Gyurkity Péter

Stresszt, pánikot okoz a mobil hiánya

Friss brit felmérés szerint a mobiltelefonnal rendelkezők túlnyomó része bepánikol, ha elveszti készülékét, vagy valamilyen okból nem tudja azt használni. A jelenség egyre erősebbé válik.

A YouGov által készített felmérésben "no mobile phobia", vagy röviden "nomophobia" néven emlegetik a félelmet, amelyet a legtöbb megkérdezett akkor érez, amikor valamilyen okból kénytelen lemondani a hordozható készülékek használatáról. Ez lehet az akkumulátor lemerülése, a szükséges anyagiak hiánya, vagy akár csak a telefon kikapcsolása - mindegy, hogy mi az ok, az elérhetőség hiánya stresszt okoz.

Stresszt, feszültséget, illetve pánikot, az egyén beállítottságától, vérmérsékletétől függően. A válaszadók több mint fele úgy válaszolt, hogy kényelmetlenül érzi magát a készülékek nélkül - a férfiaknál 58, a nőknél pedig 48 százalék volt az arány. A több mint 2100 brit állampolgár fele tehát igenis tart a mobiltelefon hiányától, amely sokaknál jól látható és érezhető tüneteket okoz. Egynegyedük egyszerűen soha nem kapcsolja ki a készüléket, és 9 százaléknál már ez is, vagyis a puszta pihenő is rossz érzéseket kelt.

Érdekes, hogy a legtöbben a család, illetve az ismerősök folyamatos elérése miatt igénylik a mobiltelefonokat, alig 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy a munka, vagy azzal kapcsolatos tevékenység miatt szeretne állandóan elérhető maradni. Sokak számára ennek kiesése a párkapcsolatok felbomlásához hasonló érzésekkel jár, feszültnek, ingerültnek érzik magukat, amelyet egy folyamatos, kellemetlen érzés kísér. "Ezt mindannyian jól ismerjük - úgy néz ki azonban, hogy a mobiltelefon hiánya a 21. század hozadéka a már amúgy is stresszel teli életünkben" - jellemezte a helyzetet Stewart Fox-Mills, a YouGov szakértője, hozzátéve, hogy csak a szigetországban mintegy 13 millió emberről lehet szó.

Mindeközben tovább folyik a vita a készülékek egészségre káros hatásairól. Egy nemrég elkészült tanulmányban kiemelik, hogy a hordozható telefonok a dohányzáshoz viszonyítva is több embert ölnek meg, mivel párhuzam vonható a gyakori telefonálás és az agytumor bizonyos típusai között. Az ágazat persze tagadja ennek jelentőségét, illetve lehetőségét, ez azonban nem igazán megnyugtató válasz a kétkedők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ferceg #14
    A loporos motor asszem a mitbasztereknek se jott ossze :)
  • mikloss #13
    az orkok már csak ilyenek...
  • aDannyBoy #12
    egyszer az üllői/körút sarkán egy napsütötte fiatalembernek megtetszett a telefonom, amivel egyből futásnak eredt. Frankón bepánikolhattam, mert ugyan nem vagyok valami fitti, de nem bírt lesprintelni, én ráadásul valamelyest illuminált állapotban voltam, de nem tudtam volna elképzelni h tudok olyan gyorsan futni :)

    végül leejtette/ledobta én meg rávetődtem/ráestem, mintha az életem múlna rajta
    nekem fontos a telóm, úgy látszik
  • physis #11
    Nekem sincsen mobilom: nem tudtam ellenőrizni az agykárosodást okozó hatásról szóló híreket, a hosszú távú hatások megítélésében nem elégítettek ki teljesen a levont következtetések (a ,,nem bizonyítható'' nekem kevés volt, azt vártam volna el, hogy ,,bizonyítható, hogy nem''). Igaz, nem is szükséges most annyira a munkám során, a vezetékes telefon és az email eddig elegendőnek bizonyult.

    Az egyedüli ,,mobil'' ,,telefonok'', amiket használtam, legfeljebb a szó nagyon általánosított értelmében voltak nevezhetők annak. Rokonlátogatáskor készítettem a kicsiknek cérnatelefont, biztonságos volt és hordozható is, csak arra kellett ügyelni, hogy a cérnát kifeszítve tartsuk és a tejfölöspoharakat elég lazán fogjuk, és hogy a cérna ne érjen hozzá útközben semmihez.

    Később olvastam, hogy ezt a telefont már Huygens is leírta (ő egyébként robbanómotort is tervezett, lőporral).

    Gyerekkorom első saját telefonja még korlátozottabb volt, a mikrofonhoz szükséges szénrudakat egyszerűen egy szárazelemből húztam ki harapófogóval, a hangszóró pedig egy vasmagos dróttekercs előtt membránként rezgő zsilettpenge volt; a hangminősége olyan gyenge volt, hogy legfeljebb morzetávíróként lehetett használni. Az egyik rokonlátogatáskor a gyerekek örömére elkészítettem mobil ,,drótnélküli'' változatát (erős mágnes + iránytű, hatókör 3 méter), és képtávíróként használtuk: egy 5x5 pixeles képet negyedóra alatt sikerült is továbbítanunk vele (nagyjából a Drake kozmogramtól átvett elv alapján).

    Pánikot akkor egyik sem okozott, de az elmúlt években hirtelen rájöttem, milyen sok matematikai, fizikai elvet nem ismerek még a természetből, és ez szorongató.
  • galocza #10
    világéletemben gyűlöltem a mobilokat, azt, hogy az embert állandóan zargatni lehet, ha meg kikapcsolja, jön a reklamálás. látom családtagjaimon, barátaimon hogy mennyit zargatják őket és feleslegesen mennyi idejüket veszi el a mobiltelefónia.
    tudom én, van akinek szükséges a munkához, és néha (kb évente 1-2x) nekem is jól jönne. de nem éri meg: engem a telefonálás és a zargatás stresszel, nem azok hiánya.
    volt mobilom 1x, vagy 10 éve nokia "féltégla" 3210, nem kértem, kaptam. igazából egy dologra használtam: ez volt a vörös vonal, a vonalast nem nagyon vettem fel, ment az üzenetrögzítő, a mobilnak a vip-k tudták csak a számát, és azt is, hogy csak fontos esetben zargassanak azon. aztán volt egy kis vita "ha van telefonod, mért van kikapcsolva" témakörből (utaztam), és másnap reggel letettem a konyhaasztalra. úgyhogy kb 7-8 éve tiszta vagyok 8).
    most is rágják a fülemet, de csak akkor leszek hajlandó behódolni, ha lesz egy tisztességes pda-tel kombó, ami minden kívánságomnak megfelel. eddig mindig hibádzott vmi 8).
  • Marko001 #9
    Én meg már úgy hozzászoktam a mobilomhoz, hogy nehezen lennék meg nélküle. Kb mint az internet nélkül. Lehet hogy függő vagyok, de szerintem a világon szinte mindenki valamilyen függő.
  • aneurysm #8
    Nekem nincsis mobilom. Az egyetemen még 1 ilyen emberről tudok :)
  • Molnibalage #7
    Amikor hívnak az esetek nagy részében a táskám alján csörög. Kb. ennyire fontos nekem jelenleg...
  • Csaba42 #6
    "Friss..."!
  • JL666 #5
    "brit felmérés szerint"...