Napi Online

Hiány van képzett szakemberekből Amerikában

Több mint háromszor annyi munkavállalói vízumkérelmet nyújthattak be az egyesült államokbeli vállalatok a szövetségi bevándorlási hivatalnak, mint amennyit az érvényben lévő kvóta alapján a hatóság szétoszthat - értesült a Reuters.

Hivatalos adat híján csak becsülni lehet, hogy körülbelül 200 ezer úgynevezett H-1B tartózkodási engedélyt szeretnének megszerezni a cégek, miközben maximum 65 ezer adható ki. Tavaly is nagy volt a túljelentkezés, bár akkor még csak 120 ezer kérelem érkezett. A H-1B vízumot magasan képzett szakemberek kaphatják. Ennek birtokában három éven át dolgozhatnak az Egyesült Államokban, amit további hárommal meghosszabbíthatnak.

A gépipari és a technológiai cégek az elmúlt években csapdába kerültek, hiszen miközben az USA-ban nem képeznek elegendő szakembert a szükségletek kielégítésére, korlátozzák a megfelelő tudású vendégmunkások alkalmazását. 2000-ben még 195 ezer volt a H-1B vízumok éves kvótája, amit a dotcom-lufi kipukkadása után szállítottak le a jelenlegi szintre, és a hazai munkaerő foglalkoztatásáért küzdő civil szervezetek ellenállása miatt az érintett cégek lobbizása ellenére sem emelik meg. Így viszont szó szerint lutri, hogy melyik vállalat hány külföldit tud felvenni, ugyanis a hivatal a beérkező igények közül a lottósorsoláshoz hasonló rendszerben választja ki, hogy kiknek adja ki a vízumot.

A Microsoft, a világ legjelentősebb szoftverfejlesztője például tavaly 1200 kérelmet adott be, közülük 900 teljesült. Az idén 1600-zal próbálkoznak, ám várhatóan csak 640 H-1B vízumot tudnak megszerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    Valahogy nem vonz hogy órákat autózzak dugókban, pláne az elkattant törvényi szabályozás, fegyverek az őrültek kezében. Köszönöm, inkább ez a kényelmes kisváros sok biciklistával, zölddel, a reptér meg félórára van ha az ügyfél mindenképp személyesen akar találkozni...
  • redder #7
    Én szívesen mennék...hol kell jelentkezni?
  • arrakistor #6
    amikor 15ezer forint vízumpénzeket benyeltek a semmire és még csak meg se adták a vízumot két hónap várakozás után, most mit akarnak???!!!

    menjenek abba a teleb*sz*tt jó b*d*s q*rv* anyj*ba oda ahonnan jöttek !!!!

    mostmár akkor se mennék oda ha fizetnének érte, még turistának se.
  • ziipp #5
    Ide születtem, most mit tegyek?
  • Tinman #4
    Van egy ország,
    ahol ébren kell élnem,
    Magyarország.

    Magyarország.
    Ahol az arcomba vágják
    a magam arcát.

    Ahol a túl jó nem kell,
    csak az a jó középszer.

    Ez a verzió igaz, nem a Geszti-guszti művek-fele. Aki érti érti, aki nem az meg nem.
  • Vorpal #3
    Azért ez a felét lehet keresni kicsit durva körbülbelül volt.
    Nekem mint nyári munkás az itteni bérek sokszorosát adták, és gondolom az IT
    iparban sem lehet rosszabb a helyzet - azért csak bevállalnám a dolgot.
    Csakhát Irak meg személyes adatok - nem egy vonzó ebből a szempontból az sem,
    nade lássuk be - Mo. nál bizonytalanabb piac most nemhiszem hogy lenne a régióban.
    Akkor inkább USA nem?
  • Tinman #2
    Vau.
  • JTBM #1
    Nincsen hiány, csak a cégek ott is lusták bármilyen képzést nyújtani a szakembereknek, hanem csak az kell, aki tökéletesen ért az adott területhez.

    Viszont mivel nincsen elég szakember, ezért kényszerből alkalmaznak olyanokat, akik nem 100%-ban szakértői a területnek. Ezért jó dolog, hogy korlátozzák a kiadható H1B-k számát.

    Az USA-ban egyéként is kb. a felét lehet keresni, mint az EU-ban, úgyhogy oda per pillanat az EU-ból a kutya nem kívánkozik...