Gyurkity Péter

Ősszel jönnek az új Intel-alapú noteszgépek

Az Intel a harmadik negyedévre ígéri az új Shelton platformra épülő noteszgépek felbukkanását. Alacsony fogyasztás, tűrhető ár, DirectX 9, valamint a szokásos körítés jellemzi a fejlesztést.

Tajvani források szerint a Shelton'08 a Diamondville processzorok révén meglehetősen jó mutatókkal büszkélkedhet majd. A teljesítményről ugyan nem esik szó, ám az biztos, hogy a fogyasztást illetően nem lesz okunk panaszra: az 1,6 GHz-en futó, 533 MHz-es FSB-re épülő chipek fogyasztása mindössze 3,5 watt, a teljes rendszer étvágya pedig 8 watt lesz.

Első lépésben az egymagos változatok látnak majd napvilágot, ezek esetében pedig 3, illetve 4 órányi működési időről beszélnek. Az Intel ugyanakkor készül az ikermagos verzióval is, ennek megjelenésére nagyjából ugyanekkor kerül sor, bár lehetőségként merült fel a második negyedév is. Ami magát a platformot illeti, Intel 945GSE chipkészlet, integrált DirectX 9 grafikus vezérlő, egycsatornás DDR2, 802.11g vezetéknélküli modul, USB, illetve PATA-interfészre épülő SSD-háttértároló, valamint egy 7, illetve 8 hüvelykes kijelző található a listán. Ez némileg emlékeztet az Eee PC specifikációjára, nem véletlenül említik, hogy a partnerek az Asus személyében kemény versenytársra találtak.

Ezen partnerek között több neves gyártót találunk. A hír szerint az MSI és a Gigabyte már megkezdte a konkrét termék fejlesztését, a Dell, a HP, valamint az Acer pedig az elkövetkező hetekben csatlakozhat hozzájuk. Kulcstényezőként a marketinget és az árat említik, ezzel tudják ugyanis megfogni az olcsó Eee PC-t, amely az elmúlt időszakban meglehetősen jó eredményeket ért el.

Az árat a forrás 300 és 500 dollár közé teszi a megjelenés idején, ez nyilván a pontos specifikációtól és a gyártási költésektől függ. Megemlítik, hogy az egységes platform miatt gyorsan hiány léphet fel több fontos alkatrésznél is, ahogy arra már volt példa 2007 második felében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #3
    "collection of application programming interfaces" jelgű dolog az Hardware paraméter ?
  • HappyBoy #2
    8" mág egész használható lenne, de az 1024x768 alá ne menjenek felbontásban!
  • fade2black #1
    olcsó, könnyű ez kell a népnek! és bár játszani/HDfilmet kodolni/3D studiozni nem érdemes vele de ez a felhasználók, hány %a?