Berta Sándor

Wi-Fi-szabvány készült a dolgok internete eszközeihez

A tanúsítványt megkapó eszközök nagyon alacsony áramfelvétel mellett biztosítanak stabil vezetéknélküli kapcsolatot.

A Wi-Fi Szövetség bejelentette a Wi-Fi HaLow nevű új vezeték nélküli szabványt, amely a dolgok internete készülékekhez fejlesztettek ki. A szabvány meglévő vezeték nélküli protokollokat egyesítve biztosít WPA3-szintű biztonságot, egyszerű telepítést és az IP hálózatokba integrálhatóságot. A Wi-Fi HaLow 2022-től lehet elérhető és a hatótávolsága akár 1 kilométer is lehet.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a szabvány elsősorban nem az okostelefonokhoz, hanem az okosotthon- és a dolgok internete megoldásokhoz készült. A támogatott termékek között lehetnek érzékelők, viselhető eszközök, de akár az istállókban felszerelt vagy az épületeket ellenőrző eszközök is. A szövetség 2025-re 30 milliárd összekapcsolt eszközt vár, ami az idei 13,8 milliárd több, mint a duplája. Az okosotthonok piaca robbanásszerűen nő, és a cégek harmada is ebben látja a hatékonyságnövelés eszközét.

A Wi-Fi HaLow rendkívül kevés energia segítségével is működhet és az IEEE 802.11ah szabványon alapul, ráadásul rendkívül robusztus. A dolgok internete készülékek akár több esztendőn át is működhetnek, mert csupán olyan kevés energiát fogyaszt a Wi-Fi HaLow. A szövetség kiemelte, hogy különböző vállalatok éveken át dolgoztak a Wi-Fi HaLow chipsetek megalkotásán és arra számítanak, hogy már jövőre le fogják szállítani az első 10 millió modult. Az új szabvány először a dolgok internete területén terjed majd el, később az okosotthonokban, az okosvárosokban és más piacokon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Én ettől a "dógok internettye" névtől mászok a falnak. Szal ha magát az internetet sem fordítjuk, akkor az IoT rövidítést miért nem engedjük elterjedni az eröltetett magyarosítgatás helyett!? :O

    Plánene a dógok, meg hogyishíjjákok helyett nem lehetne eszközök internetje magyar megfelelőt használni? Kicsit szakmaibban hangzik. ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.12.03. 12:23:29
  • kvp #1
    750 MHz es 928 MHz kozotti WIFI? Ez erdekes lesz... (a sok zart hazi protokoll helyett vegre lehetne egy rendes IoT radios szabvany, rendes Ethernet/IP forgalommal)