Gyurkity Péter

Itt az Intel Penryn: 45 nanométer a menő

A sok-sok bejelentés, előzetes és pletyka után végre mi is belekóstolhatunk az új fejlesztésekbe: hivatalosan is megjelentek az első Penryn processzorok, amelyek szerverekben és erős asztali konfigurációkban kapnak helyet.

A Penryn elkészültét már vasárnap bejelentette az Intel, egyszerre több változatot is megemlítve a bemutató során. Ezek között szerverekbe szánt Xeon és asztali számítógépekben helyet kapó Core 2 chipek is szerepelnek, nagyjából megegyező technikai jellemzőkkel, ám természetesen eltérő órajelekkel. A valódi váltás 2008 közepén érkezik el, ekkora kerül ugyanis többségre az új generáció a sorozatgyártásban.

A legfontosabb változás egyér­telműen az új gyártás­technológia, amely lehetővé teszi a 45 nanométeres csíkszélesség alkalmazását. Ez csaknem 30 százalékos előre­lépést jelent a jelenleg 65 nano­méteres családhoz képest, ami a fogyasztás vissza­fogását, vagy legalábbis szin­ten tar­tását jelenti, miközben a pro­cesszor­ok­ból még töb­bet préselnek ki. Az Intel pon­tosan ezt tartja a legna­gyobb ered­ménynek, hiszen ahogy azt Tom Kilroy, a cég nagy­vállalati részlegének igaz­ga­tója is elmond­ta, minden terü­leten növelni tudták a teljesít­ményt és a hatékonyságot - ez utóbbi a fogyasztásra vonatkozik.

Emellett a tranzisztorok is megújultak: az új technológiát az ágazat az elmúlt 40 év egyik legfontosabb változásaként üdvözölte, részleteit az év elején tekintettük át. A dicshimnuszok és a kötelező tiszteletkörök mellett azonban józan hangokat is hallunk, hiszen például Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője kiemelte, hogy az új chipeken durván 15 százalékkal futnak majd gyorsabban a szoftverek. A cég számára természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy ismét megelőzték vetélytársukat, az AMD ugyanis legalább 6 hónapos lemaradásban van a gyártástechnológia terén.

Első lépésben tucatnyi különböző változat lesz kapható, az árak itt 177 és 1280 dollár között mozognak, van tehát miből válogatni, igaz egyelőre egyetlen asztali változatot látunk a listában. Az asztali vonalon szokás szerint 1000 dollárnál húzták meg a választóvonalat, pontosan ennyibe kerül majd kezdetben a legerősebb változat. Pontos árlistát a cég oldalán találunk, egyéb információkkal kiegészítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomi613 #44
    És még csak nem is kapható itthon a P5K3 Premium integralt rammal
  • lee56 #43
    Arról már nem is beszélve hogy AM2-ben több mint 2 év is benne lehet, ha okosan vásárolsz, és fejlesztesz...

    Szóval jó volt az időzítésed irkabirka :)
  • Jonah #42
    na ja, az egyiken meg prémium van írva, tehát jobb mint a "mezei" deluxe :-)))
    meg több rajta a plecsni... húúúáá, magömlééés :-))))
    És bele megy a quadro, ez már aztán kiveri a biztosítékot is a nagyinak is :-))))))

    xD
  • Jonah #41
    " azert mert az en alaplapomon, ASUS P5K3 Premium, integralt 2Gb DDR3 memo van, vagyis (sajnos) NEM bovitheto. Egy evig kb. biztosan eleg még, aztan persze le kell majd cselejem. Jatekhoz meg a video kari memoja szamit jobban..."

    Hozzáértés mekkája ez már :-)
    Szóval: a P5K3 egy csicsás sz*rhalom, jó pénzért, idiótáknak. Akkor már inkább egy deluxe, és az legalább bővíthető... A te alaplapod is csak O.C. módban tud 1600-at. Megjegyezném, hogy még egy jó darabig a DDR3 nem lesz jobb mint a DDR2 de még a DDR-el is kb. ugyanez a helyzet. A miértre egy válasz: lehet bármilyen interfészed, ha az interfész túloldalán ugyanaz a lassúnak mondható elemi memóriacella áll. Tudod, az információkat sem a szél fogja vinni a cellából az interfészbe, annak is van késleltetése. Logikusan, gondold végig: DDR időzítéseihez és alapfrekijéhez képest a DDR2 megemeli a frekit... cserébe nagyobb késleltetéseket rak bele. Aztán jön a DDR3, a képlet ugyanez. Maga a DDR2 és a DDR3 standard protokollja kb. egy az egyben ugyanaz mint a DDR. Csak az időzítése másabb meg a PHY layer leírása a magasabb frekvenica miatt.
    Azon felül 2G már a vista alatt is kevés, ha valami normális game-t indítasz el. Sőt, a Crysis nagy valószínűséggel szét fogja swappelni a vinyóidat, oda úgy olvastam 4G az ajánlott.

    okostojás...
  • Sanyix #40
    Haggyadmá, nagyobb a megaherc, és akkor gyorsabb. Biztos p4-et is vett emiatt :D
  • M0RN1NGST4R #39
    sztem dobd a p*csába azt a szar deszkát és szerezz be egy sli-s rendszert.
    1 darab ultra mégsem olyan menő, mint 2.
  • Keldor #38
    Váltsatok már témát végre... mint az oviban...
  • dez #37
    Balek vagy... :)
  • DrFantastikus #36
    ''menő a az a masszív passzív hűtőborda a lapon:D lol... integrált ddr3ról se sűrűn hallottam... mennyi egy ilyen alap? 90? 100?''

    kb.790 euro.
  • AgentKis #35
    http://prohardver.hu/teszt/ddr2_versus_ddr3/konkluzio.html

    Ha jobban nem is, de kb. ugyanúgy...