47
-
BlackRose #47 Ha ez ugyanaz a könyv (University Physics - Alvin Hudson, Rex Nelson) akkor been there see that :) elolvastam kb. 10 évvel ezelőtt de ha jól emlékszem az angol nyelvű kiadás 1000 oldal körül van (mindég is állítottam, hogy magyar nyelven kb. 30% hoszabbak a könyvek mint angol nyelven). A könyv tényleg kiemelkedő, de nem gondolom, hogy annyira kemény mint pl. Knuth TAoCP-je vagy Russel és Whitehead Principia Mathematica-ja, persze ez kimondottan az én szubjektív véleményem. -
#46 jah és annyit még hogy a könyv olyan széles és magas hogy két kézben kell tartani, kb egy oldal mint egy A/4 es lap, hozzá igen kis betűmérettel dolgoztak, látszott hogy nagyon sporolnak a lapokkal, mégis vagy 1300 oldal lett. -
#45 Olvassátok el az "Útban a modern fizikához" több mint 1000 oldalas könyvet, teli kemény klasszikus és modern, kvantum mechanikával és einsteini relativitással.
HA azt elolvastad és egy kis részét vissza tudod mondani, megérted a könyvet akkor azt mondom jó arc vagy. Amíg nem olvastad a könyvet nem tod mi az élet. -
zOMG #44 "ott is hozzászólnál a dolgokhoz és hergelnéd az értelmiséget."
"Tehát én kérlekszépen 10000 könyvet olvastam el. No hát megdöntöttelek. Ma olvasom a 10001. könyvet hogy tartsam a színvonalat. Sosem fogsz megdönteni sajna de azért próbálkozz."
Szerintem ettől mindenki összeszarta magát hogy mekkora és milyen fantasztikusan nagy ember lehetsz és mondd életetben eddig születésed után hány pinát láttál ?
Tudod mit? toljál magadba egy kis unikumot máris jobban nézel majd ki... mert ő elolvas 10000 könyvet nemérted :D -
#43 OFF
Ehez csak annyit fűznék hozzá, hogy Blackrose úr már évek óta, értékes, építőjellegü kommentekkel emeli a fórum szinvonalát, ellenben ez a Crysis srác csak fröcsögni tud, és most látom először itt, pedig legalább 6 éve olvasom az oldalt napi szinten.
ON -
#42 jó én csak megemlítettem a sun procik fejlett szálkezelését, meg pár olyan dolgot így kapásból fejből amit úgy gondolok hogy meg lehet valósítani vagy más megcsinálták, csak külün külön őket.
És így kapásból összeálítottam egy ideális arhitektúrát amit úgy gondolok ,hogy nem lenne lehetetlen megvalósítani.
Itt vannak ezek a csodás xdr memóriák, ha ezek kijönnek lessz értelme foglalkozni az intelnek is a 80 magos koncepció procijával, nemtom hány terraflopsot tud fejből, de nagyon komolynak tünt mikor olvasgattam.
80 mag 65 nm es lapon. Annó még azt olvastam,hogy jelenleg a memóra összekötetésen dolgoznak, azaz elnapolták mert még nincs jelenleg olyan gyors munka memóra ami meg tudná hajtani ezeket a kis apróságokat.
Valaki tud valami az xdr memóriákról ,vagy hogy híjják ezeket, azokra gondolok amik ilyen 64 gb /sec et tudnak, és az a cég fejleszti amelyik a rambus-t is csnálta. -
shabba #41 Te valamit nagyon keversz, kvázi a piacon lévő összes eltérő platform legjobb, legszélsőségesebb tulajdonságait összegyűjted egyetlen prociba, ami természetesen nem létezik.
A Sun Niagra T2-je valóban kezel 8 SMT szálat, viszont nem 16 magos csak 8 és nem 5 Ghz-en jár, hanem csak 1.2-1.4 Ghz-en. És nincs benne 32 lebegőpontos egység csak egy. A memóriája FBDIMM nem XDR ahogy mostanában szerver fronton többnyire ezt használja pl. az Intel is. A Sun T2 már elérhető.
A Sun Rock processzora egy másik fejlesztés, ez valóban 16 magos és több FPU egység is van benne nem csak egy mint a T2-ben, bár nem 32 hanem csak magonként egy. Az órajele ennek sem 5 Ghz, hanem 2.3 Ghz körül várható. Viszont ez ebben nincs 8 SMT szál, csak kettő és nem 2008 második felében, hanem 2009-re első felében várható hogy megjelenik. Ez is FB-DIMM-et használ memóriának.
Az IBM Power6-osa az ami magas órajelre lett tervezve, maximum 4.7 Ghz-en jár, viszont nem 8 SMT szálas csak kettő és nem 16 magos, hanem csak kettő, 2 FPU egységgel magonként.
Az Intelnek is várható idén két szerver fronton fontos fejlesztése, az egyik az Itanium Tukwila. Ez várhatóan 4 magos lesz, szintén rendelkezni fog SMT szálakkal, nagy valószínűséggel kettővel, az órajele pedig úgy 2.5 Ghz körül lesz. Memória itt is FB-DIMM.
A másik fontos Intel fejlesztés a Nehalem natív 4 magos proci, aminek természtesen lesz szerver fronton Xeon variánsa és desktop és mobil fronton mainstream modellje is. Ez is 2 szálas SMT-t fog majd tudni, az órajele 4 Ghz körül várható. A Xeonok itt is FB-DIMM memóriával jönnek, a mainstream procik DDR3-mal. A Xeon Nehalemnek lesz 8 magos szerver variánsa is, bár ez nagy valószínűséggel már nem 2008-ban fog megjelenni hanem jővőre. Az még kérdéses hogy bevállalja e a 8 magot 45nm-en Intel mert akkor 2009 elején várható, ha megvárja vele 32nm-t akkor már csak 2009 végén.
Az Intanium fejlesztések az Intel át fogja ugorni a 45nm-es gyártástechnológiát és a 65nm-es Tukwilat és 32nm-es Poulson fogja követni 2010-ben. Így akár 4x több tranzisztort is belepakolhatnak a prociba épp ezért könnyen előfordulhat hogy az már 16 magos SMT proci lesz.
Az IBM Power fejlesztéseknél is várható egy 45nm-es proci 2009 körül, ott ezzel a magok száma fog nőni kettőről négyre és talán még tovább emelik a frekvenciát ha belefér majd.
2009 első felében akár majd mainstream kategóriában is vehetsz majd 4 magos, magonként 2 szálas Nehalem procikat, amik akár 4 Ghz-es órajelen is járhatnak. A memóriájuk DDR3 lesz majd. -
#40 Az intelnek az olyan procik gyártását kellene erőltetnie mint amilyet a sun gyárt szerverekhez, most hogy már lassan minden multi core-ra lesz optimalizálva.
Milyen jó is lenne ha az intel procik is tudnának egy maggal több szálat futtatni egyszerre mint a niagara procikban, az ultra sparc meg egy nyílt technológia, bárki fejlesztheti, nem lennének licensz problémák és licensz nélkül olcsobb is lenne a proci a végfelhasználóknak. Csak chiptervezés, gyártás, szálítás meg adó köcségeket kellene fizetni.
Milyen frankó lenne egy olyan desktop arhitektúra hogy 16 mag 5 ghz, magonként 8 párhuzamos futatható szál, magonként 32 lebegőpontos egység, fejlett pipeline előbehívő egységgel aminek a kibocsátása kb 6 utasítás / órajel.
Persze ezt a számítási teljesítményt valaminek ki is kell ám szolgálnia, ehez még a ddr3 sem lenne elég.
Raknék mellé Xdr memóriát, dual chanelben 2 x 64 Gb/sec = 128Gb/sec már csak megtudná hajtani a dolgot, és a fogyasztás továbbra is 100 w alatt maradna.
Jah, és ez nem ábránd, '08 második felében jön egy újabb sun proci kb ilyen tulajdonságokkal, csak kár hogy nem használhatjuk fel a pc-jeinkben. :(( -
who am I 7 #39 Csodálkoztam volna, ha nem ezt írod.dez marketing rulz. -
dez #38 Honnan tudod, és hogy jön ez ide? -
virs lee #37 A Cellben is van. -
#36 :O Mi az isten folyik itt?
El megyek 5 perce oszt már egymás torkát vágjátok?
Hát ezt ke csínáni é? :)
Cyrsys-nek valaki tömje be a száját egy nagy adag citrom-epres csokipuding tortával, vigasztalás képpen. Ennek a black "sötét" Rozi gyereknek meg valaki mostmár keresse meg a cumisüvegét, teli írja itt nekünk az internetet, a szemetelést meg már nem bírom úgy mint régen. Aztán valaki lőjje le, de csak fejbe hogy meg ne sántuljon. -
dez #35 Van itt bőven hiba: link -
JTBM #34 Az intel-nek komoly raktárkészletei vannak 65nm-es procikból. A tőzsdén emiatt is lehúzták az elemzők.
Ezeket a raktárkészleteket el kell adnia, mielőtt elkezdheti a 45nm-es procik mennyiségi értékesítését.
A hiba ennek ellenére tényleg létezhet, csak ha tényleg ki kellene dobni a 4 magos procit a piacra, akkor lehet, hogy gyorsabban oldanák meg, mint így... -
marcee #33 Kapott egy kis lauf-ot az AMD!
Nameg én is, nem kell olyan hirtelen összehozni a lét egy Q9450-re. :D -
CyrSyS #32 Igaz! Engedek így nem szenvedek :) -
syn7h37ic #31 Mint két ovis, akinek elvették a játékait -
BlackRose #30 luxuria, gula, avaritia, acedia, ira, INVIDIA, superbia ... általában
Bellum omnium contra omnes ... -ban végződik.
Remélem a 10000 könyv után érted ezeket a szavakat. :) -
CyrSyS #29 "miért érzed magad jól ha valakiből viccet csinálsz?"
Mert nem veszed magad észre és írsz néha olyan zöldségeket hogy katasztrófa. Nem sorolom minek tartalak mert már tudod. Továbbra is annak tartalak amiennek. még szép hogy nem közlöm az URL-t még a végén ott is hozzászólnál a dolgokhoz és hergelnéd az értelmiséget. Bár igaz kacagás után mindig azt mondják nekem, hogy haggyam rá nem kell vele foglalkozni. Kihagyhatatlan ostobaságokat írtál nekem korábban az nagyon durva és valótlan, és érdekes többség alátámassza. Tehát én kérlekszépen 10000 könyvet olvastam el. No hát megdöntöttelek. Ma olvasom a 10001. könyvet hogy tartsam a színvonalat. Sosem fogsz megdönteni sajna de azért próbálkozz.
Ne is válaszolj erre a hozzászólásra.Még azt sajnálom hogy te a földön foglalod a légtér egy parányi térfogatát.
Na viszlát... -
CyrSyS #28 Tökéletesen igazad van! -
BlackRose #27 Én téged NEM rühellek, hogy te éngem igen az legyen a szabadságod. Ami viszont érdekelne: miért foglalkozol egy buta emberrel aki szerinted falhozállítani való, miért pazarolod a drága idődet (és egyetemi kollegáid idejét) egy ilyen semmirevalű nevetséges és szánalmas életformára mint amilyen én vagyok? Na ne nekem válaszolj, mert nem érdekel. Csupán praxeológiai szempontból... miért érzed magad jól ha valakiből viccet csinálsz? Ja ha nem gond, a blog URL? Köszönöm a fáradságod, de nem vagyok és nem is szeretnék népszerű lenni. -
CyrSyS #26 Ja és ezt #20 hozzászólásodat viszem is egy blogba mert hát megint alkottál. Sokan érdeklődnek ki is vagy mert hát nagyon lol vagyok sokak szerint már. Hát látod növelem a népszerűségedet :) -
CyrSyS #25 És már hányadik könyvet olvasod el? 3000? 5000? :) extra lol
Egy egész egyetem röhögött rajtad mikor meséltem rólad. Szánalmas vagy de nagyon. Azt sem hiszem hogy itt vagy de komolyan. Egy ilyen okoskodó embert fallhoz állítanék az biztos. Nem azért mondom mert én az vagyok de amiket nekem korábban leírtál hát jobb ha nem terjeszted mert nagyon gáz. Most is írtál egy regényt amivel megint a tudásodat kecsegtetted nem mész vele semmire. Hála isten sokkal de sokkal okosabb embereket ismerek akik vitték is valamire, de te itt eddig csak oltani tudtál. Mindig mindent megtudsz magyarázni egy nagy lexikális regénnyel amit ide leírsz. Sg.hu szánalomja vagy ez a véleményem!!! -
BlackRose #24 Úgy értem, hogy a jelenlegi valós piaci helyzet ezt diktálja. És ez holnap már változni fog. És kb. 1 év múlva még akkor is ha a 65nm-es prociknak meglesz a felhasználási értéke, mégsem fogják gyártani mert akkor már olcsobb lesz a 45nm annyira, hogy a 65nm nem lesz képes fennmaradni. Jelenleg még nem ez a helyzet. Igen a gyártás kisebb méreteken olcsobb de csak az esetben ha minden más ugyanaz (értem itt a hulladékot stb.), na de most még valamit figyelembe kell venni, létezik 45nm gyártósor, 65nm gyártósor és 65nm raktár (45nm még nincs raktáron). Szóval még az esetben ha a 65nm drágább mint a 45nm előálítási költsége, a raktáron levő procik előálítási költsége 0 mert már a megvan, ezért a 65nm raktári készletek azok amelyek ebben a pillanatban számítanak, sokkal nagyobb mértékben mint a gyártosorok egymáshoz viszonyítása. Ugyanis ami még nincs megtermelve azon nem veszítünk semmit, csupán "opportunity loss" jöhet számításba, viszont ami raktáron van az valós veszteség az esetben ha nem értékesítik profitabilis árakon. -
tomcsa4 #23 Ez úgy van, hogy minél kisebb a csíkszélesség, annál olcsóbb az előállítás! Van külön gyártósor a 45 nm-re is, mg a 65 nmre is! Sőt, van 45 nm-nél kisebb is, a következő lépcsőfok, asszem 31nm! De! Nagyobb a selejtarány, mivel finomítani is kell a berendezéseket! pl a 65 nm-eres gyártósort le merem fogadni, hogy már többször finomították! Ráadásul a szilícium kezdi elérni gyengeségeit, erre is figyelni kell! A 45 nm-eres gyártósor isoké, de ez nem úgy működi ,hogy kitalálunk valamit, megcsináljuk a gyártósort és gyártjuk! A 45 nmeres technológia már régen kséz, az első fecske már régen legyártódott! De biztosítani kell a nagyüzemi termelést, finomítani kell, tezstelni, hogy az anyag mit bír! Ha akarta se tudta volna kihozi 2 évvel ezelőtt a 45 nm-eres darabokat, ezért volt 65 nm-ers, mivel az jön a lépcsőn (de a lépcső fokai kihagyhatóak, de akkor vizsont a régit kell húzni, ami már nem jó, mert drága)! Remélem jól látom, de ha nem, akkor nyugodtan jelezzétek! -
Inquisitor #22 "Az Intel azért NEM gyárt jelenleg 45nm mert kevésbé éri meg ..."
Úgy érted nem 100% kapacitással, hiszen fél évre előre gyártanak és már rendelhető az E8200, 8400, meg valamelyik QX9xxx-es proci is. (Mondjuk utóbbi valami 210K körül van. -
Inquisitor #21 "Érdekes módon a szintén négymagos, ugyanezen generációból származó Xeon processzorokat nem érinti a jelenség, mint ahogy a tavaly novemberben megjelent asztali Extreme Edition chip is kimaradt a szórásból. Az Intel mérnökei ezt azzal magyarázták, hogy ezek a termékek eltérő steppinggel készültek, amelyben már sikerült helyrehozni a hibát."
Csak nekem nem stimmel a magyarázat? A régebben készült prociknak újabb steppingje van, mint a novemberről januárra, majd januárról tavaszra csúszó prociknak? Az oké, hogy 6 hónappal előre legyártják, de .... ?
Vagy csak direkt a drága procik steppingjét javították eddig ki, mert azokon nagyobb a haszon? -
BlackRose #20 CyrSys... örülök, hogy olvasod a buta hozzászólásaimat de még jobban, hogy mások reakcióit az én buta hozzászólásaimhoz. Nem szeretnék értelmetlen vitákba keveredni - mert már ugye megjártuk :) de BlackRose nem hiszi magát nagyon okosnak hanem inkább nem elégé okosnak, ezért is olvas sokat és ha teheti másokkal vitatkozik konstruktívan annak érdekében, hogy holnap ne legyen olyan buta mint ma. Azt is tudja, hogy tavaly sokkal butább volt és, hogy jövőre (reméli) egy picit okosabb lesz mint most. Ami a hajlongást illeti... nem elitista és ezért nem várja el, hogy előtte hajlongjanak azok akik esetleg valamiről kevesebbet tudnak mint ő, és ő sem hajlong azok előtt akik valamiről többet tudnak nálla. Viszont mindkét esetben nem marad el nálla a becsülés. Nem létezik abszolút tudás, éppen úgy mint ahogyan pl. nem létezik processzor ár, csak létezik meghatározott tulajdonságú proceszorok meghatározott mennyiségben meghatározott helyen levő ára.
A tudás is olyan meghatározott dologról szól, és még ha egy ilyen keskeny kis szoget is szemlélünk ott tovább keskenyedik. A Pareto arány itt is igaznak mondható, az ember 80% tudása a 20% dologról szól amiről van ismerete, és ez tovább törik ilyen hasonló arányban. Úgy történt, hogy az én esetemben ez a 80% nagymértékben merül ki a számítógépek és gazdaság területén, de ezen a területen is csak töredéke annak amit tudni lehet és remélem annak is amit egy idő múlva tudni fogok. Vannak területek amelyekről az embernek semmi tudása nincs és van ami még roszabb... amikor rosszul tud valamit (remélem ezt amikor csak tehetem elkerülöm). Ronald Reagan mondta, hogy "...the trouble is not that they are ignorant, the trouble is that they know so much that isn't so..." szerintem tökéletesen igaza volt.
Az emberek nem szeretik ha valamit nem tudnak és ezért ha jobb mód nincs rá kitalálnak valamit vagy olyan dolgokban hisznek amelyeket könnyebben feltudnak fogni. Ezt szoktam elkerülni amikor csak tehetem. Ha valamit nem tudunk a legjobb ezt elismerni, de viszont ha valamit tudunk akkor addig még valaki nem tár elénk értelmes bizonyítékot, hogy nem jól tudjuk addig nem szabad meghátrálni, mert ha ezt megtszem akkor saját magamat árulom el. Lehet, hogy ez neked furcsa, de ez az én véleményem. Különben ha valaki megdönti amit mondtam én leszek az első aki örülni fog, hiszen megszabadít egy téves gondolatmenettől... de az alábbi hozzászólások ezt nem érték el, ezért nagy százalékban biztos vagyok abban amit irtam, ha tetszik valakinek ha nem.
Üdvözlet neked is és a tanár úrnak is. -
BlackRose #19 Sajnálom de ez nem így működik. Az Intel azért NEM gyárt jelenleg 45nm mert kevésbé éri meg, persze ez nem tartós állapot, de jelenleg ez a helyzet, ha nem ez lenne, akkor már nagyerővel gyártanák, mert lehet, hogy egy érdekes koncepció, de a cégek általában azt gyártják amiből nagyobb a haszon, főleg ha rendelkeznek technológiával. Na de ha mégis azt gondolod, hogy ez nem így van, akkor mégis mivel magyarázod, miért halasztotta el az intel a 45nm-et (hibát leszámítva).
Az árakat a piac határozza meg, az Intel nem határozhatja meg az árakat úgy ahogyan akarja, főleg nem azokkal szemben akik termékeinek komoly százalékát veszik meg. Hidd el nagyon komoly megbeszélések folynak a beszerzéseknél és egyik nagy cég sem fog ugyanannyit fizetni a régebbi technológiáért mint az újabb technológiáért az esetben ha mindkettő hasonló mennyiségekben kapható, de tudod ha egy öregebb technológia pl. nagyon gyengén kapható és van rá kereslet akkor akár több pénzt is adhatnak érte mint az újabbért (pl. DDR ws DDR2 memória jelenleg). A nagycégek nagyon függnek egymástól és nem igen szoktak egymásnak hátat fordítani mert nem tetszik az ajánlat, inkább találkoznak valahol a középen. És ne felejtsd el, hogy mindegyik cég a saját hasznát részesíti előnyben tehát a Dell nem azt nézi, hogy az Intelnek legyen jobb hanem neki, a Lenovo és XYZ is szintén. Létezik a gazdaságnak egy része amelyet szerződés elméletnek neveznek, pl. nagyon érdekes mert a játék elméletet is veszi alapul, és amikor kereskedelemről van szó, általában az emberek azt gondolják, hogy az egyik veszit a másik nyer, de ez nem igaz a szabad és önkéntes kereskedelemben mindkét fél nyertes, persze ha bénzben számolunk (és üzlet esetében ez van) akkor az egyik egy kicsivel nagyobb nyertes mint a másik, mert amikor csak üzletről van szó (cégek amelyek termelnek és pénzért továbbadják a terméket - vagyis nem saját fogyasztásukra termelnek) akkor a szubjektív értékalap egyik fele érvényesül ez pedig a csereérték (exchange value) vagyis az a fontos, hogy milyen gyorsan képes eladni az árút. A végső vevő esetében az exchange value nem nagyon fontos mert az nem azért veszi, hogy eladja, neki a utility value (felhasználási érték) a fontos és ez esetben a pénz kevésbé mértékegység. Tehát cégek esetében amikor továbbadják a terméket az a fontos, hogy milyen gyorsan mennyi pénzért cserélhető el, semmi más. Ha ez a két dolog kombinációja gyenge (pl. lassan és kevésért) akkor nem érdemes csinálni, ha gyorsan és kevésért akkor esetleg, ha lassan és sokért akkor még inkább, de az igazi nyertes kombináció a gyorsan és sokért. Tehát képes e az Intel az új 45nm-es procikat gyorsan és sokért értékesíteni? Ha tudjuk, hogy nem sokkal gyengébb utility value (felhasználási értékkel) rendelkező 65nm-es procikat lehet venni relatív kevésért (és ezek elég komoly mennyiségben vannak raktáron) akkor ezt hiszem, inkább a lassan és "kevésért" (időzőjelbe a relatív arány miatt). Tehát nem éppen jó üzlet. -
FoodLFG #18 Megy itt a trükközés kérem szépen xD
Ezek a zInteles fiúk és lányok nagyon huncutak ám. -
CyrSyS #17 Vigyázzatok ám. Blackrose nagyon okosnak hiszi magát úgyhogy hajlongani plz plz. :)
Sztem meg teszi magát csak... -
Abu85 #16 Az overclocking nem készpénz (főleg a kereskedelmi verzióknál, az újságok és tesztoldalak válogatott procit kapnak), én öt kóró prociból egyet találtam ami vitte a 3GHz feletti órajelet (persze azt vettem meg). -
fade2black #15 Mért gondoltam volna? hol utaltam én ilyenre?
és gondolod intel azért gyárt 45nmen mert kevésbé éri meg mindha 65nm en gyártana? hihi egyébként defect densityben pedig már október óta jobbak mint amikor anno a 65nmert elkezdték forgalmazni. btw ha rákeresel igazamra vigyázz arra, hogy sokszor vmi okbol mindig lg az Ytengely.
Nem Dell/Lenovo/Acer határozza meg Intel árait hanem az Intel. Ha pedig Intel aszogya ez van és ennyiért akkor mit csinálnak? Felhagynak az Intel forgalmazásával? Nem árulnak többé Quadot miközben a vásárlóik uugy megvennék tőlük, mivel fogalmuk sincs mi az a nm?
Komolyan remélem nem közgázon végeztél de ha igen hol? :) -
BlackRose #14 És gondolod, hogy a 45nm gyártás ugyanazzal a gépekkel történik mint a 65nm, hogy a hulladék most az elején ugyanakkora? Mert szerintem nem. Nem beszélve, hogy a 65nm fejlesztés már ki lett fizetve, a 45nm-es pedig még nem.
Nem gondolod, hogy a DELL/Lenovo/Acer tudja, az lehet, hogy a vevő egy árat fizet, de ők olcsobban veszik az Inteltől, az extra-profit az ő zsebükbe megy és nem az Intelébe. -
fade2black #13 logikátlan.
A York magmérete 34%al kissebb mint a 65nmes tesvéreiké így a rajtuk képződött haszon nagy mértékben több, ezen felül ez nem a VGA piac ahol a G80 gyártását leállítják a G92megindításával: A 65nmes procik gyártása Q4ig tuti tart de sanszos, hogy tovább.
az indirekt konkuerncia dolog tetszik csakhát....: OEMek gyak nemérekli, hogy 65 vagy 45nm es a proci amíg intel uannyiért adja őket vagy véletlen az új 45nmes még drágább is. Mért? Szerinted a Dell/Lenovo/Acer honlapján a gépét megrendelő Amerikai/EUs/Kínai állampolgár tudja mi a difi a 65 és a 45nm közt? elhiszem 5%uk igen.
btw Hogy tetszett a Nyilasi Atillas (www.tozsdeforum.hu-s) link? -
BlackRose #12 Nem tartja mesterségesen magasan az árakat, ezek a piaci árak... most az persze más tészta, hogy ha a Phenom vetélytárs lenne akkor a piaci árak is másként alakulnak, de a realitás ettől nem változik, ezek a piaci árak és igen magasabbak mintha lenne konkurencia, sőt ha mondjuk nem csak 1 hanem pl. 5 konkurens lenne akkor még alacsonyabbak lennének. :) De mondom ez nem változtat a helyzeten, az árak most jelenleg ott alakulnak ki, ahol a vevő még hajlandó fizetni az Intel pedig hajlandó eladni, ez a helyzet amikor nincs direkt konkurencia, persze nem szabad elfelejteni, hogy indirekt konkurencia létezik, mert pl. az Intel CPU-k a raktáron konkurenciát jelentenek az Intel CPU-knak a gyártoszallagon, az első már megvan tehát olcsobban is eladható, a másodikat meg nem érdemes gyértani ha a haszon kisebb lesz rajta mint a raktáron levő CPU-k esetében. Az Intel éppen ezt teszi, persze ez negatív konkurencia, mert késlelteti a fejlődést, viszont ez csak látszólagos dolog, mert amikor elkezdődik az új procik gyártása akkor azok lesznek az olcsobb procik, azoktól kell megszabadulni és ez olyan termelés esetében ahol csak miliosszámban érdemes a termelés ott komoly árengedményekkel jár és a vásárlók ha egy kicsit később is de olcsobban jutnak a jó termékhez és ha valami olcsobb akkor több fogy belőlle, tehát az egyik pillanatban a fejlődés még gátolt volt a másik pillanatban nagyot ugrott... kb. egy lépés hátra három előre. Sok mindenre megvan a technológia és nem adják ki, azért mert nem rentabilis, és ez nem jelent gondot ez csak azt jelenti, hogy a piac vagyis az emberek még nem engedhetik meg maguknak az újabb technológiát a régi technológia árán, na most ha valamit lehet kis mennyiségben termelni akkor ez a luxusárú, ha nem lehet (mint a procik esetében) akkor meg sem jelenik addig még a piac nem lesz fizetőképes vagy a technológia olcsobb. -
fade2black #11 node a yorkal semmi sem változna, nem megy több mhzt azaz nem sokkal jobb mint a 65nmes quad azaz nem javul lényegében az AMD helyzete. a +tuning meg nem tétel az eladott procik hány %át huzzák? 5%?
btw ha overclock akkor ajánlom mindenki figyelmébe még a G2es X2es AMDket gyönyörüen menek 3600+mhzt vagy egyes darabok jó hütővel akár 3900mhzn és ilyen frekin biza elég jók.....
-
#10 MAD-nek ez jól jön sztem :d -
fade2black #9 Tökmind1 mért az Intel egyértelmüen hazudik: Az ESes yorkok steppingje ugyanaz mint a QX9770é.
Egyébként meg 13eft M0ás E2140et kell venni 99%ban mind szépen megy dobozos hütőjével 3ghzet, egy olcso heatpipes hütővel pl hypertx meg 3.4-3.6ghzet, aki nem renderel/filmet kodol annak ez mindenre elég. -
Kaadi #8 A munkaallomasok piacaval nincs semmi baj, mert a Xeon procik nem erintettek. Az Apple is epp nemreg adott ki egy uj Mac Pro-t, amiben uj Penryn Xeon-ok vannak. Amugy server-workstation gepek eseteben nem szokas overclocking-os alaplapokat hasznalni, ezert ott a hibak eselye is sokkal kisebb.
Amugy az Intel most tul jol all: az alacsony kategorias Pentium Dual Core procikat is 3 GHz fole lehet huzni, a ketmagos Core 2 Duo-k meg mar a 4 GHz-et verik overclocking-ban. Ha most kijonne egy negymagos Penryn az minden mast lealazna a piacon, meg a 2 dual magos Xeon procival szerelt gepeket is. A tesztek alapjan amiket lattam az AMD nemigen tud versenyezni meg a leglassabb Core 2 Quad procikkal sem, ezert az Intel nincs miert siessen.