Dojcsák Dániel

CES: 45 nm a notebookokban is

Továbbfejlesztett laptop platformot jelentett be az Intel a CES-en, mely elsőként támogatja a hordozható rendszerek esetében is a 45nm-es processzorokat, illetve az Active Management Technology (AMT) legújabb verzióját.

A Consumer Electronics Show-n bemutatott új mobil platform legnagyobb előnye az Intel szerint az új processzorok mellett a hosszabb akkumulátor élettartam és az egyszerűbb távmenedzsment lehetősége. Míg az előbbi nyilvánvaló előny mindenki számára, addig az aktív távelérés továbbfejlesztése a vállalati környezet számára jó hír, hiszen a céges noteszgép flották esetében örök probléma volt mindig is a frissítés, a karbantartás, a szoftverleltár vagy bármilyen napi probléma megoldása. Ez ezentúl az AMT-vel kényelmesen távolról, akár a felhasználó megzavarása nélkül is történhet.

A 2.6-os verziószámú AMT legnagyobb előrelépése, hogy immár lehetséges a noteszgépeket vezetéknélküli hálózaton keresztül is bootolni (elindítani), azaz elegendő a céges hálózat számára megfelelő WiFi térben tartózkodni, legyen a gép az asztalon vagy akár a táskában, az IT Crowd így nyugodtan frissítgethet, munkálkodhat csendesen. A fentieken túl a Mobile Intel 965-ös alaplapi chipset integrált grafikus megoldását felkészítették a HD-DVD és Blu-Ray videók támogatására is.


A tavaly decemberben bemutatott Santa Rosa platform (Intel Centrino + vPro) mobil kínálatához azonnal elérhetőek lesznek az új 45 nm-es csíkszélességgel készült 2,1-2,6 Ghz-es Core 2 Duo processzorok, illetve a játékosok és a mobil grafikus munkaállomásokat üzemeltetők kedvéért egy 2,8 GHz-es Core 2 Extreme változat is. Ugyan a gyártás már elkezdődött, de a boltok polcain várhatóan csak a negyedév végén jelennek majd meg, hiszen a gyártóknak is szüksége van némi időre az átálláshoz.

Egyes pletykák szerint pedig a CES mellett a Macworld konferencián is vezető hardver hír lesz a 45 nm-es platform, hiszen ezzel szerelt új MacBook-ok várhatóak. Annyira viszont nem érdemes beleélnie magát senkinek ebbe a platformba, hiszen még szintén idén, bár kissé később egy teljesen új kihívó érkezik Montevina néven, ami ugyan szintén a 45nm-es processzorokat támogatja majd, viszont a WiFi mellett megjelenik benne a teljeskörű WiMax támogatás is.

Szintén a CES keretein belül az Intel élőben mutatta be egy másik mobil megoldását, a Menlow-t, az ultra-mobil PC-k új lelkét. A 2008. második felében a Menlow egy új processzort kap, mely a hangzatos Silverthorne (ezüsttüske) nevet viseli, de a nevénél érdekesebb, hogy az áramfelvétele mindössze egy tizede lesz a legelső UMPC modellekének - legalábbis az ígéretek szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    " A 2008. második felében a Menlow egy új processzort kap, mely a hangzatos Silverthorne (ezüsttüske) nevet viseli, de a nevénél érdekesebb, hogy az áramfelvétele mindössze egy tizede lesz a legelső UMPC modellekének - legalábbis az ígéretek szerint. "
    engem ez érdekel. Mehet bele az újgenerációs PDA-kba egyből :P
  • Su0my #2
    hmm affene akkor várhhatok évvégére, hogy megvegyem új kis macbook promat? :S
  • AgentKis #1
    "hogy az áramfelvétele mindössze egy tizede lesz a legelső UMPC modellekének - legalábbis az ígéretek szerint." Végre egy kis lépés a globális felmelegedés ellen...