Berta Sándor

Kameráktól féltik PIN-kódjukat a német vásárlók

A nemrég kirobbant áruházi megfigyelési botrány után egyre több ember fél használni a bankkártyáit a német bevásárlóközpontokban.

Az ügyet a Stern német magazin robbantotta ki és azóta tovább gyűrűzött. Jelenleg már három áruházzal szemben merült fel a gyanú, hogy videokamerákkal figyelték meg az alkalmazottaikat. Sokan viszont attól tartanak, hogy az ő adataikat is rögzíthették.

"Követelem, hogy az áruház adjon garanciát arra, hogy nincsenek feljegyzéseik a kártyahasználatomról, vagy ha vannak is ilyen felvételeik, azokat haladéktalanul töröljék. Amennyiben nem teljesítik a kérésemet, jogi úton kényszerítem ki ezt" - jelentette ki Hans Dieter Wolf müncheni vásárló. A vitát Ulrike Weingand, a Baden-Württembergi Fogyasztóvédelmi Központ jogásza szerint az váltotta ki, hogy az egyik diszkont korábban olyan körlevelet küldött az embereknek, amelyben közölte: nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a kamerái esetleg rögzítették a PIN-kódjukat. A cég azt ajánlotta, hogy mindenki takarja el a folyamat során a beütött számokat a kezével. Weingand hozzátette: "Ez a magatartás botrányos."

Felháborodott az ügy hallatán Markus Saller, a Bajorországi Fogyasztóvédelmi Központ jogásza is, míg északrajna-vesztfáliai kollégája, Hartmut Strube azt ajánlotta, hogy az emberek ne fizessenek a bankkártyájukkal a botrányban érintett üzletekben. "Mit érnek a videokamerás megfigyelésre a figyelmet felhívó táblák, ha nem látom, hogy hol vannak a készülékek és így csak sejthetem, hogy megfigyelnek?" - tette fel a kérdést a német adatvédelmi biztos szóvivője.

"A videokamerákra szükség van, hogy megakadályozhassuk a lopásokat és a rablásokat. Tény azonban, hogy a cégek ezeket az eszközöket nem használhatják sem a vásárlók, sem az alkalmazottaik magánszférájának megsértésére" - szögezte le Heribert Jöris, a Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) szakértője.

Volker Rieble munkaügyi jogász az esetek kapcsán hangsúlyozta: a rejtett videokamerás megfigyelések törvénytelenek és sértik az emberek személyiségi jogait. Sőt, amennyiben a felvételek mellett rögzítik az adott személyek hangját is, az már bűncselekménynek számít. Ráadásul ezeket az anyagokat később a bíróság előtt sem lehet bizonyítékként bemutatni.

A Verdi szakszervezeti szövetség képviselői azt ajánlották az érintett dolgozóknak, hogy indítsanak pert a munkaadójuk ellen. A Verdi egyébként maga is erre készül. Margret Mönig-Raane, a szakszervezet elnökhelyettes egyúttal követelte, hogy emeljék fel az ilyen ügyekben kiszabható pénzbüntetés összegét, ami jelenleg 250 000 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spydee #12
    elég ha egy belső ember kiszolgáltatja a lefigyelt pinkódot és eladja az infót egy ügyeskezű zsebtolvaj bandának... persze ez nem egyszeri hirtelen alkalom, hanem rendszeresen ugyanott vásárlásról szól. Főleg az idősebbek vannak veszélyben. nekem a módszerem a kis kézi terminálokkal, hogy látszólag 6-7 gombot is megnyomok, köztük a tényleges pinkódomat is.
  • Kagemusha #11
    Vazze, pötyögjél már be 4 számot öt ujjal, mikor ahhoz a nyamvadt billentyűzethez is alig férsz hozzá a kétoldalt lévő takarólemezektől! Nem mindenkinek van ám olyan kis keze, mint egy gyereknek...
  • Kagemusha #10
    Jobb, ha tudod: nem minden kártyánál kell aláírás, tehát máris csak kétszintű azonosítás van...
  • Laslow #9
    Bizonyos boltokban van, hogy még PIN kódot sem kérnek, csak lehúzzák a pénzt. Ha jól tudom, ez csak bizonyos bankkártyatípus-leolvasókészülék típus párosoknál van így, általában legalább PIN kódot kérnek. (Az aláírás meg semmit sem ér, 3 x-et is írhatsz, elfogadják...)
  • talk #8
    Ha azt elhiszed, hogy ez egy védet rendszer akkor nagyon tévedsz.
    1. a kártya adatait már leolvassa a leolvasó csak meg kell szerezned mint belsős, vagy a kártyát kell ellopnod
    2. a PIN kód a kamera megláthatja, vagy az ujjak pozíciójából kilehet találni
    3. az aláírás nem mindegyik kártyához nem kell aláírás, amihez meg kell annál is a pénz levétele után ellenőrzik nem a pénztáros fogja ellenőrizni
    4. a kártyaszám ugyanúgy a kamerával leolvasható

    A kamerákkal pedig azt nézi, legtöbbször, hogy a pénztáros ne adjon ki elszámolatlan árút a vevőnek.
  • PíszLávJuniti #7
    Régebben a telefonvonalat hallgatták le, amin a terminál kommunikált
  • Razgon #6
    Hihetetlenül sokan bökdösnek egy ujjal. Ráadásul lassan. Simán leolvasható a PIN kódjuk, ha mögöttük áll az ember a sorban. Főleg az idősebbekre igaz ez.

  • arrakistor #5
    az ok. de akkor van rá ráció ha megfigyelik a pin kódodat és teszem azt után (valahogy) megszerzik a kártyádat, mert egyszerűen felveszik egy éjjel az összes lóvédat egy bankautomatából kapucniban állszakállal
  • arrakistor #4
    ...de aki ilyet tesz , az meg is érdemli ...
  • arrakistor #3
    jaja a másik tenyérrel le kell takarni ennyi :DD viszont ha valaki ultrahangos 3d scannereket helyezett el a helységben és 3d-ben bescannel minden mozgást .... hát akkor cumi...