nem tudom, de alapj'ban Windowsot nem igen lehet nem admink;nt használni mert nagyon sok minden csak úgy működik. Ki itt a hibás?"

    Jó szórakozás, de én beüzemeltem már XP-ket úgy hogy egyszerű userként lehett használni, ha nem telepítettek semmit (és nekem ne is telepítgessenek csak úgy).

    "Ehelyett a Windows-ot úgy kellett volna csinálni, hogy ne legyen az ember admin rajta ha nem muszáj."

    Ez sajnos a rátelepített software miatt egyedivé válik (a sok win9x-en nevelkedet programozó csapat). ACL-lel egyébként megoldható csak alkalmazás válogatja és az ACL egy csöppet árnyaltabb, mint a User-Group-World-SUID-SGID modell kiegészítve SUDO-val (ami igazából a passwd-hez hasonlóan SUID-et használ).

    "Különben a Vista egy viszonylag modern OS csak mint ahogy Ballmer is mondja... NEM KÉSZ. gondolom az UAC is sokat fog még változni..."

    Azt a UAC készítői mondták is egy Channel9 interviewban.