MTI

Üzenetáradat a zavargásokat kiváltó baleset áldozatának blogján

Több tízezer együttérző és számos bosszúvágyó üzenet érkezett négy nap alatt a franciaországi zavargásokat kiváltó baleset egyik áldozatának blogjára, amely továbbra is látogatható.

Természete nyugodt, foglalkozása gimnazista, magassága 178 cm, szereti a pénzt és gyűlöli a minimálbért és a munkanélküli segélyt. Így mutatkozott be Chamoo (Teve) nicknévvel másfél évvel ezelőtt megnyitott blogján Moshin Sehhouli, aki 15 éves barátjával motorozva vasárnap délután egy járőröző rendőrautónak ütközött Párizs Villiers-le-Bel nevű elővárosában. A két fiú halála 130 rendőri sérüléssel járó zavargásokat váltott ki a 25 ezer lakosú településen.

A blogra feltett fotókon vízipipázó, a marokkói nyaralás alatt tevegelő és a családi kanapén napszemüvegben pózoló akkor 15 éves kamasz 17 évesnek "hazudta magát" és mottónak azt írta: "Kinevettek, mert más vagyok, de én nevetek rajtatok, mert mind egyformák vagytok". A bejegyzései alapján lázongó természetű tinédzser két dolgot tisztelt az életben: édesanyját és az Istent. "Tudjuk, ki kontrollál, se nem a feketék, se nem az arabok, se nem a cigányok" - írta a rapzenét és az autóúton egy keréken biciklizni szerető kamasz. A szövegekben a gyermeki naivitás és egy felnőtt fatalizmusa keveredik: "Jót vagy rosszat beszélnek rólam, a lényeg, hogy rólam van szó". Az utolsó bejegyzés a halála előtti napra datálódik.

A blognak megnyitása óta 42 ezer látogatója volt, de ebből novemberben 38 ezren klikkeltek rá az oldalra - a látogatók többsége az elmúlt napokban. A beírások nagy része értetlenségről és együttérzésről tanúskodik: "Elmentél, az egész Saint Exupéry középiskola sír, még a tanárod is, de azt is tudjuk, soha nem olvasod már ezt az üzenetet" - írta egy osztálytárs. Egy barátnő pedig: "Vasárnap, emlékszem, hideg volt. Annyira szerettem volna, hogy ne menj arra azon a motoron Laramyval. A halálotok meg volt írva". Egy másik barát: "Nem tudom elhinni, amikor a fotódat nézem. Allah nyissa meg előtted kapuit! Rossz, hogy soha nem tudtam elmondani neked, mit gondolok rólad".


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Néhány beírásból viszont bosszúvágy kiált: "Meg kell bosszulni testvérünket, a rohadtak miatt újabb gyöngyszem hagyta el gettónkat. Isten óvjon!" - írta Yohan. Egy másik beírás viszont úgy véli "a gyávák még csak nem is szedtek össze, csak gyávaságot mutattak, mindenki meg akar téged bosszulni, pedig tudjuk, hogy az már nem hoz téged vissza". A balesetben meghalt másik fiú egyik barátja azt hangsúlyozza: "Az erőszaknak semmi értelme, de igazságot kell szolgáltatni. Ennek érdekében mindent megteszünk. 2005-ben Bouna és Zyed (a külvárosi zavargásokat két, rendőrök elől menekülő és egy trafóházban áramütést szenvedett kamasz halála váltotta ki), 2007-ben Lakamy és Moshin. Nem várjuk meg 2009-et, hogy újabb testvérünket öljék meg".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #84
    nálam akkora rohanás van, hogy ezt már el sem olvasom :D
  • Mike at home #83
    :DDD
    hát igen a finomságok
    végre egy ember aki érzi a nüansznyi finmomságokat
    nem vagy hülye, az már szentigaz
    örülök, hogy ilyen ember is akad az sg-n
    nagyon kevés van belőle
  • remark #82
    "akinek van vmekkora vagyona, tudása, annak legyen lehetősége
    a rendszer elesetleg lehet annyira szociális, hogy a teljesen leszakadókat felsegítse a földről"
    Alapvetoen egyetertek veled. A problema akkor van ha a teljesen leszakadokat nem segitjuk fel a foldrol, hanem meg jobban a viz ala nyomjuk, hogy dogoljon meg es akkor nem kell ra kolteni a kozosbol. Talan nem ertheto hogy milyen jelensegeket irtam le egyetlen mondattal, de en ugy latom hogy jelenleg ez az uralkodo nezet. Aki lemaradt, az onhibajabol maradt le, igy onerobol is kell hogy talpra alljon. Ez jo kibuvo arra, hogy miert is hasznaljuk ki ezeket a milliardokat, akik irdatlanul szegenyek. Nem tetszik nekik hogy szegenyek? Tegyenek valamit. Kozben persze ugy iranyitjuk a dolgokat, hogy ne tudjanak talpraallni, mert az ugy kenyelmesebb, ha az emberek tobbsege semmilyen hatalommal nem rendelkezik, es semmilyen modon nem tudja az akaratat es a jogait ervenyesiteni. Egy penzalapu renszerben pedig akinek nincs penze, annak nincs joga sem semmihez. Egy ilyen renszerben szo sincs soha az osszefogasrol, csak az onzesrol. Igy fogunk minden elottunk - foldi civilizacio elott - allo kihivasra valaszt adni?

    "a kapitalizmus nem váltja le a demokráciát - legalábbis nézetem szerint"
    Amikor azt mondjuk hogy a tarsadalom egy adott szelete jobban mukodik ha hagyjuk hogy a szabad piac szabalyai ervenyesuljenek, akkor a kapitalizmust valasztjuk a demokracia helyett. Termeszetesen amig nem mindent a kapitalizmus iranyit, addig nem valtotta le a demokraciat 100%-ban a kapitalizmus. De ez az irany. Abban egyetertunk hogy jelenleg meg parhuzamosan van egymas mellett a ketto, de en allitom hogy csak papiron. A dolgok 99.99%-a mar ugy mukodik, hogy semmi beleszolasunk nincs.

    "a szabad piac teljsen mást jelent, és ebből eredően a demokráciát sem cserélheti le"
    Definicio szerint mast jelent, es definicio szerint nem valthatja le. Azt mondom, es altalaban ugy is fogalmazok, hogy a demokracia elvei helyett a szabad piaci elveket kezdjuk olyan dolgokra alkalmazni, ahol eredetileg a demokracia elvei voltak az iranyadok. Ez a hosszu verzio. A rovid verzio meg az, hogy a kapitalizmus levaltja a demokraciat. Bocs, de nincs mindig lehetosegem pontsan fogalmazni. Ez van. Ez egy forum. Az ujjam letorik mire mindig mindent begepelek... :-)

    "szvsz a demokrácia nem túlhaladott, hanem nincsen nála jelenleg jobb"
    Persze hogy nem tulhaladott, azok mindjak hogy az, akik valami "hatekonyabbra" akarjak levaltani.

    "kamatot bárki szedhet, senki nem korlátoz ebben"
    Az szedhet, akinek van mit kolcsonadnia. Jelenleg (kis tulzassal, de ennyi belefer) az egesz gazdasag, mindenhol a vilagban a bankok altal kolcsonadott tokebol uzemeltetheto. Pl. inditasz egy haborut, ami 100 milliard dollarba kerul. Ok, mondod, ennyivel kevesebb jutott az orszag egyeb dolgaira. De azt is melleteszed azonnal, hogy erre a penzre KAMATOT fizetunk a bankoknak? 100 milliard dollar kamata nem kis penz, ugyhogy nem 100 milliardba kerult a haboru, hanem 100 milliard + kamatok. En errol beszelek. Es az senkit se boldogit, hogy en is szedhetek kamatot a kolcsonadott 100 euromra.

    "így van. bizonyos piaci szegmenshez nem mindenki fér hozzá, de akár hozzá is férhetne. nincs tőle elzárva, van hozzá joga"
    A jog nem egyenlo a lehetoseggel. Nekem jogom van 100 milliardot keresni es jogom van elnoknek lenni, meg a Holdra menni is. Megse lesz ebbol semmi soha. A jog loszar, mar elnezest.

    "trillió ember összefog: ezek pl. a befektetési alapok"
    Nem. Nem tudod mi az a befektetesi alap? Nem az 1 dollart a rendszerbe dobo fogja eldonteni hogy mi lesz a penzzel. De nem is az 1 trillio 1 dollard bedobo ember fogja kozosen eldonteni hogy mi lesz a befektetesi alapba tett penzzel. Ja, hogy majd atteszed oda a penzedet ahol az elkepzeleseidnek megfeleloen fektetik be? Szep >elmelet< es a >jogod< is meg van hozza, a gyakorlatban meg semmire se mesz az egesszel.
    Az en verziom szerintem jobban leirja a valosagot. Az 1 trillio felett rendelkezo embernek 1 trillioszor tobb lehetosege van.

    A tobbire csak idohiany miatt nem tudok reagalni. Rohanas van. Folyamatosan. A-bol B-be. Pedig B-ben sem jobb...
  • remark #81
    Nem szemelyeskedtem, ha annak tunt, akkor elnezest.

    Amire az egesszel celozni akartam az az, hogy nyilvanvalo (en felteteleztem hogy nyilvanvalo) hogy a sajat csaladodert kepes vagy aldazatokat hozni. Azaz nem vagy velejeig onzo ember. Ha kicsiben ez nyilvanvalo, hogy nem pusztan onzo ember vagy, hanem egyuttmukodni is kepes, akkor nagyban miert nem az? Erre akartam ravilagitani.

    Az ember nem csak es kizarolag a sajat celjaiert kuzd, hanem a kozosseg celjaiert is, pontosan azert, mert tudja, hogy bizonyos egyeni celok csak kozosen erthetoek el (aki ezt nem tudja, az nem elte tul a viharos evezredeket). Az ember egymagaban kb. annyira lenne eletkepes, mint egy darab hangya a hangyaboly nelkul. A jovonk ezert nem az onzes, es az, hogy minden egyes ember csak es kizarolag a sajat maga tuleleseert kuzdjon, hanem a jovonk az, hogy megtanulunk (vilagmeretu !) kozosseget alkotva egyuttmukodni, es osszerakni valami mukodokepes demokracia-szeruseget amelyben a pozitiv (azaz nem korlatozo jellegu) szabadsag megvalosulhat - szemben a mai, nyugaton elterjedt korlatozo jellegu (megvedjuk a szabadsagodat mindentol es mindenkitol, meg sajat magadtol is) szabadsag helyett.

    Az egesznek ugye meg ugy van koze a fenti cikkhez, hogy nem veszed eszre hogy hipokrita vagy. Az termeszetes neked, mikor te vagy mikor az a tarsadalom amelyikben elsz, mas emberek vagy mas tarsadalmak felett ervenyesiti akaratat a masik akarata ellenere, de mikor rajtad evernyesiti valaki az akaratat ugy hogy az neked nem tetszik, akkor elkezdesz kiabalni, hogy neki ahhoz nincs joga.
  • kacsi01 #80
    "Meg kell bosszulni testvérünket, a rohadtak miatt újabb gyöngyszem hagyta el gettónkat. Isten óvjon!" - írta Yohan. ja. gyöngyszem. Lopott motorral nekimegy egy járőröző rendőrautónak a kis gyöngyszem, ott pusztul el, erre a selejt bevándorló gettólakó geci haverjai elkezdik felgyújtogatni az autókat, rendőrökre támadnak molotov-koktélokkal.. Éles lőszerrel kellene lőni őket. Egy-két alkalom és nem lenne többet ilyesmi az tuti. Kétszer is meggondolná a rohadék hogy kit dobál molotovval. A büdös ingyenélő gettólakó szarházi. Miért van az hogy ha valaki nehéz anyagi körülmények között él, feljogosítva érzi magát arra hogy lophasson, csalhasson, stb...??????!
  • remark #79
    "én ilyet soha nem mondanék"
    Erre reagaltam:
    "én magamtól is ki tudom szülni az ostobaságaimat, nem kell hozzá külső segítség :)"
    Tudom, en vagyok a "tulerzekeny". A fenti viszont nekem tulerzekenynek, a kovetkezot jelenti: te magadtol is ki tudod szulni az ostobasagaidat, de nekem konyvek kellenek hozza. Azaz ugy nevezted magad ostobanak, hogy kozben engem meg ostobabbnak allitasz be.
    (Egyebkent meg nem a konyvekben olvasottakat bofogom vissza, hanem a sajat velemenyemet, amire igaz hogy nagy hatassal volt par konyv es film. De gondolom ez termeszetes.)
  • AranyKéz #78
    " tetszene neked, ha lenne itt is egy talibán redszer, egy totalitárius vallási fantikusok által irányíított Európa? mert ezek szerint erre vágysz "

    És szerinted ezt pont az onnan menekülő kisemberek fogják megvalósítani ?
  • AranyKéz #77
    Nem létezik keresztény civilizáció. Szekuláris civilizáció, az annál inkább.
  • AranyKéz #76
    " Ott ahol vannak talan meg pont a nyugati befolyas miatt nem jo nekik. "

    Ezzel azért vitatkoznék. Bár valóban volt részünk benne bőven, nem mi voltunk a fő ok.
  • AranyKéz #75
    " Hát akkor könyörgök, kezdjünk el megint szaporodni, csináljunk fejenként legalább (nem mondok sokat) három gyereket egy élet alatt, és akkor az nem történik meg. "

    Hát akkor csináljál. Legalább nyolcat. Ja, hogy nehéz meló mellett, és sok a nyűg vele?