Napi Online

iPhone itthon: csak a következő évtizedben

Winkler János, a Magyar Telekom vezérhelyettese szerint az iPhone megjelenése mérföldkőnek számít a mobilhasználat történetében.

A Steve Jobs cége által tavaly piacra dobott iPhone-t a Time magazin 2007 legnagyobb innovációjának nevezte. A rendkívül népszerű készüléket először június végén foghatta kézbe az amerikai nagyközönség, a meggyőző forgalmi adatokból pedig úgy tűnik, azóta sem ereszti. Az okostelefont gyártó Apple minden országban kizárólagos forgalmazási szerződést kötött a hálózati szolgáltatókkal, így az Egyesült Államokban az AT&T, az Egyesült Királyságban a spanyol tulajdonban lévő O2, legutóbb - tavaly november végén - Németországban pedig a Deutsche Telekom vezetéknélküli leányvállalata, a T-Mobile nyert jogot arra, hogy az általa támasztott feltételek mellett árusítsa a telefont.

Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese a PC utáni korszak telefonszolgáltatókkal szemben támasztott kihívásairól szólva úgy vélte: az iPhone-nal egy tartós trend vette kezdetét, amelyben nagy hangsúlyt kapnak majd a mobileszközökön elérhető webes szolgáltatások. A mobilweb széles körú elterjedéséhez azonban három feltételnek teljesülnie kell. Szükség van egyrészt a felhasználók számára közvetíthető, megfelelő tartalomra, másrészt az ezt a tartalmat közvetíteni tudó a gyors internet-hozzáférést biztosító jó hálózatra, és nem utolsó sorban a tartalom megfelelő feldolgozására alkalmas platformra is.


Bár Magyarországon folyamatosan növekszik a 3G-s szolgáltatások lefedettsége, Winkler nem tartja valószínűnek, hogy az elkövetkező két éven belül szignifikáns bázisa alakulna ki a HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) adatcserének, így az sem valószínű, hogy 2010-ig betenné a lábát hazánkba az iPhone. A webes tartalmak széles körű mobilos böngészésének legnagyobb akadálya manapság nem az eladható tartalom hiánya, hanem a készülékgyártók rugalmatlansága. A felhasználói felület optimalizálása nélkül ugyanis nem teremthető meg a mobilwebes szolgáltatások iránti tartós érdeklődés, hiszen azokra nincs olyan alapvető igény, mint a hangszolgáltatásokra.

Bár az iPhone-nal létrejött az első képernyőtelefon, amely nem hang-, hanem webszolgáltatásokra lett optimalizálva, a készülékgyártók a visszatartják a széles körű áttörést. Éppen ezért Winkler nem tartja furcsának, hogy a felhasználók nagy része továbbra is notebookjáról használja a 3G-s szolgáltatásokat Magyarországon, és nem a telefonjáról. Ennek ellenére becslése szerint 1,5-2 éven belül már több mint 1 millió felhasználó fogja rendszeresen használni a netet mobiltelefonon keresztül. Az MTelekom vezérhelyettese szerint persze az adatforgalom-ár rátán is volna mit javítani; az MTelekom adatforgalma 2007-ben tizenegyszeresére nőtt a drasztikus árcsökkenés miatt. Bár a jövőben is szükség lenne a felhasználói költségek hasonló mérséklésére, Winkler szerint erre nincs esély.

A DVB-h (Digital Video Broadcasting - handheld) mobiltévé technológia elterjedése azonban így is biztosított az év végéig, hiszen erre mind a szolgáltatók, mind a készülékgyártók kellőképp felkészültek. Winkler szerint jó eséllyel honosodhatnak meg itthon a mobilos videomegosztó site-ok, amire annál is inkább szükség lenne, mert a vezérhelyettes szerint a mobilreklám mellett az interaktív digitális televíziózásban rejlik a legnagyobb szolgáltatási potenciál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Unreal1942 #48
    Hát nem tudom lehet nem a készülékben kell a hibát keresni :) Nekem 1 éve van meg és nem sok gondom akad vele!
  • risqci #47
    125-ér itthonról itt
  • Sir Quno Jedi #46
    Nem árt újabb Win Mobile-t tenni rá.
  • GregSB #45
    P535-öt inkább ne hasonlítsuk iPhonehoz. Volt szerencsém hozzá, használtam pár hónapig. Többet tud mint az iphone ez kétségtelen, de egy katasztrófa a Touch-interfésze. Beleőszültem mire megírtam egy SMS-t rajta, vagy lescrolloztam egy doksit, vagy ha melléböktem egy legördülő-menüben (elég gyakori volt). A böngészője meg egy vicc.

    Akkor már ezerszer inkább egy HTC, vagy N series Nokia (ha már az iPhone a sátán terméke)

  • Tinman #44
    Amiket leírtál azt az 5 évvel ezelőtti Symbian telefonom is tudta, ez ma már "alap"!
  • Lavigne #43
    huh, mennyi sok benfentes :) tényleg mintha, az Apple szokása lenne, hogy 2 naponta hatalmas hw frissítés van :) igaz? :) és nem az, hogy fél év után, feluppolták a tárat 16 gigára. nemhogy 3G chip. még a szaros SDK-re is tegnapig várni kellet. szóval amit olvastál, szvsz találágatás/remény
  • Sir Quno Jedi #42
    Ja és egy ASUS P535 is ezt teszi, csak abban van GPS is, meg még pár apróságban talán többet is tud...
  • FoodLFG #41
    Mintha ezt már valaki írta volna.
    Erre az üzenetre jön PyRex válasza (32-es számú hozzászólás)
  • InfectedMann #40
    iPhone -ban nincs 3G ez igaz. De idén jön a 3G -s iPhone.

    Sőt. Ha a hírek igazak akkor idén jön a független iPhone kizárólag Európának mivel az USA -ban 5 éves kizárólagos forgalmazási jogot írta alá az Apple az AT&T -vel.

    Szal mielőtt ledegradálnátok az cikkírót nézzetek már utána egy-két dolognak plz.

    Elég ha a Googlbe -ban rákerestek erre a 3 kulcsszóra: 'at&t 3g iphone'
  • Garfield2005 #39
    Romániából írok, és én már fogtam a kezemben iPhont és nekem, nagyon tetszet, hogy nincsen rajta gombok csak a bekapcsoló meg a hangerő és akármit, eltudunk vele intézve: Beszélgetés, Internet, Zenehallgatás (főképpen erre van) képnézegetés vagy videó meg játék de emelet meg szövegszerkesztés is. Úgy gondolom hogy a telefont meg a Mp3,4 és a PDA ötvözi egy készülék és ez a iPhon :)