Gyurkity Péter

Samsung: Blu-ray helyett hibrid lejátszó

A Samsung eredetileg egy csúcskategóriás Blu-ray asztali lejátszót dobott volna piacra az ünnepek előtt. Ezt most törölték, ám decemberben várhatóan elkészülnek a hibrid változattal, amely mindkét formátumot ismeri.

A WesleyTech oldal úgy értesült, hogy a Samsung törölte az eredetileg az ünnepek előttre tervezett BD-P2400 jelzésű csúcskategóriás asztali lejátszót. A lépés legfőbb indoka, hogy nem sikerült határidő előtt biztosítani a Blu-ray 1.0 specifikáció teljes körű támogatását, így az újabb halasztás helyett inkább egy másik készülék piacra dobása mellett döntöttek. Ez sem fog azonban időre elkészülni, ám még az év vége előtt megjelenik.


Ez az új jövevény a BD-UP5000 lesz, amely várhatóan a Blu-ray 1.1 mellett a konkurens szabványt is gond nélkül kezeli majd. Az eredetileg tervezett készüléknek október 31-re kellett volna készen állnia, ám azt már most tisztán látták a Samsungnál, hogy ez nem fog menni. A hibrid lejátszó szintén októberben, illetve novemberben jelent volna meg, ezt sem tudják azonban tartani, ehelyett decemberben, még éppen az ünnepek előtt dobják majd piacra a készüléket, legalábbis az Egyesült Államokban. A német boltokban ugyanis legkorábban januárban várható az univerzális lejátszó.


A BD-UP5000 a két formátum mellett azok interaktív menüit, vagyis a HDi és BD-Java technológiát is támogatja, a tulajdonosoknak tehát egyetlen funkcióról sem kell majd lemondaniuk. A késedelem azonban azt jelenti, hogy egyedül a rivális LG Electronics tud majd kellő kínálatot nyújtani a nagy felbontású tartalmakra kiéhezett felhasználóknak, az LG BH100 és BH200 lejátszókkal. A Samsung jelenleg a középkategóriás BD-P1200 készülékeket nyújtja 800 dolláros áron, amelyet a belépő szintű BD-P1400 egészít ki 500 dollárért.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a törölt csúcskategóriás Blu-ray lejátszó helyett mikor érkezik a pótlás. Ez a várakozások szerint már a szabvány 1.1-es változatát ismeri majd, de kérdéses, hogy pontosan mikor és milyen készülék formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    Az 500 már jobban hangzik.
  • dez #5
    Dícséretes a cikkíró igyekezete, de azért még akad 1-2 pontosítanivaló.

    "A lépés legfőbb indoka, hogy nem sikerült határidő előtt biztosítani a Blu-ray 1.0 specifikáció teljes körű támogatását, így az újabb halasztás helyett inkább egy másik készülék piacra dobása mellett döntöttek."

    Nem a spec (Profil) 1.0 teljes körű támogatása nem készült el, hanem maga a készülék. Azért kellett volna okt.31. előtt elkészülnie, mert ezután már csak min. 1.1-et támogató készülékeket lehet bevezetni.

    "A Samsung jelenleg a középkategóriás BD-P1200 készülékeket nyújtja 800 dolláros áron, amelyet a belépő szintű BD-P1400 egészít ki 500 dollárért."

    A BD-P1200 még egy korábbi, 2. generációs fejlesztés, és akkor még az árak is magasabbak voltak. Talán ezt már nem is kapni. A BD-P1400 már 3. generációs, és az ára az árak fokozatos esését tükrözi. Magyarán, a BD-P1400 hiába olcsóbb, fejlettebb.
  • Zro #4
    Jöjjenek csak a hibridek, a két formátum meg tornázza le egymás lemezárait
  • tompka #3
    Az eddigi hírek alapján HD-DVD-n nem tudja a 24p-t. csak blu-ray-en. lehet hogy ezért törölték. a samsung inkább vár és ezt is megoldja hogy ne úgy járjon mint az LG
  • szombi #2
    jeeeeeee
  • Kandurex #1
    800 dodo..az sok...még mindig túl sok :/