MTI

Bezárja gyárait a Polaroid

A direktpozitív képrögzítési eljárásáról ismertté vált Polaroid cég bezárja két amerikai és egy mexikói gyárát, 70 év után felhagyva az azonnal kész fényképek technológiájával.

"Bezárjuk a norwoodi gyárat, és beszüntetjük a termelést a walthami üzemben is" - közölte Kyle MacDonald, a vállalat polaroidrészlegének alelnöke a Boston Globe című napilappal. A két amerikai gyár az Egyesült Államok északkeleti részében fekvő Boston közelében működik. A Polaroid 150 munkahelyet szüntet meg az Egyesült Államokban, főként concordi központjában. A fénykorban - 1978-ban - a cégnek még közel 21 ezer alkalmazottja volt. A norwoodi és walthami üzem nagyméretű filmeket gyártott profik számára. A cég Mexikóban is készített filmeket, valamint csomagolóanyagokat Hollandiában. E két utóbbi vállalat idén szintén bezár a Boston Globe szerint, így összesen 450 munkahely szűnik meg a cégnél.

A Polaroid egy külső cégnek adja el a technológiát, ez az egyetlen esély arra, hogy a polaroidkedvelők továbbra is hódol­hassanak szenvedélyüknek, mivel a cég készletei jövőre kifogynak. A vállalat tavaly csendben már felhagyott a polaroidtechnológiával működő gépek gyártásával. "Másfél-két éve álltunk le a profi gépek és egy éve a széles körben használt kamerák gyártásával" - mondta el Tom Beaudoin vezér­igazgató, akit szintén a Boston Globe idézett.

Az 1939-ben létrehozott vállalat és a polaroideljárás, amelyet egy 20 éves amerikai találmánya alapján vezettek be, az egyik legis­mertebb márka­név lett a második világ­háború után. 1991-ben a vállalatnak a polaroid­kamerákból, -filmekből és más termé­kekből származó bevé­tele közel 3 milliárd dollár volt. A cég 2001-ben csődbe ment, és négy évvel később vásá­rolta fel a Minnetonka. A polaroid­filmeken kívül a válla­lat a márka­nevet külföl­dön gyártott tele­víziókra, DVD- és MP3- lejátszókra, digi­tális fotó­keretekre és fényképező­gépekre is hasz­nálja. Ezek tavaly közel 1 milliárd dolláros bevételt hoztak az anyacégnek - mondta el Beaudoin.

A cég tavaly a digitális fényképezés területére is igyekezett betörni kártyacsomagnál alig nagyobb nyomtatójával, amely tinta nélkül, a Zink Imaging termikus eljárásával működik, és névjegykártya-méretű képeket nyomtat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Möci #19
  Szerintem egy opció ugrott, de tekintve, hogy a bizonyítási eljárás egy fontos eszköze lehet ezért biztos találnak megoldást.
  Egyébként a hazai bíróságok is elfogadják, csak egyes sötét, és műveletlen bírák nem, de fellebvitelen már nincs gond.
 • valaé valaé ná #18
  Nyugaton a bíróságok bizonyítékként fogadják el a polaroid képeket, mint utólag nem manipulálhatót. Mi lesz helyette ?
 • G_ArchAngel #17
  digitális fényképezőgépbe épített nyomtató a Polaroidtól:

  link 1

  link 2

  erről van szó, nem kell temetni ezt a céget, megtalálták mi kell egy hétköznapi családnak:)
 • Inquisitor #16
  Ja, hogy csak ennyi? Árából kb. 200db papírkép kijön .... vagy több. Nagyobb méretben, jobb minőségben. Hülyének is megéri. ;)
  Amúgy elég régen vannak fotópapírra dolgozó pici képnyomtatók, csak drágák.
 • snorbi #15
  Meg a T1-ben. A végén a kisgyerek csinál egy képet a csajról a sivatagban.
 • G_ArchAngel #14
  10-es csomag: 3690 Ft
 • Gabo #13
  Gondolom a digitális papírral kapcsolatos fejlesztésekről még nem hallottál?
 • arrakistor #12
  én az animációs papírt várom, amire animált gifeket lehet nyomtatni
  jó lenne ha már valaki feltalálná
 • Cat #11
  fenét, a mementóban.
 • Flashy #10
  kiveszed a memóriakártyát, meglóbálod és kiesik belőle a kép