Gyurkity Péter

Processzorhiba miatt csúsznak az Intel négymagosai

Az Intel némi magyarázkodásra kényszerült, miután a 45 nanométeren készülő Penryn négymagos asztali chipek megjelenését januárról szép csendben az első negyedévre módosította. A szimulációs tesztekkel indokolják a lépést.

A DailyTech megszólaltatta az ügyben a processzorgyártót és azt a választ kapta, hogy a szimulációs tesztek során felszínre bukkant hiba miatt kényszerültek a halasztásra. Kiderült ugyanis, hogy bizonyos helyzetekben a 45 nanométeres generációs első asztali négymagos példányai hibákat ejthetnek, illetve jelentős mértékben romlik a másod- és harmadszintű gyorsítótár teljesítménye. Az eredeti, január 20-ra szóló megjelenési dátumot azóta mindenhol eltörölték.



A vállalat munkatársaival folytatott több interjú során lassan kibontakozott a miértekre adott válasz, és világossá vált, hogy szimulált körülmények között, magas órajel mellett, megugrott a potenciális hibák száma. Ez megengedhetetlen, így semmiképpen nem jelenhetnek meg a processzorok az eredetileg tervezett időpontban. A novemberben elkészült mikrokód- és BIOS-javítások sem teszik jóvá a tervezési malőrt, így az asztali vonalra szánt Q9300, Q9450 és Q9550 chipek biztosan késni fognak. Arról egyelőre nem szó, hogy mikorra várható ezen processzorok megjelenése.

Érdekes módon a szintén négymagos, ugyanezen generációból származó Xeon processzorokat nem érinti a jelenség, mint ahogy a tavaly novemberben megjelent asztali Extreme Edition chip is kimaradt a szórásból. Az Intel mérnökei ezt azzal magyarázták, hogy ezek a termékek eltérő steppinggel készültek, amelyben már sikerült helyrehozni a hibát. Így kizárólag a lassabb és olcsóbb asztali négymagosok csúsznak, igaz a cég szóvivője a csúszás tényét is tagadta, mivel állítása szerint az első negyedéves időpont nem jelent változást az eredeti ígéretekhez képest.

Arra nem válaszoltak a cég háza táján, hogy az új MacBook miért a 65 nanométeres chipeket használja, mindössze annyi hangzott el, hogy a partnerek szabadon választhatnak az elérhető termékek közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #47
    Ha ez ugyanaz a könyv (University Physics - Alvin Hudson, Rex Nelson) akkor been there see that :) elolvastam kb. 10 évvel ezelőtt de ha jól emlékszem az angol nyelvű kiadás 1000 oldal körül van (mindég is állítottam, hogy magyar nyelven kb. 30% hoszabbak a könyvek mint angol nyelven). A könyv tényleg kiemelkedő, de nem gondolom, hogy annyira kemény mint pl. Knuth TAoCP-je vagy Russel és Whitehead Principia Mathematica-ja, persze ez kimondottan az én szubjektív véleményem.
  • Frayer #46
    jah és annyit még hogy a könyv olyan széles és magas hogy két kézben kell tartani, kb egy oldal mint egy A/4 es lap, hozzá igen kis betűmérettel dolgoztak, látszott hogy nagyon sporolnak a lapokkal, mégis vagy 1300 oldal lett.
  • Frayer #45
    Olvassátok el az "Útban a modern fizikához" több mint 1000 oldalas könyvet, teli kemény klasszikus és modern, kvantum mechanikával és einsteini relativitással.
    HA azt elolvastad és egy kis részét vissza tudod mondani, megérted a könyvet akkor azt mondom jó arc vagy. Amíg nem olvastad a könyvet nem tod mi az élet.
  • zOMG #44
    "ott is hozzászólnál a dolgokhoz és hergelnéd az értelmiséget."

    "Tehát én kérlekszépen 10000 könyvet olvastam el. No hát megdöntöttelek. Ma olvasom a 10001. könyvet hogy tartsam a színvonalat. Sosem fogsz megdönteni sajna de azért próbálkozz."

    Szerintem ettől mindenki összeszarta magát hogy mekkora és milyen fantasztikusan nagy ember lehetsz és mondd életetben eddig születésed után hány pinát láttál ?
    Tudod mit? toljál magadba egy kis unikumot máris jobban nézel majd ki... mert ő elolvas 10000 könyvet nemérted :D
  • Darth Sith #43
    OFF

    Ehez csak annyit fűznék hozzá, hogy Blackrose úr már évek óta, értékes, építőjellegü kommentekkel emeli a fórum szinvonalát, ellenben ez a Crysis srác csak fröcsögni tud, és most látom először itt, pedig legalább 6 éve olvasom az oldalt napi szinten.

    ON
  • Frayer #42
    jó én csak megemlítettem a sun procik fejlett szálkezelését, meg pár olyan dolgot így kapásból fejből amit úgy gondolok hogy meg lehet valósítani vagy más megcsinálták, csak külün külön őket.
    És így kapásból összeálítottam egy ideális arhitektúrát amit úgy gondolok ,hogy nem lenne lehetetlen megvalósítani.
    Itt vannak ezek a csodás xdr memóriák, ha ezek kijönnek lessz értelme foglalkozni az intelnek is a 80 magos koncepció procijával, nemtom hány terraflopsot tud fejből, de nagyon komolynak tünt mikor olvasgattam.
    80 mag 65 nm es lapon. Annó még azt olvastam,hogy jelenleg a memóra összekötetésen dolgoznak, azaz elnapolták mert még nincs jelenleg olyan gyors munka memóra ami meg tudná hajtani ezeket a kis apróságokat.
    Valaki tud valami az xdr memóriákról ,vagy hogy híjják ezeket, azokra gondolok amik ilyen 64 gb /sec et tudnak, és az a cég fejleszti amelyik a rambus-t is csnálta.
  • shabba #41
    Te valamit nagyon keversz, kvázi a piacon lévő összes eltérő platform legjobb, legszélsőségesebb tulajdonságait összegyűjted egyetlen prociba, ami természetesen nem létezik.

    A Sun Niagra T2-je valóban kezel 8 SMT szálat, viszont nem 16 magos csak 8 és nem 5 Ghz-en jár, hanem csak 1.2-1.4 Ghz-en. És nincs benne 32 lebegőpontos egység csak egy. A memóriája FBDIMM nem XDR ahogy mostanában szerver fronton többnyire ezt használja pl. az Intel is. A Sun T2 már elérhető.

    A Sun Rock processzora egy másik fejlesztés, ez valóban 16 magos és több FPU egység is van benne nem csak egy mint a T2-ben, bár nem 32 hanem csak magonként egy. Az órajele ennek sem 5 Ghz, hanem 2.3 Ghz körül várható. Viszont ez ebben nincs 8 SMT szál, csak kettő és nem 2008 második felében, hanem 2009-re első felében várható hogy megjelenik. Ez is FB-DIMM-et használ memóriának.

    Az IBM Power6-osa az ami magas órajelre lett tervezve, maximum 4.7 Ghz-en jár, viszont nem 8 SMT szálas csak kettő és nem 16 magos, hanem csak kettő, 2 FPU egységgel magonként.

    Az Intelnek is várható idén két szerver fronton fontos fejlesztése, az egyik az Itanium Tukwila. Ez várhatóan 4 magos lesz, szintén rendelkezni fog SMT szálakkal, nagy valószínűséggel kettővel, az órajele pedig úgy 2.5 Ghz körül lesz. Memória itt is FB-DIMM.

    A másik fontos Intel fejlesztés a Nehalem natív 4 magos proci, aminek természtesen lesz szerver fronton Xeon variánsa és desktop és mobil fronton mainstream modellje is. Ez is 2 szálas SMT-t fog majd tudni, az órajele 4 Ghz körül várható. A Xeonok itt is FB-DIMM memóriával jönnek, a mainstream procik DDR3-mal. A Xeon Nehalemnek lesz 8 magos szerver variánsa is, bár ez nagy valószínűséggel már nem 2008-ban fog megjelenni hanem jővőre. Az még kérdéses hogy bevállalja e a 8 magot 45nm-en Intel mert akkor 2009 elején várható, ha megvárja vele 32nm-t akkor már csak 2009 végén.

    Az Intanium fejlesztések az Intel át fogja ugorni a 45nm-es gyártástechnológiát és a 65nm-es Tukwilat és 32nm-es Poulson fogja követni 2010-ben. Így akár 4x több tranzisztort is belepakolhatnak a prociba épp ezért könnyen előfordulhat hogy az már 16 magos SMT proci lesz.

    Az IBM Power fejlesztéseknél is várható egy 45nm-es proci 2009 körül, ott ezzel a magok száma fog nőni kettőről négyre és talán még tovább emelik a frekvenciát ha belefér majd.

    2009 első felében akár majd mainstream kategóriában is vehetsz majd 4 magos, magonként 2 szálas Nehalem procikat, amik akár 4 Ghz-es órajelen is járhatnak. A memóriájuk DDR3 lesz majd.
  • Frayer #40
    Az intelnek az olyan procik gyártását kellene erőltetnie mint amilyet a sun gyárt szerverekhez, most hogy már lassan minden multi core-ra lesz optimalizálva.
    Milyen jó is lenne ha az intel procik is tudnának egy maggal több szálat futtatni egyszerre mint a niagara procikban, az ultra sparc meg egy nyílt technológia, bárki fejlesztheti, nem lennének licensz problémák és licensz nélkül olcsobb is lenne a proci a végfelhasználóknak. Csak chiptervezés, gyártás, szálítás meg adó köcségeket kellene fizetni.
    Milyen frankó lenne egy olyan desktop arhitektúra hogy 16 mag 5 ghz, magonként 8 párhuzamos futatható szál, magonként 32 lebegőpontos egység, fejlett pipeline előbehívő egységgel aminek a kibocsátása kb 6 utasítás / órajel.
    Persze ezt a számítási teljesítményt valaminek ki is kell ám szolgálnia, ehez még a ddr3 sem lenne elég.
    Raknék mellé Xdr memóriát, dual chanelben 2 x 64 Gb/sec = 128Gb/sec már csak megtudná hajtani a dolgot, és a fogyasztás továbbra is 100 w alatt maradna.
    Jah, és ez nem ábránd, '08 második felében jön egy újabb sun proci kb ilyen tulajdonságokkal, csak kár hogy nem használhatjuk fel a pc-jeinkben. :((
  • who am I 7 #39
    Csodálkoztam volna, ha nem ezt írod.dez marketing rulz.
  • dez #38
    Honnan tudod, és hogy jön ez ide?