SG.hu

Túl kevés nő van az IT-szektorban

Sokan gondolják, hogy az információs és kommunikációs technológiák (IKT) területén csak férfiak dolgoznak. Az ilyen általánosítások közelről sem állják meg a helyüket.

Bár a mérnökként vagy informatikusként végzett nők aránya továbbra is nagyon alacsony, a fiatal lányok sikeres és jövedelmező karrier elé nézhetnek az IKT-szektorban. Ez a téma állt a Nemzetközi Nőnap kapcsán tartott brüsszeli konferencia középpontjában, ahol az Európai Bizottság arra biztatta a fiatal lányokat Európa-szerte, hogy lépjenek ki az árnyékból és éljenek az IKT-ágazat nyújtotta lehetőségekkel: "Move out of the shadow and seize the opportunITy".

"Nem törődhetünk bele abba, hogy Európában hiányzik a képzett IKT munkaerő. Ha az informatikus szakemberek és mérnökök számát nem sikerül növelni, az lelassíthatja az európai gazdasági növekedést és Európa az ázsiai versenytársak mögé szorulhat", mondta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa. "Túl kell lépnünk azokon a sztereotípiákon, amelyek szerint az IKT unalmas és túlságosan műszaki jellegű foglalkozás lenne a nők számára, és inkább arra kellene őket biztatnunk, hogy ezt az izgalmas, innovatív és sokszínű ágazatot válasszák".

Az IKT-ágazat adja az EU össznövekedésének egynegyedét és munkahelyeinek 4%-át, de még további 300 000 képzett munkavállalóra lenne szükség. Ezért kiemelkedően fontos a fiatalokat, köztük a nőket, arra ösztönözni, hogy ezen a területen helyezkedjenek el. Ellenkező esetben Európa versenyképessége kerül veszélybe.

Bár a műszaki területen diplomát szerzők száma a 27 tagú EU-ban 1998 és 2004 között jelentősen növekedett (150 965-ről 320 950-re), az éves növekedési ráta ugyanebben az időszakban nagymértékben csökkent, az 1998-as 60%-ról 2004-re 10%-ra. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol az elsőéves főiskolások/egyetemisták között csaknem 4%-ról 1%-ra esett vissza azok aránya, akik az informatikát jelölték meg kedvenc tárgyukként. Ez 1977 óta a legalacsonyabb arány, de a nők helyzete még ennél is aggasztóbb.

Jó hír, hogy az egyetemet végzett nők aránya Európában majdnem minden területen növekedett, de sajnos a diplomát szerző mérnökök között még mindig kevés a nő (2004-ben mindössze 19 %). Néhány országban, így Ausztriában, Portugáliában és Lengyelországban, a végzett női informatikusok száma 1998 és 2005 között jelentősen visszaesett. Ugyan egyre több nő tölt be vezető poziciót a nagy IKT vállalatoknál, de számuk még mindig alacsonyabb a kívánatosnál. Egy 2007 októberében, 150 európai távközlési vállalat részvételével készült felmérés szerint az igazgatótanács tagjainak átlagosan 6%-a nő. Egyértelmű tehát, hogy még sokat kell tenni azért, hogy az IKT-ágazat vonzereje növekedjen a nők szemében és ezt a területet válasszák, valamint itt is maradjanak.

Az Európai Bizottság két éve indította el kísérleti ún. shadowing (szakmai látogatás) kezdeményezését azzal a céllal, hogy a jelenleginél több fiatal, pályaválasztás előtt álló nő érdeklődését felkeltse. A program keretében fiatal nők egy női felső vezető mellett tölthettek egy jellegzetes munkanapot az IKT-ágazatban. A Nemzetközi Nőnap közeledtével a Bizottság ma Brüsszelben ismerteti a 2007-es shadowing program eredményeit. A konferencia keretében munkacsoportok foglalkoznak azzal, hogyan lehet a nők számára vonzóvá tenni az IKT-ágazatot. A program 2007-ben több mint 50 lánynak és fiatal nőnek tette lehetővé, hogy 20 nagy európai vállalat egyikénél megtapasztalhassák, milyen is lehet az IKT-szektorban dolgozni.

Az előző évek sikerén felbuzdulva Viviane Reding biztos ebben az évben egy lépéssel tovább kíván menni és a vállalatokkal együttműködve kidolgozni egy kódexet az "Európai legjobb gyakorlat az IKT-ágazatban dolgozó nők támogatására" címmel. Az intézkedés célja, hogy a nők ne hagyják el az ágazatot és felszámoljon néhány a szakmát övező tévhitet. A kódexet a vállalatok előreláthatólag a 2009. évi Nőnap alkalmával fogadják el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)