14
  • wanek
    #14
    "Az újlenyomat a hatóságnál marad" - és a régi? LOL!
  • kadar1
    #13
    Az újlenyomat a hatóságnál marad,és az nem fog elszívárogni.Amit onnan bárki jó pénzér megvehet.Mig a világ világ addig lesz korrupció.
  • kvp
    #12
    "Na de komolyra forditva a szot: ha masolhato, akkor modosithato is,"

    Annyi tortent, hogy az eredeti okmany csak olvashato, mivel eredetileg egyszer irhato adathordozora keszul. Viszont semmi nem akadalyozza meg az embereket abban, hogy egy masik chip-re masoljak az adatokat es kozben akar modositsak is oket. Egy olyan mint amikor az ember a ceges rfid-s kartyajanak a kodjat belemasolja a telefonjaba, mert igy csak 1 dolgot kell hordani.

    A visszaelesre az ad lehetoseget, hogy ha masvalakinek az adatait masoljuk le. Pl. egy tomott jarmuvon tobbnyire 10 centinel kozelebb van az ember taskaja a mellette allo taskajahoz. Igy siman le lehet masolni az adatokat. Ceges kornyezetben ez pl. azt jelenti, hogy az ember lemasolhatja a fonoke kodjat is, amitol hirtelen mindenhez hozzafer a cegnel. (pl. raktar, fonok irodaja, az ott talalhato rfid zaras szef tartalma, stb.)

    Az rfid-s azonosito mukodik es hasznalhato is, de szerintem olcsobb es egyertelmubb megoldas volt annak idejen a sarga csillag. Most ezt mindenkinek kotelezove teszik csak mas szinben es rfid-s olvaso kell az elolvasasahoz. (mas kulonbseget nem latok, talan annyit, hogy annak idejen az ujjlenyomat helyett csak a vercsoport volt rogzitve, most valoszinuleg mindkettot rogzitik)
  • wanek
    #11
    Szerinted helyesen hogyan kellett volna írni? Az egy dolog, hogy lehetett volna fiatalabbat is írni, de az nem nyelvtani hiba.
  • ati88
    #10
    "hat évesnél kisebb gyerekektől"
    A tisztelt Szerző járt nyelvtan órára?
    Így már kedvem sincs elolvasni a cikket...
  • RealPhoenixx
    #9
    Az lesz a kiraly hogyha majd a parkolocegek leseftelik az ujlenyomatokat is, es latszolagosan majd az ellenorok mindig vesznek a kocsi kilincsekrol ujlenyomatokat tovabbi bizonyitek gyanant es szepen mindenkit eliteltetnek illegalis parkolasert.

    Na de komolyra forditva a szot: ha masolhato, akkor modosithato is, az egy mas dolog hogy az illeto a kodot konkretan nem tudja esetleg ertelmezni es ezert modositani sem es megint mas dolog ha esetleg a dolog hattereben az van, hogy a csoka megis be tudta bizonyitani hogy lehet modositani is az adatokat, csak megfenyegettek esetleg eletveszelyesen, hogy a modositast ne merje kijelenteni, esetleg lehet hogy megis bejelentette eloszor valami kissebb mediaban a modositast is, csak utana tortent a megfenyegetes politikai/nemzetbiztonsagi/befektetoi oldalrol es ezert a bejelentes ezen resze koorigalva lett hogy csak masolni tudta!

    Szval a lenyeg az, hogy innentol kezdve jobb eselyel vesznek elo barkit aki artatlan es siman melletoljak az ujlenyomatat is mondvan hogy a helyszinrol szarmazik.
  • hypno
    #8
    Ha az ujjlenyomat mégsem válik be, akkor mehet a chip a bőr alá. Esetleg jeladóval, hogy az emberek mozgása is figyelhető legyen.
  • hypno
    #7
    Szép új világ! A nagy tesó totálisan ellenőriz mindent.

    Nálunk már a személyi szám is alkotmánysértőnek bizonyult.
  • wanek
    #6
    Az oké, de itt útlevélről van szó...
  • kadar1
    #5
    Ez már majdnem személyiségi jogot sért,,Szar helyzet ha újlenyomatot vesznek az emberöl.Ha egyszer felkerülsz a rendszerbe , útána szivás
  • Epikurosz
    #4
    OFF
    Persze, igazad van. Mindenestre, más célból, érdemes lenne tároltatni a DNS-t, mint ahogy van már spermabank, és hallottam egy ipsét, aki őssejtbankot szervez itt HU-on.
    OFF
  • Hellion
    #3
    Ujjlenyomat. Pont mint a bűnözőknél. Tárolják le a spermámat! Meg is ehetik!
  • wanek
    #2
    Annak sok értelme nem lenne. Az útlevélre határátlépéskor van szükség. Egy ujjlenyomat ellenőrzése aránylag gyorsan megtörténhet, de egy DNS ellenőrzés hosszú idő. Egy nagy forgalmú határátkelőn ez értelmetlen lenne.
  • Epikurosz
    #1
    A DNS-t kellene tárolni, az a tutti.