Gyurkity Péter

A Gigabyte is olcsó laptopot készít

A gyártó alelnöke elárulta, hogy nyáron dobják piacra saját olcsó megoldásukat, amely elsősorban az Asus fejlesztésével versenyezne. A cél a noteszgépes részleg nyereségessé tétele.

Richard Ma alelnök a tajvani DigiTimes-nak adott interjúban árulta el a részleteket a vállalat tervével kapcsolatban. Kiderült, hogy júniusban tervezik bemutatni saját olcsó laptopjukat, amely erősen az Eee PC specifikációjára emlékeztet, igaz több részletet még nem ismerünk. Nagy áttörést nem várhatunk, ám a tervezett ár nélkül még korai lenne ítéletet mondani.

A Gigabyte az első körben az Intel Menlow chipekre épülő mobile Internet device (MID) és ultra-mobile PC (UMPC) termékeket dobná piacra áprilisban. Ezt követően mutatnák be nyáron az olcsó laptopot, amely várhatóan 7-9 hüvelyk közötti kijelzőt kap, ám azt még nem tudni, hogy a hagyományos merevlemez, vagy netán SSD-háttértároló mellett döntenek-e. Az biztos, hogy a Gigabyte maga tervezné és gyártaná le a készülékeket, míg az Arima Computer az UMPC-gyártásra koncentrálna, a Compal és a Quanta pedig megmaradnak noteszgép OEM-gyártónak.

A laptop az Intel Basic Platform részeként elérhető processzorra és chipkészletre épül, a pontos típusokat azonban még nem árulták el. Az eddig elhangzott információkból úgy tűnik, hogy a tervezést is még csak most kezdték el, így a cég nem is tud fontos részleteket közölni. Egyedül a kijelzőket illetően hangzott el értékelhető adat, eszerint a 7 és 9 hüvelykes változatok utánpótlása kielégítő, míg a 14 és 15 hüvelykes példányoknál idén hiány várható. A kisebb gyártási költség mellett ez lehet az a fontos tényező, amely befolyásolhatta a gyártó döntését.

Ami a piac alakulását illeti, a Gigabyte szerint az asztali PC-k iránt is nő majd a kereslet, ám ennek üteme meg sem közelíti a laptopoknál megfigyelhető erősödést. Idén emellett 10 százalékkal növelnék a grafikus kártyák és alaplapok eladási eredményét, ami további fontos bevételt jelent majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #7
    Köszi! :)

    Waterman: igen, jó az észrevételed. Írásban nem jelenik meg, de gépelésnél mindig felkiáltójelet teszek, nem tudom miért! Próbálok figyelni!

    Hozzáteszem, te legalább kúltúráltan jelezted. Ezért engem már lehülyéztek és megpróbáltak nevetségessé tenni egy másik fórumon. Véletlen, nem is veszem észre! Sajnos utólag itt nem lehet szerkeszteni, így az elgépeléseket nem lehet kijavítani. Az utolsó mondatm óhajtó, többi kijelentő. Próbálok figyelni!
  • Filiic #6
    Off: Óhajtó mondat végére is felkiáltó jel kell.
  • waterman #5
    nem akarok kötekedni, de félsz valamitől? :) 3 mondatot írtál, mindegyik kijelentő módú, de felkiáltójel van a végükön..
  • Csaba42 #4
    Most egy halom tervrajzból meg műanyag és kábelrengetegből nem sokat lehet sejteni. :) Engem elsősorban nem a kinézete, hanem az ár/teljesítmény aránya érdekelne.
  • tomcsa4 #3
    Jól hangzik, de manapság már egy olcsó, 150k alatti noteszben is sokminden van, és olyan extra dolgot nem lehet tenni! De mivel a Gigabyte egy bejáratott név, ezért nem lesz gondjuk remélhetőleg! Remélem nem a septiben összedobott, gagyi illensztésekkel tüzdelt noteszek táborát erősítik!
  • brueni #2
    jó lett volna egy kép, mégha csak terv is...
  • PíszLávJuniti #1
    mindenki hogy rákattant erre a piaci szegmensre
    remélem q3 ra már nálunk is elérhető lesz