40
  • 5c0rp330n
    #40
    Szánalmas, szar rendszer, a kutyának sem kell, miért váltana át épp egy iskola? 15 millió sor programkód és az egész egy darab szart sem ér.
  • Major
    #39
    Hát ez az :) Nem fog most senki sem a kardjába dölni itt Magyarországon, hogy módosabb angolok nem váltanak át Vistára. Na és? Tőlem Dos-al is operálahatnak, akkor sem fog semmilyen hatással lenni az én kis életemre és szerintem sokunk életére sem ;) Ilyen cikkek naponta jöhetnek ki, hogy a németek átáltak 1-1 stb. Ezen a témán még vitatkozni sem érdemes, hisz semmi egetrengető dologról nincs szó. Max lesz itt a fórumon egy kis Flame war az meg csak az sg-nek jó :)
  • AgentKis
    #38
    Hát ezt találták ki.
    Ügyes!
  • floatr
    #37
    Lemaradtál. Bár nemtom mikor mi jár le, de éppen most cikkeztek róla h mikorszoft licenszeket akarnak venni. Jó sok milliárdért persze.
    Arra persze nem senkise gondol h királyságos premium supportot kaphatna az egész ország mondjuk Ubuntu-hoz
  • Wittgen
    #36
    Kíváncsi vagyok, hogy szeretett kormányunk mit talál majd ki, mivel mostanában járnak le a winxp és office licenszek az iskoláknál és közintézményeknél. Le merem fogadni, h. vmilyen jó kis zsíros összegért (a piaci árnál magasabban persze)valahogy az M$ fog nyerni és az ő szoftverei lesznek a nyerők. Persze csak a Vista jöhet szóba majd... Bár tapasztalatom szerint a közintézményekben (1-2 jól fejlett sulit kivéve) elég gyér a géppark, még az xp is szenved néha (na jó sokszor).

    Most lenne itt az ideje olyan szoftvereket bevezetni, mint pl a linux v. openoffice meg ilyenek. Bár ebből a korrupt politikai elitnek nem sok csurranna (bár még azt is kinézem belőlük, hogy az ingyenes szoftvereket is lepapíroznák, hogy 200eFt/db áron került beszerzésre).

    Kíváncsi vagyok, mik lesznek a fejlemények.
  • szombi
    #35
    Nah, ez hülyeség!!!
    Érdekes módon az én Pascal-ban írt programjaim futnak XP alatt, de még Vista alatt is!!!!!!!!!
    A hiba nem az oprendszerben van, hanem a Pascal könyvtárában:

    CRT unitot nem használhatsz 300MHz-nél gyorsabb processzor alatt, mert 0-val osztási hibát ad ki.
    De ha CRT2 - t teszel hozzá és újrafordítod a kódot(letölthető a CRT2), akkor már jó lesz.

    Ugyancsak hiba, ha valamilyen hardverhez közvetlenül akarsz hozzáférni.
    Bizonyos korlátok közt megengedi, pl. a nyomtató és a sorosport, de elég gány.
    NT 4.0 óta(8-9) éve NTDLL.DLL könyvtári függvényeit kell használni, és punktum!
    Win98 alatt még a SoundBlaster és az AdLib hangkártyát is engedte buzerálni, de az más idő volt...
  • daga
    #34
    Nah akkor most elmondom, miert egyre nagyobb es nagyobb egy oprendszer teljesen foloslegesen (aki eddig nem jott volna ra, csak azoknak szol). Szoval kepzeljunk el egy gyarat tobb ezer emberrel, akiknek fizetest kell adni. Mit csinalnak: termelnek, termelnek neha maguk sem tudjak mit, de termelnek es ez a lenyeg (latszolag csinalnak vmit, -kod meretebol ezt a tapasztalatot vonjak le-). Es mi a jo benne? Ok jol elnek! Titeket meg leszarnak. Tobb ezer gigabytos windows-zal a pc gyarak is kapnak zsiroskenyeret (igaz a megerdemeltnel sztem -oprendszerhez viszonyitva- egyre kevesebbet... kb mint a filmstudiok esete) Te meg passzianszozhatsz illetve nyomhatod a huszeves aknakeresot biztonsagosan 20 GIGA rammal. Raadasul fizesse is erte... Orommel fiztetne itt ki barki a dijakat ha (1) az EU atlag(felso haha) keresete lenne, ha (2) torolnek az osszes kodot es billy-ek sorrol sorra ujrairnak memoriabol. LOL szanalmas hogy eladjak 20** is ugyanazt. Amugy a grafika jo, kezelheto. Na de az ido utani lassulas... meg ha "csak" 2 Ghz-futtatom, akkor is rohely (sima xp-re gondolok). De roviden oszzefoglalva ennek is megvan az oka, amit ok is nagyon jol tudnak! Az ido penz! Es a ti zsebeitekbol szedik ki! Duplan...
  • haxy27
    #33
    Ja tényleg most hogy végig gondolom még pascal alatt írtam egy két progit és nem fut XP alatt még el indítani sem lehet akkor mért várjuk el hogy fusson az XP progi a vista alatt, végül is újra írták a kódot így nem xp klon. memori kezelésben tényleg vannak gondok, ja hogy az csak xp proginál jelentkezik, akkor valszeg nem a vista hibája. nekem az XP vel sokkal több gondom volt amikor enyi idős volt mint a Vistával most, Nem csak netezésre használom a gépet. azt nem mondom hogy minden progi tökéletesen megy rajta de ezt az XP röl sem mondhatom el, azt viszont igen hogy vista alatt azok a progik amiket XP alatt is használtam sokkal kevesebbszer állnak le és itt ki hangsúlyozom, hogy a program áll le és nem az op rendszer indul újra mint XP alatt volt.

    Szó se rolla pár dolgot még javítani kell de írjon valaki egy olyan op rendszert ami tökéletes és akkor lehet fikázni.
    Nem vagyok windows fan mert használok linuxot is de utálom a linfost így inkább a win mint az a fos talicska.
  • hiba
    #32
    koltsegmegtakaritasi okokbol most rakok ujra par windowss 2k-s gépet (anno még linceszel együtt vették) netre officozni siman jo - most neztem 8 eves gepek...errek jók...folosleges kolteni ujra
    ez a vista egy bukas nincs ra szukseg
    irodai alkalmazasokra gyakorlaitlag mar SW oldalt ingyen ossze lehet hozni nem kell a ms-al gorcsolni, plane ha fizetos a cumo mert tobbszazezret legombol a ms evente par fős cegektol...tok feleslegesen
    es ahogy irtatok is office97 10%-a bőven eleg az irodák vagy akar iskolak 90%-anak! az egy dolog hogy milyen iranyba fejlesztik dehat senki nem hasznalja ki
    es többszazezer forintos raforditas aran akinek van esze nem is ker belole
    sztem ezekkel az uj rendszerekkel nagyon mellefogott az ms
    ahelyett hogy felvett volna egyket open formatumot a tamogatottak koze
    bar ez a sok szerteagazo formatum is eleg idegesitove kezd valni...

  • JTBM
    #31
    Arra jó lenne, hogy a gyerekek megtanulnák, hogy mennyi szenvedéssel jár az informatika.
    Az jó ötlet, hogy nem tesznek egy hálóra XP-t és Vista-t, mert csak a gáz van belőle. Véletlenszerűen látják egymást v. nem. Aki össze tud rakni egy Vista XP hálózatot, az ért a dolgokhoz...
    A Vista alapból nem fagy, csak az alkalmazások, de azok annál gyakrabban. Ugyanaz a program, ami atomstabilan, soha nem fagyósan fut XP-n, állandóan fagy Vista-n.
    A memóriakezelése botrányos, ha egy program 2GB-on felül próbál foglalni memóriát magának, akkor a Vista beadja a kék halált. Kézzel lehet nem dokumentált módon növelni a határt, de ha a program túlmegy ezen a határon, akkor nem leáll, hanem lefagy az egész.

    Ha valaki csak nezezni szeretne vele, arra jó...
  • Polemius
    #30
    Mi lenne ez a fejlődés? A szánalmasan lassú lemezkezelés? A tragikus hálózatkezelés? A röhelyes percenként felugráló gomb, ha valamit állítgatni akarsz? Vagy az ablakkezelő nagy melldöngetéssel bejelentett (más megoldásokhoz képest lemaradt) csillivilli(nek szánt) kinézete? A kompatibilitási problémák (amiben igen is benne van jócskán az Ms keze a driverek terén is)?
  • AgentKis
    #29
    "akiknek a Windows az Asztalból, a Start menüből és a Tálcából áll,"

    Mert egy általános iskolásnak nem ebből áll? Ő talán szervízeket fog indítani/leállítani, hálózatkezelést fog tanulni rajta? Az offiszal kapcsolatban is elmondható, hogy a tanáraik úgyis az office97 tudásának kb. az 1/10-edét tudják és oktatják nekik. Ahhoz fontos a vista...

  • Narxis
    #28
    Én fél évig használtam, és a mai napig olvasom a róla szóló cikkeket, híreket, teszteket stb. de tényleg nem ez a nagy fejlődés.Ha valakinek tetszik az egy dolog, de ettől még a tények tények maradnak.Az iskolákban sokkal fontosabb dolgokra kell költeni a pénzt, mint, hogy 4-5 évre vegyenek egy op. rendszert.Aztán kellene hardver is, mert jelenleg mindenhol, úgy vesznek gépet, hogy a minimumot elérje a hardver, me így óccsó.Őszintén szólva már nem is értem, hogy mit kell tanítani a windowson..Nekem már a 2003 office vagy az XP se okozott különösebb fejtörőt, persze az új dolgokat meg kell szokni, de más dolga az embernek nincs.Nem vagányságból írom hanem tapasztalatból, nálam kevesebbet számítógépező emberek is elboldogulnak a Windows termékekkel.A fejlődés az lenne, ha az újabb és újabb op. rendszerek kevesebb hardvert zabálnának, kevesebb helyet foglalnának és kevesebb bugot, problémát tartalmaznának.
  • Csaba42
    #27
    Attól függ, milyen tekintetben. Persze, itt a sok "szakértő" törpokos, akiknek a Windows az Asztalból, a Start menüből és a Tálcából áll, semmi fejldőés nem lát benne. Két Trabant közt sincs semmi különbség annak ellenére, hogy az egyikben (nagyon/kissé) felturbózott motor van, az nem számít, ha a váz ugyanolyan, akkor smemi fejlődés nincs benne (esetleg ki kéne próbálni, használni kéne egyhuzamban pl. egy hétig, kiismerni, aztán leszólni).
  • nedudu
    #26
    Magadnál vagy jó gyerek? Az neked fejlődés hogy XP után felteszem a Vistát? ;-)
  • Oblivion 5
    #25
    Szánalom -.-
    Miért nem akarnak fejlődni?
  • ParadoxH
    #24
    Angliában még közgazdászok is vannak? Ki hitte volna... :-)
  • asysoft
    #23
    "2x32bit"? Egyébként Itanium-féle 64 bites XP-t nem számolnám bele, eléggé különbözik a többitől:)
  • Csaba42
    #22
    Kit érdekel? Nálunk meg nem váltanak át UHU Linuxról Suse Linuxra. Ez miért nincs hírként kiírva ide???
  • floatr
    #21
    Fejben már itthon jártam :)
    De az XP azért Angliában is ott figyel az iskolákban, bár még nem váltják le. Lehet h így kívántak jelezni a kenőpénz-osztály vezetőinek h kevés a zsé, küldjenek többet, és akkor máris támogatják
  • haxy27
    #20
    Igen lehet hogy 2001 ben volt 64bit de csak most az elmult 2 évben kezdtek az emberek váltani tömegessen 32 röl 64 bitre. A 64bites XP meg hát ha a vistát ennyire fikázák akkor mit mondjak a 64bites xp röl.
  • bakagaijin
    #19
    Létezik 64-bites XP is, több mint 3 éve, csak-emiatt felesleges Vista-ra váltani. 64bites programok alig vannak, jobban "megéri" 2x32biten üzemeltetni, mint 64-en. Nem hiszem hogy 3-4 év alatt jelentős előrelépés lenne a programok ellátottsága alapján, már eddig is volt 7 (!) évük (Itanium 64 megjelenése: 2001, ehhez volt spec 64-bites XP is, ami nem összekeverendő az x64-es XP-vel) és kb semmi nem történt.
  • assdf
    #18
    "Ez kb. másfélmillió darab 100 dolláros laptopra lenne elég..."

    Nem mert elfelejtetted a politikusaink kötelezően járó lenyúlás összegét.
    Biztos hogy lenne valami "pártfüggetlen" vállalkozó aki megnyerné a pályázatot és "rettentő nagy költségek" közepette hozná be az országba a 100 dolláros laptopot 999dollár/darab áron. És tuti hogy lenne 3 politikai bizottság amelyik kijelentené hogy ez az év üzlete (na ja csak kinek...)
  • AgentKis
    #17
    Ez kb. másfélmillió darab 100 dolláros laptopra lenne elég...
  • AgentKis
    #16
    Ez a cikk pont arról szól, hogy Angliában kevés volt ehhez a csúszópénz, vagy nincs akkora korrupció, hogy az adófizetők pénzét egy külföldi magáncégnek adják kötelező felülről erőltetett formában. Ilyen csak nálunk létezik, hogy ennyire nyíltan lopnak ki a zsebünkből milliárdokat, amiből nyílván szép összegek vándorolnak a döntéshozók felé.
    Büszkék lehetünk magunkra, mert a világ egyik leggazdagabb emberének vagyonát képező szoftvercéget országunk fejenként(!!!) 2500 Ft-tal azaz kb. 14,7 dollárral támogatja. Gyönyörű szép!
  • floatr
    #15
    Valószínűleg a mikorszoft akkor tette magának is meg az embereknek is jót, ha már fizetős szoftvereket gyárt, hogyha előfizetéses rendszert vezetne be. Ha normális árat tudna kitalálni, akkor még pozitívan is jöhetne ki az egészből, és nem szarakodna mindenki a váltással. Más kérdés h attól még nem lenne jobb az oprencerük.

    Egyébként meg tiszta szégyen, hogy egy kis csúszópénzzel meghatározó szerepre tehet szert az oktatásban egy ekkora ratyi.
  • FoodLFG
    #14


    Az iskoláknak (főleg Mo-n), még tényleg felesleges (nem éri meg) a vista.
  • haxy27
    #13
    Szerintem is jó a vista, csak kár hogy ez egy Átmeneti oprrendszer az új 64 és a régi 32 bites gépek és programok közt. Most sokan szidják de 3 - 4 év múlva meg milyen jó volt ugye. Sajnos az XP nem kompatibilis az új gépekell ezt tapasztalatból mondom, nekem kella nagy teljesitmény de ezt az xp nem biztositóta az új géppel, a vista igen de egyelőre még nincs 64bites procit kihasználó progi a legtöbb felhasználói területen, A lehetőség mostmár megvan hogy legyen, de ennek ellenére még mindig a 32 bitest használják függetlenül attól hogy 64 bites gépük van.

    Én elhiszem hogy sok mindent nem kezel a vista de nekem voltak vannak ma is olyan cucaim amit még az xp sem kezel mert millenniumra lett fejlesztve.
    És ez mindig is így lesz addig még nem olyan hardvereket gyártanak ami tartalmazza a leírást hogy hogyan kell kezelni és az op rendszer abból a leirásbol driver hiányában készít egy drivert ami működik még ha nem is 100% osan lehet kihasználni a hardver tudását.
  • Narxis
    #12
    Jaja, nem ritka a Win98-as gép a sulikban!!!Főleg általánosban.
  • waterman
    #11
    viszont a hardware igénye az "előrelépéshez" képest óriási, ergó egy iskolának egyáltalán nem éri meg, hogy lecserélje a gépparkot csak, hogy szép 3D-ben pörgethető ablakaik legyenek..
  • juzosch
    #10
    De tényleg. A vista egy nagyon jó oprendszer. Egy baja van, hogy alig jobb az XP-nél.
    Ha mondjuk évente frissülne a windows, akkor megfelelő előrelépés lenne, de 5 év alatt ez nem sok.
  • turul16
    #9
    VICC: MS, hogy győzi meg felhasználót, hogy a hardware-t ki kell cserélni ?
  • Ari18
    #8
    Igazat kell adnom.Én is Vistát használok semmi nagyobb problémám nincsen vele.Főleg,ha van hozzá gépe is az embernek.Kompatibilitási problémával sem nagyon találkozni,max régi hardverekkel.
  • turul16
    #7
    Megkérdezhetem, hogy milyen géparkotok van ?
    memoria, cpu, vga, hdd úgy kb.
  • nyalógép
    #6
    Már ne is haragudj, de az xp megjelenésekor nemigen voltak driver és stabilitási problémák, mivel a kernel mag majdnem megegyezik a windows 2000-el.
  • Cat 02 #5
    értsd úgy h gépre sincs pénz
    bár én olyan suliban vok h van 3 gépterem szal mákos vok ilyen szempontból
  • turul16
    #4
    "Vista már kiadásakor egy stabil, megbízható rendszer. "

    Ez vicc ugye ? Sok elmezővel nem egyező a véleményed.

    (Nálam 98 nyara óta megy a linux, tökéletesen, hiba nélkül. Fagyások nincsenek, estleg érintkezés(Hardware) jeleggű problémák miatt.)
  • Darth Sith
    #3
    Iskolákban kb 2-3 éve tértek át XPre, mert kb 3 éve lett teljesen megbízható az SP2 megjelenésével. Azóta egy stabil rendszer, kb nulla hardverrel elfut stabilan.

    A vista-nak jelenleg még olyan hardver igénye van, amely egy otthoni géptől nem nagy dolog, de iskolákban, irodákban még nincs. De gondoljatok vissza, anno amikor kijött az XP ugyanez volt. Akkor ott hőbörögtek, h milyen hardver követelményei vannak. És pár év alatt már standard-é vált, ugyanez lesz a vista-val is. Csak míg az XPnek kellett 3 év h egy stabil rendszer legyen, addig a Vista már kiadásakor egy stabil, megbízható rendszer. Nálam nyár vége óta megy, tökéletesen, hiba nélkül. Fagyások kb nincsenek, akkor is inkább csak kompatibilitási problémák miatt/régebbi driverek, de az meg nem az M$ hibája. Tény, vannak még gyermek betegségei, de már megjelenéskor jobb volt mint az XP SP2 érkezésekor.
  • turul16
    #2
    Miért szerinted mit vesznek 25 millárból Microsoft license címen ?
  • Cat 02 #1
    Mo-n meg örülnek ha jut pénz xp-re