Gyurkity Péter

Jövőre csúszhat az AMD Phenom

Bár a Barcelona sorozatba tartozó Opteronok már augusztusban megérkeznek, nagyon úgy tűnik, hogy az AMD 2008-ra halasztja a szintén négymagos asztali Phenom család debütálását. A cél a teljesítmény növelése.

A friss hírek szerint az AMD nemrég több tajvani alaplapgyártót is értesített, hogy a korábban szeptemberre ígért teszteléseket csak novemberben, illetve decemberben kezdik meg, ez pedig azt jelenti, hogy a Phenom processzorok csak 2008 első negyedévében bukkanhatnak fel a boltok polcain. Mindez viszont arra kényszerítheti az alaplapgyártókat, hogy csökkentsék a tervekben előirányzott Socket AM2+ foglalatú termékek számát, és az Intel fejlesztéseire koncentráljanak az év hátralévő részében.


A kisebbik processzorgyártó az indoklás szerint jelenleg a gyártási technológia tökéletesítésén dolgozik. Ez két okból szükséges, egyrészt növelni szeretnék a Phenom chipek órajelét, másrészt pedig jelentős mértékben csökkentenék a selejtarányt, vagyis rögtön a rajtnál jobb eredményeket szeretnének elérni mint ahogy azt korábban betervezték. Amennyiben ezt sikerül végrehajtani, nagyobb eséllyel vehetik majd fel a versenyt a rivális Penryn sorozat tagjaival, amelyek szintén az asztali gépekben honosítják meg a négymagos processzorok generációját.

Korábban már mi is beszámoltunk az esetleges halasztásról, ám akkor még csak arról esett szó, hogy az első néhány változat az év végére csúszik és ezt rögtön 2008 elején több másik példány követi majd. A jelek szerint ennél valamivel rosszabb a helyzet, igaz ha a hír helytálló, akkor az AMD pusztán saját esélyeit igyekszik javítani a csúszással. Mindez azonban időbe kerül és az Intel már így is előnyben van, hiszen éppen a napokban jelentették be, hogy leszállították egymilliomodik négymagosukat anélkül, hogy az AMD bemutatta volna saját fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #30
    Az is végülis a lefizetés egy formája, de volt, akik rendesen lefizetett.
    Erm, igen, eszik akart lenni. :D
  • xuldar #29
    Nem lefizette, hanem izmos kedvezményeket helyezett kilátásba, ha nem használják fel a rivális cég processzorait. Bár a végeredmény ugyanaz, az Intelnél kevesebb pénz marad.
    A #28-ban a "Hogy lehet, hogy valami, ami többet W-ot egyik" az "több W-ot eszik" lenne? Mert így lenne értelme a mondatnak.
  • dez #28
    Azért ez elég érdekes... A felső számokban is benne van a külső memóriavezérlő... Meg minden. Hogy lehet, hogy valami, ami többet W-ot egyik, hosszabb idő alatt kevesebbet fogyaszt?
  • MisterZ #27
    JTBM: Az AMD és az Intel CPU-k fogyasztásáról egy kis teszt itt:

    Itt...

    Az, hogy végül mégis elképzelhető, hogy az Inteles konfig fogyaszt többet azért van, mert az Intelnél a memóriavezérlőt külön kell naftával tömni...
  • dez #26
    Azóta már kiderült, hogy nagy részüket maga az Intel fizette le, hogy ne gyártsanak AMD-s konfigokat. (Versenyszabályokba ütközik a dolog, így, hogy elkerüljék a felelősségrevonást, pont most kezdenek AMD-s konfigokat is építeni. )
  • xuldar #25
    Ez is igaz, de tény, hogy egy jó hosszú ideig nem tudta kielégíteni a fellendült keresletet az AMD. A cégek meg nem azt nézik, mi van a gépben, hanem mi a gép márkaneve. Dell, HP, Fujitsu Siemens. Már amelyik gyártott anno AMD processzorral gépet.
  • Sanyix #24
    Egyáltalán nem. Mert a sok hülye akkor is ragaszkodott a pénégyéhez, amikor a tesztekben világosan látszott hogy egy szar. A lámáknak meg processzor=pentium.
  • xuldar #23
    Nekem volt vegyesen Intel, AMD, Cyrix. Aminek épp megfelelően jó volt az ár/teljesítmény aránya. Most épp Intelem van. Nagyon remélem, hogy jól sikerült a Phenom sorozat, mert nem lenne jó, ha megint egyeduralkodó lenne az Intel.
    Az a probléma, hogy a nagy bevétel az OEM piacon van, oda meg egyszerűen nem tud eleget gyártani az AMD. Ha lett volna elegendő gyártókapacitása az Athlon/XP/64 idejében, míg be nem jött a Core 2, akkor jobban megfogta volna a chipzillát.
  • RealPhoenixx #22
    Xuldar: Bazzz, igaz!!!

    NB: a hozzaszolasombol kovetkezik az, ami amugy teny: eddig inkabb az intel configokat reszesitettem elonybe
  • xuldar #21
    AMD-nél az Athlon64 óta nem számít a chipset memóriakezelése, mivel azt a processzor kezeli, nincs a chipsetben memóriavezérlő. Így kizárólag attól függ, ráteszik-e a 4 memóriafoglalatot az alaplapra.