Berta Sándor

Ingyen mobil New York-i iskolásoknak

Különleges kezdeményezéssel próbál segíteni a New York-i iskolai felügyelet az amerikai nagyvárosban élő és tanuló diákokon.

A hivatal mobiltelefonokat ajándékozott a szegény környékről származó gyerekeknek, míg a jó tanulási eredményeket zeneletöltésekkel, ingyen elküldhető SMS-ekkel és beszélgetési idővel jutalmazzák. Az iskolákból sokat lógó gyerekek és a rosszul tanulók viszont figyelmeztető üzeneteket kapnak. A programban részt vevő New York-i Junior High Schoolban jó pontnak számít, ha egy diák pontos, nem lóg és nem késik az órákról, rendszeresen elvégzi a házifeladatait, jól viselkedik és szorgalmas.

A Million nevű kampányt február végén indította Joel I. Klein vezetésével a helyi iskolai felügyelet, amely első lépésként 2500 darab, az MP3-as fájlokat és a videókat egyaránt lejátszó Samsung U740 típusú mobiltelefont osztott szét ingyen a szegény családok csemetéi között. A program nem változtat az iskolákban jelenleg is alkalmazott szokásokon, vagyis továbbra is tilos a mobiltelefonok órák alatti használata.

Az egyelőre rendkívül sikeres akció részeként a szakemberek igyekeztek egy igazságos rendszert kidolgozni, amelynek célja, hogy minél több rosszul tanuló vagy az iskolákból lógó fiatalt vegyen rá a tanulásra. Így például a sokat lógó, de az órákra egy ideje bejáró gyerekek ugyanúgy letölthetnek zeneszámokat vagy csengőhangokat, mint jól tanuló szorgalmas társaik. A módszer lényege ugyanis az ösztönzés, és a hátrányos helyzetű, főleg latin és afroamerikai származású 11-14 évesek támogatása.

A szakemberek azt remélik, hogy a megoldással új kapocs alakulhat ki a tanárok és a diákjaik között, valamint, hogy a fiatalokat jobban meg tudják szólítani a továbbtanulási ajánlatokkal és megnyílik előttük az út az egyetemekre való felvétel vagy a szakmák tanulása felé. Így a szegény családokból származó diákoknak is lesz jövőképük, befuthatnak karriert és nem kezdenek el például drogozni vagy nem kerülnek bandákba. A projektben egyelőre hét középiskola (I.S. Math, Science & Technology; Ebbets Field Middle School; J.H.S. 234 - Arthur W. Cunningham; KIPP Academy Charter School; KIPP S.T.A.R. College Preparatory Charter School; KIPP A.M.P Charter School; KIPP Infinity Charter School) vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ferrer #10
  És mitől jobb, ha egy érettségihez 20x több tudás kell? Az éreccségi egy baromság. Nem attól lesz valaki érett, az élethez meg főleg semmi köze.
 • redfish #9
  "... Rettenetesen elhúznak tőlünk az amerikaiak.:((..."

  Tényleg?... Nézz be egy ált.suliba : Már az elsősök is mobiltelefonnal mennek iskolába!!!... Érdekes, hogy Mo-on pont azoknak a gyerekeknek van a legújabb, legjobb mobiljuk, akik amúgy ingyen-tankönyvet kapnak és papíron "szegények"...
 • Theodolit #8
  Azért a "Rettenetesen elhúznak tőlünk az amerikaiak.:((" nem értek eggyet hiszen egy itteni érettségi megszerzéséshez( ha nem a piacon veszed) vagy 20x több tudás kell mint egy ottani diak érettségivel megegyezö középiskola végi nagy vizsgához.Ráadásul minden amcsi dokumentum filmről lerí az az iszonyatos sötétség ami ott uralkodik a hétköznapi emberekben.....
  Ha az itthoni hozzáálláson akarsz változtatni akor kezd el te magad:D! na pá!
 • spydee #7
  remélem elismeritek ti is azért, hogy nagyon nehéz rábírni bármivel is a fiatalokat a tanulásra. ez legalább érdekli őket és hajlandóak tenni valamit cserébe(gondolom) Rettenetesen elhúznak tőlünk az amerikaiak.:((
  szerintem itthon is működne, ha javulna a hozzáállás: "csak nekem-csak nekem mindent, más meg le van sz@rva!"(ez a vezetéstől indul és kihatással van az egyszerű emberek felé is)szvsz
 • Csi9aa #6
  Plusz hazai példából merítve, amelyiknek kell, az szerez :Ð
 • greg971 #5
  A szegényebb rétegből származó tanulók kapták ... csóri gettólakó kiscsávóknak okvetlen a mobiltelefon a legfontosabb :D
 • Gremovan #4
  Azért ez a telefon bőven nem a belépőszintű mobilok piacát erőssíti. Csak nézz utánna a neten. Nem a legfrissebb készülékek egyike ez tény, de nekem például tetszik a kialakítása. Nem egy szokványos darab, korrekt paraméterekkel. Az ötlet pedig nem rossz. Kíváncsi lennék mi lesz a kezdeményezés sorsa úgy egy év mulva.
 • Sliders #3
  Hátha egy N95-ös Nokiát kapnának akkor valószínűleg nem lopnák el a másikét, de gondolom valami szar gagyit kaptak, azt csak azt látják hogy a másiknak sokkal jobb van.
 • Cat #2
  Legalább nem ütik le az iskolatársaikat a mobiljukért, hanem kapnak egyet, és lehet őket azzal zsarolni, hogy "tanuljál, vagy elvesszük tőled". Nem olyan rossz ötlet ez.
 • bobi64 #1
  ez meg samsung reklám! szóval a gyerekeket megjutalmazzák mert megteszik ami a dolguk! felnőtt korukban majd csodálkoznak!