Berta Sándor

220 kamerával figyelik a bécsi lakóházakat

Nyolc bécsi lakóházban hivatalosan is elindították a kamerás megfigyelési programot, amely kísérleti jelleggel 2009 végéig tart. A szakemberek a tapasztalatok kiértékelése után döntenek majd a folytatásról.

Az épületekben összesen 220 videokamerát helyeztek el, amelyekkel elsősorban a garázsokat, a szeméttárolókat és a lifteket, valamint azok környezetét figyelik meg. A szakemberek a beruházással azt szeretnék elérni, hogy megszűnjenek a rongálások és a vandalizmus.

"Az első készülékek már működnek. Azt szeretnénk, hogy ha a közeljövőben jelentősen mérséklődne a vandalizmus. Már a beruházás hírére is csökkentek a rongálások és a más vandál esetek" - jelentette ki Michael Ludwig, az osztrák főváros lakásépítésekért felelős helyi vezetője. Minden kamera területén táblákat helyeznek el, amelyeken az "Ezt a részt kamerával ellenőrizzük" felirat szerepel. Az elhelyezett készülékek mindegyikét mozgásérzékelővel látták el és másodpercenként 15, egyenként 640 x 480 pixel felbontású képet tudnak készíteni.

A felvételek egy részét a salzburgi Conova cég, a másik részét pedig a Telekom Austria rendszereiben tárolják, mindkét esetben 72 órán át. Amennyiben nem történt bűncselekmény, akkor törlik a képeket, ellenkező esetben jelszóval védett e-mailben továbbítják őket a rendőrségnek. Ezenkívül létrehoztak egy forródrótot is, amelyen bárki bejelentést tehet a tudomására jutott rongálásokról és más bűncselekményekről. "A célunk az épületek és nem az emberek ellenőrzése, illetve védelme" - szögezte le Sylvia Kessler, a Wiener Wohnen nevű cég adatvédelmi megbízottja. A vállalat ugyanakkor az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) határozatát tiszteletben tartva nem szerel kamerákat a lépcsőházakba, illetve a bejáratok környékére.

Michael Ludwig elmondta, hogy a projekt első éve kereken 400 000 euróba került, a költségeket teljes egészében a Wiener Wohnen állja. A cég szerint a karbantartási költségek éves szinten elérhetik a 80 000 eurót.

Korántsem mindenki örült a beruházásnak. David Ellensohn, az SPÖ bécsi képviselője például úgy vélte: a kamerák erősítik a megfigyelési érzetet az emberekben és néhány évvel ezelőtt az ilyen fejlesztések elképzelhetetlennek lettek volna. A kamerák helyett szerinte inkább a házmestereket kellene képezni, hogy tudják, miként reagáljanak a rongálásokra és a vandálokkal való konfliktushelyzetekre. A DSK idén februárban engedélyezte, hogy a bécsi lakóházakban rendszeresen megfigyeljék a garázsokat, a lifteket és a szeméttárolókat. A próbaüzem egyelőre négy körzetre, illetve bécsi kerületre terjed ki (Bezirk Landstraße, Simmering, Rudolfsheim-Fünfhaus és Donaustadt).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)