Berta Sándor

100 megabites hálózat épül Münchenben

Nagy sávszélességű hálózatot tervez a bajor fővárosban az M-Net távközlési cég. A vállalat Netz-Offensive München néven indított programot, amelynek célja a városban meglévő optikai hálózat bővítése.

A tervek szerint a következő hetekben először Neuhausen városrész 63 épületében és összesen 567 lakásban építik ki a rendszert, majd jövőre fokozatosan kibővítik. Így végül 10 000 épületben és 110 000 lakásban lesz elérhető. Az M-Net azt tervezi, hogy 2011-ig a müncheni háztartások 60 százalékát beköti a hálózatba. "Az első városrészek közé tartozik Neuhausen mellett Schwabing, Isar-előváros és Neuperlach" - jelentette ki Dr. Hans Konle, a vállalat igazgatóságának elnöke.

A programban mindig szakaszosan haladnak majd, vagyis mindig 500 vagy 1000 új lakást kötnek be a rendszerbe. A maximális adatátviteli sebesség elméletileg elérheti az 1 Gigabitet, a szakemberek szerint azonban a valós adatátviteli sebesség inkább 100 Mbit/s körül lesz. Az M-Net vegyes telefon- és internetelőfizetéseket fog kínálni, azonban a hálózat más szolgáltatók előtt is nyitott lesz, vagyis a felhasználók számos ajánlat közül választhatnak majd. A projekt összesen 150-200 millió euróba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shabba #4
  Szerintem van ilyen a fővároson kívül. Pl. a Digi épít a nagyobb vidéki városok sűrűn lakott részein(értsd lakótelep, lakópark) ugyanilyen hálózatot. De a TvNetworknek is készült LAN hálózata Szegeden már sok évvel korábban és más városokban is építettek. Kisebb cégeknek is vannak lokálisan, akár kisebb városokbegyes üzletileg jó területén LAN-os beruházásuk.

  De az ilyen jellegű beruházásokkal elsősorban mindig a nagyvárosokat célozzák meg, mert ott lesz kifizetődő. 1 millió fölött nagyvárosból idehaza meg 1 van. És ott is léteznek hasonló fejlesztések, jellemzően lokálisan kisebb cégeknek, Digi, Hardwired, Rubicom, Tiger, ComUnique, TvNet, TvNetWork, stb. És idővel majd a nagyoknak is lesznek majd FTTB(Fiber to the Building, üvegszál a lakóépületig) beruházásaik.
 • shabba #3
  Mert mintha a németeknél a tízezres kisvárosok lennének megcélozva az IT fejlesztésekkel. Szerinted hány 1 millió feletti nagyváros van Mo-on. Jah hogy csak egy. Németeknél több is, így több olyan nagyváros van ahol jobban megéri a hasonló IT fejlesztés. De ott sem arra törekednek hogy a vidéki kistelepüléseket lássák el optikával. Ugyanazért fejlesztenek a világ minden részén elsősorban nagyvárosokban mert ott kisebb fajlagos költség mellett lehet jobb minőségű, modernebb hálózatot kiépíteni, azért mert nagy a népsűrűség. Ráadásul a fizetőképes kereslet is döntően a nagyvárosokban koncentrálódik így a legnagyobb bevétel is itt érhető el. Fajlagosan legkisebb költségszint, várható legnagyobb bevétel, ergo gyorsabb megtérülés, várható legnagyobb profit. Üzletileg ez a legvonzóbb a szolgáltatók számára. Ha már elfogy az összes ilyen terület, akkor talán idővel terjeszkednek az üzletileg kevésbé vonzó területek felé is, de mindig csak fokozatosan, először a legjobb megtérülésű területek felé.
 • kadar1 #2
  Mint ahogy irtad "ilyen se lesz nálunk egyhamar a fővároson kívül",ebben az országban a fövárosiak segge van kinyalva,a vidékiek meg le vannak szarva..
 • szombi #1
  na, ilyen se lesz nálunk egyhamar a fővároson kívül...