Gyurkity Péter

AMD - első képek a K10-ről

Felbukkantak az interneten az első képek a K10-es processzorokról, mégpedig az Agena kódnevű Phenom chipek első példányairól. A cég eközben közzétette második negyedéves eredményeit, amelyet vegyesnek értékelnek.

Az ominózus képek az oc.com.tw oldalán láttak napvilágot, amely némi hezitálás után arra a következtetésre jutott, hogy azok minden valószínűség szerint az Agena magos Phenom X4/FX chipek első példányait ábrázolják. Egyelőre mindössze ennyi áll rendelkezésünkre az új generáció tagjairól, technikai részleteket ugyanis legfeljebb nemhivatalos táblázatokban és útitervekben láthattunk, az AMD szokásához híven nem szól a készülő újdonságokról.



A cég azonban közzétette második negyedéves eredményeit, amelyek némi pozitívumot és negatívumot egyaránt tartalmaznak. Először is, örömteli hír, hogy nagymértékben, 38 százalékkal sikerült növelni a processzoreladásokat az első negyedévhez képest, ami már csak azért is fontos, mert a második periódus általában nem sokkal erősebb az első három hónaphoz képest. A megugrás főleg a Toshibának és néhány egyéb PC-gyártónak, így a Dell-nek köszönhető, amelyek nagyobb szerepet szánnak a jövőben az AMD-nek saját kínálatuk alakításában. A legjobban a mobil szegmensben sikerült javítani a pozíción, ami a cég leggyengébb szektorának számít.

Kétségtelenül rossz fejlemény viszont, hogy mind a Barcelona magos Opteronok, mind pedig a négymagos asztali Phenomok csúsznak az előzetes tervekhez képest. Előbbi csak a negyedik negyedévben kezdi majd befolyásolni az eladásokat, utóbbiak pedig valamikor jövőre kapaszkodhatnak meg a piacon.

A processzorrészleg javított egy évvel ezelőtti bevételén, ám a költségek a duplájára nőttek. Emiatt várhatóan csökken a drezdai fejlesztések üteme, és valószínűleg további költségcsökkentő lépésekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BaliBoy #33
    Persze, én ezt is megértem. De azért egyből ne úgy álljunk már senkihez se, hogy "hát te hülye vagy". Ha tényleg a segítség ellenére is jönnek belőle a marhaságok, akkor természetesen még önkéntelenül is kibukik az emberből, hogy "hát te nagyon hülye vagy". De azért ne így induljunk neki! ;)
  • mcganyol #32
    Baliboy teljesen igazad van és a Te hozzáállásod a helyes. csak úgy tűnik még nem találkoztál olyannal, akit Sanyix a "hülye" kategóriába sorol.
    Az egy olyan fajta, akinek ha elkezdenél magyarázni, hogy mennyi pénzért mit és miért érdemes venni, akkor folyamatosan értelmetlen és minden realitást nélkülöző marhaságokat mondana. aztán még a képedbe is vágná, hogy az Ongoku egy kalap szar, mert nagyon torzít és gyakran leég és nem is kompatibilis az ő hangfalával (??), mert ő ezt egy nagyon tuti mérnök haverjától hallotta ám.
    ezen a ponton elszáll a segítő szándékod és azt mondod "akkor vegyél amit akarsz te idióta"
    :) peace
  • Sanyix #31
    Nekem nincs mit mosnom magamon. Én értem mit írtam, dez is érti mit írtam, te még mindíg ugyan azt a hülyeséget szajkózod amit félreolvasol újra és újra. 2 hozzászólásban próbáltam neked elmagyarázni a lényeget, példákkal szemléltetve, de mintha el sem olvastad volna. De aki két azonos árú dologból a rosszabbikat veszi, csak mert annak a márkának a csúcskategóriája jobb, az továbbra is hülye.
  • dez #30
    Ennek előtörténete van. Sanyix azokra mondja, hogy hülye, akiknek ha elkezdenél magyarázni, azzal jönnének, hogy "mindenki tudja, hogy a Technics a legjobb, mit beszélsz te itt hülyeségeket", stb.
    (Amúgy teljesen egyet értek veled, ami a hangtechnikát illeti, bár nem a Technicset hoztam volna példának, mert még mindig a jobbak közé tartozik a kommerszben. Jóval többért is lehet olyan trágyát venni ismert gyártóktól, hogy ihaj.)
  • BaliBoy #29
    Hát LOL még mindíg nme érted és nem mosod ki magad.
    Én a HÜLYÉZÉSEN akadtam ki! Az általad említett példában a srác tényleg nem áll a helyzet magaslatán, de ettől függetlenül ne álltalánosítsunk!
    Mondok egy példát. Én elég jól értek a hangtechnikához. Tegyük fel - nem tudom mi az igazság - te egy átlagos vásárló vagy aki kiválaszt egy márkát, mondjuk a Technics-et, és abból veszel egy 40e ft-os erősítőt. Elvagy telve mert az álltalad legjobb márkának titulált gyártótól megvettél egy relatíve annyira nem drága, de nem is a legolcsóbb árut amire te már azt mondod, hogy nagyon jó minőségű. Ekkor jövök én és lehülyézlek mert 1 a Technicsnek van 500e ft-os erősítője ami biztos jobb, 2 valójában a Technics egy kis csira márka a high end-es cuccokhoz képpest (mondjuk Ongoku...), 3 már csak azért is kinevetelek mert tudom, hogy ha magadnak építenél egy erősítőt akkor akár fele ennyi pénzből is megusznád és ráadásul egy sokkal jobb minőségűt kapnál. De mivel én nem értek egyet ezzel a mentalitással, szépen felvázolnám neked a lehetőségeket, ahellyett, hogy lehülyéznélek kapásból. Vágod?
  • dez #28
    AMD denies further Phenom delays
    Tehát, itt nincs (sincs) csúszás. Az meg eddig is így volt, hogy fokozatosan veszi át a korábbi procik helyét - mint ahogy a Core 2-vel is így tett az Intel.
  • dez #27
    Kicsit több volt az 20%-nál. :) A Sempronok alig voltak lassabbak az Athlonoknál (főleg a K8 érában), miközben a Celeront agyonvágta a kevés cache. Mégis majdnem annyiért adták (ill vették...), mint a megegyező órajelű Athlon! :P

    A P4-hez képest meg ez volt:
    - átlagban 1,5x gyorsabb (azonos órajelen, ill. 1,5x magasabb órajelű P4-nek felelt meg),
    - x87 kódban (pl. ray-tracerek) 2x! gyorsabb,
    - SSEx kódban nagyjából ugyanolyan gyors (így ebben lemaradt pl. egy 3800+-os egy 3,8GHz-es P4-től),
    - árban mégis a P4 volt több sokáig. :P

    A Pentium D... Nahát az meg a legtöbb esetben csak 1 szálú dolgoknál tudott egyátalán olyan lenni, mint a P4, mert többszálon elették egymás elől a sávszélt a magok. :D (Egyedül ray-trace-ben tudta hozni a közel 2x-es teljesítményt a megfelelő P4-hez képest.)

    Egyébként sokszor számtech újságokban lehetett az Intelnek kedvező baromságokat olvasni. Biztos nem voltak benne nyakig az Intel zsebében...
  • Sanyix #26
    Hát lol még mindíg nemérded. DE á tökmindegy melyik butítottat veszik, végülis ugyanannyi pénzért +20% teljesítmény az semmi.

    Nemtom mit kell kiakadni ezen. Aki ugyanannyi pénzért nem a jobb teljesíményűt veszi meg, az hülye, egy agyhalott.

    Nem kell érteni sem hozzá, a tesztekben le van írva szöveggel hogy melyik a jobb, és ismerőst is lehet kérdezni, kivéve ha "hát intel procit vegyél (mindig), mer az amd elég, meg melegszik" szerű barom, aki az utóbbi 20 év problémáit mostani problémának állítja be, és súlyosan hozzánemértő. Mostanában is láttam egy ilyesmit. Ír a csákó a forumba, hogy kéne neki új gép, de core2 duo drága, azt nem.
    Erre írják neki hogy 3800+ a64 x2 vagy (ha jól emléxem) valami 3,4 ghz-s pentium 4 d jöhet számításba, inkább az x2-t ajánlják.
    Erre a csávó "amd-t nem kéne mert sok rosszat hallottam róla" OMG!
    Aztán írják még páran, hogy az x2 lenne jó, erre valaki beírja valaki hogy core 2 e4300, és erre válaszol hogy köszönöm az egyetlen normális választ (egyébként mind normális volt) és akkor azt veszi. Az elején lekötötte, hogy a core2 neki drága, javasoltak neki mást, aztán mégis core2-lett, akkor már nem volt túl drága neki. A sok rossz amit hallott pedig tuti az idióták szokásos szövegelése volt "az amd elég, meg melegszik, meg kicsi az órajele".

    Persze az elején úgy kezdte hogy amd, és intel proci is jó, holott egy csomó céltalan hozzászólástól kímélte volna meg, ha az elején leírja az igazat: csakis intelt, tökmindegy milyen az amd.
  • arty #25
    sokat érsz a 32 bites vista elterjedtsége mellett a 64giga ramoddal ...

    3-4 éven belül max a 4-8 giga lesz elterjedt, az pedig ddr2 és jelen alaplapokkal is könnyedén megy. csak a vista ugye ........
  • dez #24
    "Ha meg két butított közül kell választani, majdnem mind1 melyiket veszik."

    Hát egyátalán nem. Hacsak nem mindegy, hogy az egyik 2x gyorsabb.