SG.hu

53 000 hazai állás köthető a Microsofthoz

Az IDC kutatása szerint a Microsoft és partnerei 53 000 embert foglalkoztatnak Magyarországon. A kutatás szerint a Microsoft hazai árbevételének minden forintja újabb 6,4 forintnyi forgalmat generál a cég partnereinél.

Az International Data Corporation (IDC) és a Microsoft globális kutatási eredményeiből kiderül, milyen hatást gyakorol az informatikai ágazat a munkahelyteremtésre, a cégalapításra, valamint a helyi IT-költések és adóbevétel alakulására a világ 82 országában és régiójában.

A magyarországi IT-piac az átalakulóban lévő gazdaság jellemzőit mutatja; 2007-ben az IT-költések 43%-át adják a hardverek, és mindössze 23%-át a szoftverek. Az IT-költések a GDP csupán 2,3%-át teszik ki, a világviszonylatban jellemző 2,5%-kal szemben. Bár a szoftverekre költött összeg az IT-költések csak kis százalékát teszi ki, a szoftverekhez kapcsolódó munkahelyek száma 2007-ben várhatóan a teljes IT-foglalkoztatottság közel 48%-át teszi majd ki, amely több mint 118 000 foglalkoztatottat jelent. A Microsofthoz kapcsolódó foglalkoztatottság várhatóan a teljes IT-foglalkoztatottság 45%-át fogja kitenni.

"Napjainkra a technológia a világon mindenütt kulcstényezővé vált a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés, valamint a gazdaság fenntartható működése szempontjából" - jelentette ki John Gantz, az IDC kutatási vezetője. "Bár mindig is tisztában voltunk vele, az IDC kutatása megerősítette, hogy a szoftverágazat tényleges részarányánál jóval nagyobb mértékben járul hozzá az IT-gazdaság fejlődéséhez. A felmérés igazolta a Microsoft és partnerei gazdasági növekedésben játszott kiemelkedő szerepét, ami különösen markánsan mutatkozik meg a helyi vállalkozások alapítása és a munkahelyteremtés területén."

A Microsoft megbízásából végzett kutatás keretében az IDC azt vizsgálta, milyen hatást gyakorol az IT ágazat a munkahelyteremtésre, a cégalapításra és az adóbevételek alakulására a világ technológiai beruházásainak 99,5 százalékát adó 82 országban. Az IDC megállapította, hogy a Microsoft ökoszisztémájának tagjai - azaz a Microsoft platformon futó termékeket fejlesztő, értékesítő és forgalmazó IT-szakemberek és az ilyen tevékenységet folytató IT-cégek munkatársai - kiemelt szerepet játszanak az IT ágazatnak tulajdonítható munkahelyteremtésben és gazdasági fejlődésben.

A kutatás tanúsága szerint a Microsoft katalizátorként hat a gazdaság fejlődésére minden olyan országban, ahol jelen van. A Microsofttal együttműködő cégek árbevétele messze meghaladja a Microsoft saját forgalmát. A magyarországi eredmények is igazolták, hogy a Microsoft 2007-es árbevételének minden forintja 6,4 Ft forgalmat generál a cég partnereinél. A kutatás adatai szerint 2007-ben 199 milliárd Ft (945 millió USD) árbevételt termelnek majd a Microsoft ökoszisztémájához tartozó szállítók, az e cégek által a helyi gazdaságban kutatás-fejlesztésre, marketingre, értékesítésre és támogatásra fordított összeg pedig meg fogja haladni a 43 milliárd Ft-ot (200 millió USD).

"Az IDC kutatása számszerűsítve is kimutatja, milyen óriási hatást gyakorolnak a szoftverek a helyi munkahelyteremtésre és a nemzetgazdaságok növekedésére a fejlett és fejlődő piacokon" - mutatott rá Craig Mundie, a Microsoft kutatási és stratégiai vezérigazgató-helyettese. "Világszerte emberek milliói végeznek a Microsofttal kapcsolatos munkát, amelyből az érintett országok kormányai idén több mint ötszázmilliárd USD adóbevételre tesznek szert. A Microsoft üzleti modellje szerint árbevételünk minden USA dollárja átlagosan több mint 7 USD további forgalmat generál. Kínában, Indiában és Oroszországban 1:16 ez az arány."

A kutatás szerint a magyarországi IT-költések összege idén eléri az 545,5 milliárd Ft-ot (2,6 milliárd USD), ebből a szoftver-költések 122,8 milliárd Ft-ot (0,6 milliárd USD) tesznek majd ki. A következő négy évben ez a szám évi 6,2%-kal növekszik majd, ezen belül a szoftver-költés növekedése évi 8,6%-ot fog kitenni. Az IDC megállapította, hogy a szoftverberuházások tényleges arányukon túlmutató mértékben ösztönzik a szakképesítést igénylő munkahelyek számának bővülését. A szoftverek elsősorban a disztribúciós és a szolgáltató-szektorban, valamint az informatikát hasznosító szervezeteknél generálnak új tevékenységeket. Míg a dobozos szoftverekre fordított összeg csupán 23 százalékkal fog részesedni a 2007-es év teljes IT-költéséből, az IT-profilú munkahelyek 48 százaléka kötődik majd szoftverekhez.

A kutatás szerint a Microsoft és ökoszisztémája - azaz a Microsoft-platformon futó termékeket fejlesztő, Microsoft-termékeket támogató vagy a cégüknél Microsoft-termékekkel dolgozó vállalatok - világszerte 14,7 millió embernek ad munkát. A Microsoft-ökoszisztéma a világ minden országában élénkíti az IT-vonatkozású gazdasági szegmensek fejlődését. Az IT-ágazatban a következő négy évben keletkező 7,14 millió új állásból mintegy 3 millió fűződik a Microsofthoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #4
  Nem, a tanulmány arra mutat rá, hogy ha van egy hazai cég, aki MS szoftvert akar telepíteni, akkor a cég elmegy egy MAGYAR kereskedőhöz, megveszi az amerikai szoftvert. Ebből x forint a szofver ára (ez megy amcsiba), a haszon marad a kereskedőnél. A cég MAGYAR szakemberekkel installálja a rendszert, MAGYAR szakemberek oktatják a cégnél hogyan kell a szoftvert használni, és utána MAGYAR szakemberek végzik a frissítéseket is. Tehát x forint megy az MShez, és AZON KIVÜL rakat más forint a kereskedőhöz, IT cégekhez stb., akik abból élnek, hogy MS termékeker árulnak, telepítenek, oktatnak, egyszóval szolgáltatnak.
 • Kaadi #3
  Ez egy kicsit zavaros. Lehet hogy inkább fordítva van, minden partnernél maradó forintnak megfelel 6 forint ami elhagyja az országot?

  Példa: ha egy ISV (programfejlesztő cég) implementál egy ERP (vállalati ügyviteli) rendszert Microsoft alapokkal, akkor egy 100.000 dolláros projektből 10.000 dollár marad nála, a többi MS licensz (Windows Server, SQL Server, Windows XP/Vista, Office, CAL licenszek minden szerverhez, Visual Studio licenszek).

  A kereskedelmi partnerek meg szívnak, mert a MS nem fizet a telepítési/konfigurálási költségekért, vagyis ugyanannyiba megy el egy telepített Windows/Office mint egy licensz amit csak odaadnak a kliensnek (alaplappal, merevlemezzel vagy egyéb hardverrel).
 • szombi #2
  Azaz!
  Most biztos jönnek a hard kernelek, hogy bezzeg open source - val 1 forintból minden partner 10 forintot fog keresni...
 • peterx #1
  Szóval ezért szeressétek az MS-t!