Gyurkity Péter

Elonex One - újabb Eee-rivális

Az Elonex elkészült a röviden csak One néven jelzett készülékével, amelynek feladata az Asus Eee PC sikerének megismétlése. A Sony eközben aggasztónak tartja az olcsó fejlesztések gyors elterjedését.

Az Elonex célja egy olyan gép piacra dobása, amely 100 font (35-40 ezer forint) alatti árával gyorsan meghódíthatja a vékony pénztárcájú vásárlók szívét. A jelek szerint ezt sikerült megvalósítaniuk, hiszen a masina már készen áll a megjelenésre, azonban a csekély példányszám azt jelenti, hogy a vásárlók legkorábban a nyár folyamán juthatnak egy-egy készülékhez.

Az Elonex One több színben, fekete, rózsaszín, zöld, fehér, illetve ezüst árnyalatokban lesz kapható, ám az első sorozat alig 200 ezer készülékből áll majd. Ezek felbukkanására júniusig kell várnunk, amikor végre megérkezik az első szállítmány, leghamarabb valószínűleg a brit üzletekbe, lévén a gyártó is a szigetországban székel. A pontos technikai paramétereket is közölték: eszerint 7 hüvelykes, 800x480-as felbontást támogató kijelző, 300 MHz-es LNX Code 8 processzor, 128 MB DDR3-memória, 1 GB SSD-háttértároló, valamint két USB 2.0 csatlakozó található a gépben, ezeket pedig 802.11b/g Wi-FI- és 10/100Mb/s Ethernet-támogatás egészíti majd ki.



Érdekes, hogy a Sony hogyan viszonyul az olcsó gépek felbukkanásához. Mike Abary, a cég IT-termék részlégért felelős alelnöke a napokban úgy nyilatkozott, hogy ez korántsem örvendetes fejlemény, mivel ezek a fejlesztések nem újításokkal hódítanak. "Abban a pillanatban, hogy a vásárlók nem az innovációt vásárolják meg, teljesen hétköznapi, előrelépést nem jelentő készülékekhez jutnak hozzá" - magyarázta az alelnök. Véleménye szerint ez lefelé tartó versenyt indít el, ami pedig mindannyiuk számára negatív következményekkel jár majd.

Az Asustek, az Eee PC sikerei láttán, nyilván nem változtat álláspontján, miszerint az átlag-PC manapság túlságosan és feleslegesen erős. Erre az átlagembernek már nincs igazán szüksége, így nagyon is életképes egy 300-400 dollár közötti készülék, amely a mobilitásra és az alacsony árra helyezi a hangsúlyt. A jelek szerint ezt egyre több gyártó látja így, nemsokára kiderül, hogy a Sony meddig lesz képes ellenállni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #27
    Namost haver a múlt héten tett fel egy Ubuntu 7.10.-et egy PII-200MHz 128 MB RAMos gépre. Vígan elketyeg rajta. Jó, nincs benne 3D-forgó kocka, de erre a gépen nincs is szükség. Kérdem én, a Windóz Mobil 5.0-nak miért elég 64MB RAM a futásához??? Miért van ( az én óccsó PPCmben) csak 300-as proci? Miért lehet vele mégis filmet nézni, szöveget szerkeszteni, excelt használni, navigálni ( SIRF III-as rendszerrel), meg kismillió game is elfut rajta? ( pl a Heroes nagyon zsír :D )
    Igen, a sok felesleges "innováció". Vegyél fullextrás gépet a legújabb vidkarival, meg 19"-os monitorral. Mert az jó. Főleg, ha az ostoba tulaj még be sem tudja kapcsolni...
    Igenis szükség volna egy olcsó, könnyű kis tablet ( A4-es méretű) cuccra, aminek a monitorát 180 fokban lehet kihajtani, és az érintőlépernyő sem lenne rajta hátrány. Tegyenek bele gyors flash memóriát, akinek meg ez sem elég, gyártsanak hozzá kis külső vinyót saját elemmel, ez már tényleg csak extra lenne. ha egy óccsó PPCnek ~60 ezer a kisker ára, akkor vajon mennyi a gyári ára? Ez a tablet PC sorozatgyártás esetén kb 100 ezerért már kapható lenne szerintem.
    És a rendelkezésre állási idő is jelentősen megnövekedne egy laptophoz képest.
  • rigidus #26
    > Ezek a jatekok nem tapasztalt felhasznaloknak, hanem elso vasarloknak keszulnek. Ha mar kezdetben hagyomanyos noteszekkel hasonlitod a cuccot, akkor vilagos, hogy nem te vagy a celkozonseg.

    Pont errol van szo. Ezeknek a termekeknek a celkozonsege az nem a gamer vagy a power user, hanem elsosorban az aki a legalapvetobb dolgokat akarja mint email, vagy IM elkezdeni, felvenni a kapcsolatot a tavoli ismeroseivel es az igenyeik mas szolgaltatasokra csak kesobb jelentkeznek amikor mar otthonosabban erzik magukat, kevesbe koti le oket a gep uzemeltetesenek technikaja.

    Egy tanulo vezetonek sem valo 6,000ccm-es Dodge (mashoz se nagyon latom az _esszeru_ ertelmet). Vagy akinek bevasarloauto kell annak kicsi, alacsony TCO-ju, konnyen leparkolhato kocsi kell. Aztan ha a csaladot nyaralni akarja vinni az allamok masik vegere lakokocsistol, mar a pici bevasarlo auto nem eleg. De nem is erre valo a bevasarloauto...

    Ez az amit nehany ceg nem akar megerteni, hogy a francnak se kell egy tobbezer dollaros laptop, ha csak paszianszozni akar. Szimplan valogatas nelkul le akarjak nyomni mindenkinek a torkan a szuksegtelenul nagy hardvereket.

    Csak kiindulva a sajat peldambol (fejleszto vagyok), ebbe a gepbe egy AMD Duron 1200-es van 64kB cache-sel (!!!) 1GB DDR memoria mellett. Mar regota eszemben van, hogy bovitsem/csereljem, de meg mindig nem kerult ra sor. Es egyszeruen nem is latom ertelmet mert az esetek 99.9%-ban ez is bosegesen elegendo. Dokumentaciokat olvasni, fejleszteni, emailezni, IM, weboldalt szerkeszteni, letolteni, filmet nezni, netan hetvegen 1-2 orat paszianszozni boven eleg ez is. Vilagos, hogy kompilalasnal olykor nem jonne rosszul egy erosebb gep, de kifejezetten azert nem fogok tobbszaz fontot kifizetni, hogy 20mp helyett 5mp alatt forditsa le 0-rol az ominozus projektet. Egyebkent is rend szerint reszleges kompilalasra van szukseg ami a teljesenel rovidebb ido alatt zajlik le.

    Laptopot ha vennek sem vennek nagyobbat mint a fenti mert a nagyobb geppel sem tartok jobb eloadast mint ezzel. Nem is a kiugro, bekuszo, atfordulo, kifordulo, bevago, kivago csicsan mulik egy eloadas hanem a mondanivalojan.
  • Ronny #25
    az akksi nem megy, de akkor azzal együtt 28...
  • Ronny #24
    nemrég vettem egy IBM T20-ast 21 ezer forintnak megfelelő fontért az ebayen és azért van benne egy 700mhz-es P3 és egy elég nagy vinyó.
  • arrakistor #23
    és akkor a second hand árakról nem is beszéltünk, én 15 ezerért vettem egy P2-300-as notit 256 mega rammal, amin DVD-t nézek, CD-t írók, netezek, 3Dzek, linuxozok és még egy rakat cuccot csinálok.
    40-50 ért P4-es notikat kínálnak aproneten dögivel.. mit akarnak ezek??
    10-20-ért esetleg elgondolkodnék egy ilyenen, ha tudna valami speckó dolgot, mittomén SSD miatt, mert akkor dobálgani is lehet mehet közbe, vagy legyen vízálló (is) .. nna akkor talán... de így.. kenjék a hajukra..
  • archkoven #22
    Nem stílusom a menőzés, de ez már kinézetre is annyira vérciki, hogy elő sem merném venni mások előtt.
    A harmadik világban talán még elmenne, de ott a homokban ücsörögve nem hiszem, hogy a netezés körül forognak a gondolataik. Akkor még is olcsónak kellene lennie, ugyanis ez még csak olcsónak sem montható ahhoz képest amit nyújt.
  • Ronny #21
    1 giga háttértár és 128 mega ram....
  • Aspirin #20
    kvp akkor ki kell próbálnod azon egy 486-oson a puppy-t. Meglátod, hogy milyen gyors, pláne 1 giga rammal. (ez persze lehetett volna az olcsóbb ddr2-es is, ha már árérzékeny cuccokról van szó).
  • kvp #19
    A cpu egy 486-os klon. Ez 300 Mhz-en is max 150Mips-es lesz (de inkabb csak 100), tehat tenyleg egy mai mobiltelefon alatt van tudasban. Viszont az egesz elektronika (kijelzo es billentyuzet nelkul, de rammal es flash tarral) 100 dollar korul van a gyarto weboldalan. Ott mobiltelefonokba es pdakba ajanljak. A wifi es az lcd az ami miatt vegul 200 dollar fole megy az ara. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez nagyon keves. Egy 300 MHz-es PII 512 MB rammal ma meg eleg a webbongeszeshez, de kb. negyed akkora teljesitmenyu gep, negyed annyi rammal mar egy oldal megnyitasahoz is nagyon keves, meg linuxot es operat hasznalva is. Egyebkent egy ilyen meretu, ugyancsak ssd-vel szerelt es kozel ilyen teljesitmenyu 486-os laptopom meg nekem is van, de azt jo 15 eve gyartottak es ma mar nem sok dologra jo.
  • grebber #18
    Hm és kiváncsi vagyok ezzel mit lehet majd csinálni mert muteromnak ennél jóval jobb laptopja van azt olyan lassú hogy néha sirva fakadok.Akkor ez milyen vajon?