Napi Online

Kína betiltotta az internetes szerencsejátékot

A kínai kormány betiltotta a lottószelvények árusítását a világhálón, illetve az internetes szerencsejátékok szervezését.

Aki megszegi a szabályt, azt a távközlési szolgáltatók segítségével fülön csípik és bíróság elé állítják. A döntés indoklása szerint túl sok volt a gyanús lottóárus a világhálón, akikről nem lehetett tudni, hogy tényleg ügyfeleik szerencsejátékát szervezték-e vagy szimpla szélhámosok voltak, akik megléptek a pénzzel. A laikus felhasználó alig tudta megkülönböztetni a legális és az illegális site-okat.

Kínában a kommunista hatalomátvétel nyomán 1949-ben betiltották a szerencsejátékokat, mivel azt a kapitalizmus egyik ópiumának tartották. A fogadások 1987-ben indultak újra, amelyek bevételének egy részét a szociális ellátórendszerbe pumpálják át. Az első évben még csak 17,40 millió jüan értékben fogadtak a kínaiak az állami lottón és sportfogadásokon, míg 2007-ben ez az összeg elérte a 100 milliárd jüant (13,7 milliárd dollár). Ez utóbbi 2006-hoz képest 20 százalékos növekedést takar.

Az egyik legnagyobb nyereményt, 5 millió jüant (683 ezer dollár) nemrégiben egy nankingi főiskolai hallgató tehette zsebre, aki azonnal abbahagyta tanulmányait. A lottón szerzett pénz egy átlagos kínai vidéki lakos 1000 éves jövedelmének felel meg, a városoktól távol ugyanis évi 600 dollárt keresnek az emberek. A nagyvárosokban körülbelül 1900 dollár (durván 330 ezer forint) az éves átlagfizetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • highlander15 #3
    Egy jó lépés Kínától,nálunk is ez kellene!
  • HJPOWER #2
    Nemsokára felkerekedek és leigázom Kínát. A mi kormányunk is eléggé elcseszett, de a kínai...
  • digital #1
    "A nagyvárosokban körülbelül 1900 dollár (durván 330 ezer forint) az éves átlagfizetés."
    Ez piszok kevés. Csak azt nem tudom, hogy miből élnek és miből fizetik ki a villanyszámlát-rezsit, kaját, sulit stb...
    Igaz, M.O-n is nehéz kijönni a fizikai munkát végző egyedülálló minimálbéres melósoknak, az évi 800-850 ezer forintból a zéró költségtérítési és a nulla juttatások mellett. De, a kínaihoz képest ez mégis csak több mint duplája! M.O-on értelmiségi szinten, már az egyéb kötelező juttatások és költségtérítések miatt, már hatványozottabban igaz, éves szinten a kínai- hoz viszonyítva már legalább 10x-es a szorzó. (Szerintem jobb, ha kussolunk...)