MTI

Olcsóbb, ha mindenki maga keres állást

A 168 helyi munkaügyi kirendeltség csaknem felét, 80 irodát már sikerült korszerűsíteni az elmúlt években az európai uniós forrásokat is felhasználva, ezen kívül 354 helyszínen, teleházakban, közintézményekben is elhelyeztek az önkiszolgáló álláskeresésre alkalmas számítógépeket - mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az egyik felújított budapesti kirendeltségen tartott tájékoztatón a főigazgató kiemelte: a modernizált irodák tágas teret, kellemes környezetet biztosítanak az álláskeresőknek. Akik képesek az önálló álláskeresésre rendelkezésükre áll ehhez a számítógép, válogathatnak települések, szakmák, kereseti igények szerint a munkáltatói ajánlatok között. Janovics László, a modernizációs program egyik szakmai vezetője szólt arról, hogy ha az álláskeresővel történő személyes foglalkozás költségeit 100 egységnek vesszük, akkor a telefonos ügyfélszolgálat keretében nyújtott tájékoztatás költségei 10 egységet jelentenek, azokra pedig akik a modernizált irodákban a rendelkezésükre bocsátott számítógéppel, számítógépes tájékoztatókkal önállóan keresnek állást 1 egység költség jut.

Igen fontos tehát, hogy azok az álláskeresők akik képesek önállóan kiválasztani a munkáltatói ajánlatok közül az álláslehetőségeket, ezután jól szerkesztett önéletrajzzal jelentkezni, illetve eredményesen tárgyalni az adott munkahelyeken, azok ehhez kapjanak segítséget. Azoknak akik tanácsadással, további információkkal ugyancsak önálló álláskeresők lehetnek ilyen szolgáltatásban kell részesülniük. A kirendeltségi dolgozóknak így jóval több idejük maradhat azokra az általában tartósan álláskeresőkre, akik csak rendszeres kapcsolattartással, felkészítéssel nyerhetnek el egy állást - jegyezte meg Janovics László.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett betölthető állások listája, amely több mint 5 ezer álláshelyet jelent, nem csak az interneten, de mobil telefonon is elérhető. A magyarországi háztartások viszonylag kis része rendelkezik még internet összeköttetéssel, mobil telefon viszont 8-10 millió van használatban. A böngésző, könyvjelző menüpontoknál a wap.afsz.hu bejelentkezéssel érhetik el az érdeklődők az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartott állásajánlatokat. Az interneten pedig a www.afsz.hu címen.

Pirisi Károly kérdésre válaszolva elmondta: kapcsolatban állnak a magán munkaerő közvetítőkkel is, a szolgálat internetes címéről elérhetők a magán közvetítők ajánlatai is. Tervezik, hogy az ügyfelek ne csak személyesen, de telefonos ügyfélszolgálat segítségével is tanácsokat kaphassanak elhelyezkedésükhöz, képzésükhöz. Amennyiben ennek finanszírozási lehetősége biztosított lesz, a korszerűsített kirendeltségeken az önkiszolgáló álláskereséshez rendlelkezésre áll majd ingyenes telefon is. A portálon önéletrajz mintákat, a munkáltatókkal történő tárgyaláshoz hasznos tanácsokat is kapnak az álláskeresők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!