Berta Sándor

Precedens értékű német ítéletek a zeneipar ellen

A frankfurti és a müncheni bíróság is kimondta, hogy nem tehető automatikusan felelőssé a letöltött anyagokért egy internethozzáférés előfizetője.

Gyakran védekeztek azzal a nemzetközi zeneipar által feljelentett személyek, hogy hiába derült ki, hogy az ő IP-címükről töltöttek le illegálisan másolt zeneszámokat, a letöltést nem ők végezték. Eddig ez az érvelés nem sokat nyomott latban, a kocka azonban most fordult.

Egy DSL-elérés tulajdonosa nem felelős más felhasználók által elkövetett szerzői jogsértésekért, éppen ezért kártérítést sem kell fizetniük a szerzői jogi társaságoknak és a kiadóknak - derült ki két német határozatból. Előbb a Frankfurti Tartományi Bíróság döntött így tavaly december végén az AZ 11 W 58/07 számú jogerős ítéletében. Az ügyben egy apát tettek felelőssé amiatt, hogy a család egyik tagja illegálisan másolt kópiákat tett elérhetővé egy fájlcserélő hálózaton. Az indoklás szerint csak abban az esetben lehetne felelőssé tenni a férfit, amennyiben tudta volna, hogy bűncselekményekhez használják a hozzáférést és ezt nem akadályozta volna meg.

A Müncheni Tartományi Bíróság egy szintén tavaly októberi ítéletét is most hozták nyilvánosságra. Az AZ 7 O 2827/07 számú határozatból kiderült, hogy az ügyben eljáró bíró szerint sem vonható felelősségre senki. Ebben az ügyben hat kiadó perelt be egy helyi rádióadót, mondván az alkalmazottai zeneszámokat tettek hozzáférhetővé egy fájlcserélő hálózat rendszerében. A bíró a rádiónak adott igazat, amely szintén azzal védekezett, hogy nem felelős a munkatársai cselekedeteiért. A műsorszórónak nem kellett kártérítést fizetnie.

Érdekesség, hogy korábban egy kölni és egy hamburgi bíróság viszont úgy ítélte meg (AZ 28 O 150/06 - 22.11.2006, illetve AZ 308 O 139/06 - 21. 4. 2006 számú határozatok ), hogy igenis az előfizető felel minden a hozzáférésén keresztül történt illegális fájlcserélésért, még akkor is, ha azt személy szerint nem ő követte el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wilddog #4
  Háztartáson kívül nem oszthatod meg, ezért az Internetszolgáltató baxhat meg... bár azért nem jár börtön.
 • Nagycitrom #3
  És mi van a ha WLAN működik és én olyan hülye vagyok, hogy nyilt hálózatot hagyok. Bárki hozzáférhetett
 • Darth Sith #2
  ítéltek már el embereket 1-1 szám miatt is..
 • Frosty01 #1
  de gondolom nem egy albumról van szó... hanem nagytételes megosztásról...