Berta Sándor

Jön a WPA3

Biztonságosabbá válhatnak a WiFi-hotspotok, főleg a nyílt, ingyenes hálózatokat előszeretettel használó felhasználók örülhetnek.

A Wi-Fi Alliance bejelentette az új WPA-t, amely többek között személyre szabott adattitkosítást tesz lehetővé a különböző eszközök, hálózatok és routerek között. A Wi-Fi Alliance tagja többek között az Apple, az IBM, a Hewlett-Packard, az Intel és a Microsoft. A szervezet közleménye szerint az új biztonsági szabvány specifikációi még az idén elérhetők lesznek.

A WPA3 a 2004 óta működő WPA2-t válthatja majd fel. Az utóbbi a szervezet álláspontja alapján ugyan ma is megbízhatóan védeni több milliárd Wi-Fi-eszközt és belátható időn belül továbbra is elérhető marad a kompatibilis készülékek számára, de ezzel párhuzamosan folyamatosan továbbfejlesztik a WPA szabványt és azt ezáltal kis lépésekben még biztonságosabbá teszik.

Jelenleg az egyik legnagyobb problémát a nyitott hálózatok jelentik, amelyek a kocsmákban vagy a repülőtereken találhatók. Ezek ugyan nagyon felhasználóbarát megoldások, de könnyedén lehetővé teszik az adatok elfogását egy adott eszköz és a router között. Ez a biztonsági hiányosság a WPA3-ban már nem lesz benne, erről a személyre szabott adattitkosítás gondoskodik. Emellett a WPA3 meg fogja védeni a hálózatokat a Brute Force (nyers erő) és a Lexical (amikor végigmennek egy szótár összes szaván a jelszó kitalálásához) támadásokkal szemben. Ezáltal a hackerek nehezebben törhetik fel egy hálózat jelszavát és az erőfeszítéseik már az első sikertelen próbálkozás után elbukhatnak.

A 192 bites biztonsági csomag további védelmet kínálhat a vezeték nélküli hálózatok számára. Ez utóbbiból elsősorban a kormányzati, a védelmi és az ipari szervezetek profitálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!