SG.hu

Létrejött Magyarország első távmunka-háza

Az első franciaországi távmunka-ház 1981-es megnyitása után 26 évvel, 2007. október 25.-én Örkényben megnyílt Magyarország első távmunka-háza.

A Magyar Távmunka Szövetség kezdeményezésére létrejött távmunka-ház hivatalos megnyitója után egy héttel jelentkezett az első komoly érdeklődő, aki a távmunka-ház teljes kapacitását, mind a 22 távmunkahelyet hasznosítja. Az örkényi távmunka-ház első hasznosítója a MarketX Bt, akik több mint 7 éve foglalkoznak gazdasági kiadványok telefonos értékesítésével.

"A sajtóból értesültünk az örkényi távmunka-házról, amely azonnal felkeltette érdeklődésünket. A budapesti irodánkon kívül több távmunkást is foglalkoztatunk, ezért figyeltünk fel erre az új lehetőségre. A területi különbségek által elérhető alacsonyabb költségek, valamint a képzett munkaerő valós üzleti előnyt jelenthetnek számunkra, ezért vettük fel a kapcsolatot a Magyar Távmunka Szövetséggel, majd 2 hét alatt létre is jött a megállapodás Örkény várossal, a távmunka-ház fenntartójával." - mondta Mihály Andrea, a MarketX Bt ügyvezetője.

A távmunka a regionális különbségek kiaknázásával költségcsökkentést biztosít a munkáltatóknak, a térség számára pedig foglalkoztatást és a béreken keresztül gazdasági fellendülést hozhat. "A távmunka-ház előkészítése során 80 főt képeztünk ki alapfokú számítógépes használatra, a megnyitót követően pedig az első komoly érdeklődő segítségével 22 fő számára teremtettünk munkalehetőséget. Örkény Város mindig is nyitott volt minden olyan lehetőségre, amely a lakosok számára jobb életkörülményeket biztosít, ezért is kezdett bele a Magyar Távmunka Szövetség és Udvard város önkormányzatával ebbe az Interreg által támogatott projektbe, amely végül valóban sikerrel zárult. Bízunk benne, hogy ez csak a kezdet, és a közeljövőben tovább tudjuk bővíteni a távmunka-ház kapacitását, valamint további távmunkahelyeket hozhatunk létre városunkban, ahol képzett munkaerő áll rendelkezésre további munkaadók üzleti terveinek költséghatékony megvalósításához." - fejtette ki elképzeléseit Kovács István, Örkény város polgármestere.

"A távmunka valós gazdasági előnyöket rejt magában, amelyet a hazai vállalatok még csak most kezdenek felismerni. Ha ebben is a nyugati tendenciát követjük, akkor az elkövetkező években az EU átlaghoz való felzárkózással mintegy 500.000 távmunkahely jöhet létre Magyarországon. Jelenleg a vállalatok elsősorban a magasan kvalifikált szakemberei (menedzserek, informatikusok, pénzügyi szakemberek, tanácsadók) számára biztosítanak távmunka lehetőséget, munkaerő megtartás, céghűség, valamint szélesebb munkaerőpiac és költségcsökkentés reményében. Természetesen a távmunka bevezetése a vállalat egészére kihat és sok kockázatot is magában rejt, ezért mindenképp javasolt a folyamat alapos megtervezése, kockázatok felmérése és kezelése." - nyilatkozta Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke, a Deloitte Zrt. menedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!