Berta Sándor

Google Earth - még élesebb és pontosabb képek

A szolgáltatás egyik fotószállítója, a DigitalGlobe olyan új műholdat állít Föld körüli pályára, amely még élesebb képek elkészítését teszi lehetővé.

A fejlesztésnek köszönhetően akár 50 centiméteres felbontású, tűéles felvételek is készülhetnek. A hírnek azonban a fényképezést ellenzők és a drogbárók egészen biztosan nem örülnek. Utóbbiaknak eddig nem sok félnivalójuk volt, hiszen csak egyetlen esetben használtak műholdfelvételeket egy drogültetvény felderítésére és akkor is ismertek voltak a terület GPS-koordinátái. A tervek szerint a korszerűsítésnek köszönhetően az adóhivatalok engedély nélkül épült épületek után kutathatnának, a medencetisztítók pedig potenciális új megrendelők után.

Az amerikai törvények meglehetősen szigorúak ugyan a kérdésben, hiszen polgári célokra legfeljebb 50 centiméteres felbontást tesznek lehetővé, azonban már így is nagyon sok mindenre derülhet fény. A legtöbb műhold legfeljebb 15 méter felbontású képeket tud készíteni, így érthető, hogy a DigitalGlobe bejelentése miért váltott ki óriási érdeklődést. A WorldView I nevű műholdat ma bocsátják fel és a nagyobb felbontás mellett előnye, hogy elődeihez képest a fedélzeti rendszerei gyakrabban és gyorsabban frissíthetők.


A programot részben az amerikai védelmi minisztérium finanszírozza, mivel a WorldView I voltaképpen egy kémműhold. A segítségével akár egy megfigyelt személy pénztárcájába is bele lehet nézni. A DigitalGlobe azonban megkötésekkel eladhat fotókat a térképészeti cégek és szolgáltatók, köztük a Google Earth számára. A műhold naponta egy kereken 600 000 négyzetkilométeres terület lefényképezésére képes. Elődje hetente tudott ekkora területet lefotózni. Jövőre szolgálatba állítják a WorldView II-t is, majd jövő tavasszal érkezik a GeoEye. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználók az eddigieknél is jobb minőségű és nagyobb felbontású képeket tekinthetnek majd meg a Google Earth oldalán.

Mostanában gyorsan érik egymást a szolgáltatást érintő fejlesztések, hiszen alig néhány hete jelezte a vállalat, hogy a legújabb fejlesztésével gyakorlatilag megfordítja a Google Earth nézőpontját és ezúttal az égre szegezi tekintetét. A Google Sky segítségével anyabolygónk helyett a csillagos eget fürkészhetjük. A kliens szoftver valójában a Google Earth frissített verziója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tripax #21
  Na tessék most lebuktam a Brazil cserjésemmel, meg az illegális halásztelkemmel. De várjunk csak a képen ki az a feleségemmel???
 • kanyecs #20
  azért is késhetnek a felvételek, mert mindig meg kell várniuk, hogy egy adott területen ne legyen egy felhő se.
 • AbyssLord #19
  Na most lehet majd látni, hogy ki keveri a nagyobb [email protected] Akik a leghangosabban tiltakoznak ellene, azoknak van a legtöbb titkoni valójuk. Szóval én a hatósági szervek helyében egy alapos házkutatást végeznék a tiltakozóknál.
 • HENCIG #18
  Személyiségi jogok?
  Nekem semmiféle titkolnivalóm nincs!
  Úgyhogy rólam élőben is mehet!
 • HENCIG #17
  MIKOR fog müxeni?
  :O
 • juharfalvi #16
  A cikk nem tér ki rá, de nyilván még érvényben van a Google időbeli önkorlátozása, ami azt jelenti, hogy kb. 3 éves képek kerülhetnek csak nyilvánosságra, nyilván biztonsági okokból, de a személyiségi jogokat is lehetne említeni. Nem lehet hibának tekinteni, hogy relatíve régi képek vannak fent. Ennek a műholdnak a tűéles képeit tehát majd 2010 körül élvezhetjük...
 • nagylzs #15
  Szerintem a titkos katonai bázisok egy jó része egy pajtának néz ki a sivatag közepén, a lényeg a föld alatt van. A térképről leradírozni nincs sok értelme mert nem csak amcsi műholdak vannak ám. Máshogy kell elrejteni őket. Pl. vegyi üzemnek álcázni...
 • Darth Sith #14
  "Az amerikai törvények meglehetősen szigorúak ugyan a kérdésben, hiszen polgári célokra legfeljebb 50 centiméteres felbontást tesznek lehetővé"
  miért is? amúgy mi van, azokkal a létesítményekkel, amelyek elvileg titkos katonai bázisok? azokat leradírozzák a google earth térképeiről?
 • Magyarszív #13
  ez jó volt, és méghozzá lehet is benne vmi:D
  "Kedves külföldiek, jöjjenek el Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő országába, Magyarországra, ahol már évek óta folynak az építkezések, néha a kész(nem sok ilyen van) épületek egész véletlenül összedőlnek és akkor újból kezdünk mindent. Igen, nálunk minden lehetséges, fő profilunk a politikai elit meggazdagítása és nemzettársaink elszegényítése. Mert megérdemeljük:) De mi büszkék vagyunk magunkra ennek ellenére és szeretettel várunk minden idegent, mert minden más nemzet tagjait többre becsülünk, mint saját magunkat. Igen, igen:)"
 • Vorpal #12
  Jó, hogy a nagy épitkezések idején készitették a képeket,
  legalább aki megnézi - ugyérzi itt gőzerővel halad az ország.DDD

  A nagy stagnálás és reformok nem olyan izgalmasak,D