Gyurkity Péter

Körvonalazódik a PCI Express 3.0

Bár még az illesztőszabvány második generációja sem bukkant fel tömeges méretekben, a fejlesztést felügyelő PCI SIG máris közzétette az első részleteket a harmadik változatról. Ismét duplázódik a sebesség.

A PCI SIG közleményéből kiderül, hogy a szabvány legújabb változatánál több lehetőséget is szemügyre vettek. Szakértők megvizsgálták a 10 GT/s (10 GHz) és 8 GT/s (8 GHz) adatátviteli sebességeket és arra a következtetésre jutottak, hogy több tényező alapján ez utóbbi alkalmazása tűnik ésszerűnek. A cél a PCI Express 2.0 sebességének megduplázása, a jelenlegi összetevők alkalmazásával és a költségek szinten tartásával.

Bár a 8 GT/s-es adatátviteli sebesség nem jelenti a korábbi megduplázását - mivel a második generáció 5 GT/s-ot nyújt - a szervezet szerint ezt mégis el fogják érni, mégpedig a 8b/10b tömörítési séma mellőzésével, amely 20%-os csökkenést jelentett eddig a teljesítményben. Ezt eldobják, ezzel egy időben pedig több téren is optimalizálják a szabványt, megtartva a kompatibilitást az előddel. "Ez a megoldás lehetővé teszi a teljesítménnyel kapcsolatos megnövekedett elvárások kielégítését, megtartva a kompatibilitást, ezzel egy időben pedig megkönnyíti a technológia elterjedését több területen" - magyarázta Al Yanes, a PCI-SIG első embere.

Várakozásuk szerint a szabvány végleges változata, vagyis a PCIe 3.0 Base specifikáció legkorábban 2009 végén készülhet el. Az első ilyen termékek - grafikus kártyák - ezt követve, 2010 elején bukkanhatnak fel, vagyis nagyjából két és fél év áll a második generáció rendelkezésére, mielőtt megkezdődik az újabb váltás. A PCIe 3.0 Base, nevének megfelelően alapként szolgál majd a szabvány kiegészítéséhez és kiterjesztéséhez, amely azt a célt szolgálja, hogy minél több területen megjelenjenek az ehhez alkalmazkodó megoldások.

A szervezet egyelőre nem közölt egyéb technikai részleteket - erre várhatóan később kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anotino #46
    bizony. enermax 300wattos tap rohogve visz 3 vinyo, x2 4600+, x1650xt -s konfigot
  • dez #45
    Vagy valami gagyi tápja van, ami csak papíron 400W-os, vagy régi táp, ami nem ad le eleget 12V-on, hanem helyette túl sokat akarna 5V-on, de az újabb gépeknek nem az kell.
  • BiroAndras #44
    "Most komolyan, észre vett valaki jelentős javulást attó, hogy DDR2 RAMokat használ?"

    Hát az valóban nem valami nagy szám. Én ki is hagyom, és egyből DDR3-ra váltok, az már talán tényleg jobb lesz.

    "Vagy tényleg sokkal jobb a SATA-vinyó az ATA-tól?"

    Igen sokkal. Pl. vékonyabb a kábele, hosszabb kábellel is stabil, nincs master/slave szenvedés, menet közben cserélhető, 4-nél több eszközt is rakhatsz a gépbe, és van NCQ.

    "az XT1650nek nem elég a 400W, mint 500 kell neki."

    Ez elég fura. Nekem X1600XT-m volt, és simán ment 400-as táppal, úgy, hogy egy halom más nagy fogyasztó is volt a gépben. Még a mostani 8800GTX is megy vele, ha kiveszem a sok vinyót.
  • dez #43
    A semmiért... Aham.
  • sztechnika #42
    Teljesen igazad van sajnos.
    Költsük a gépre a pénzt a semmiért
  • 00 Blue 00 #41
    Igazat adok, habár az ATA és a SATA2 között nagy a külömbség, de pofátlanságnak tartom, ezt az egész marketinges faszságot
  • dez #40
    Azért jobb az a vékony kábel. :)

    A SATA2-ben NCQ is lehet, ami az SCSI egyik fő előnyére hajaz, ami meggyorsítja az adatelérést, legalábbis több egyidejű hozzáférés esetén.

    Arról meg nem az átviteli szabványok tehetnek, hogy a vinyók a mai viszonyokhoz képest lassúak.
  • Sanyix #39
    Ja keskenyebb a kábel, és le lehet húzni menetközben. EGETRENGETŐ fejlődés!
    Kár hogy nem így fejlődött az emberiség, mert akkor most jönnénk rá, hogy a négyzet alakú keréknél picit jobb a kör alakú :D
  • DrFantastikus #38
    ''1. manapság két egymást követő szabvány, technológia között már nincs akkora fejlődés mint régen. A gyártók apró kis lépéseket próbálnak eget rengető jelentőségűnek beállítani. Most komolyan, észre vett valaki jelentős javulást attó, hogy DDR2 RAMokat használ? Vagy tényleg sokkal jobb a SATA-vinyó az ATA-tól?''

    igen, SOKKAL jobb a SATA vinyo !!!!
  • RedRiot #37
    "Maradjunk a 200mhznél és a PCI-nál."

    Ezt nem írtam, és azt sem hogy egy '97-es és egy '07-es játék közt nincs semmi különbség. 20 éve játszok, ekkora hülyeséget nem írkálnék.

    Megpróbálom mégegyszer megfogalmazni, hogy pontosan mi a problémám:

    1. manapság két egymást követő szabvány, technológia között már nincs akkora fejlődés mint régen. A gyártók apró kis lépéseket próbálnak eget rengető jelentőségűnek beállítani. Most komolyan, észre vett valaki jelentős javulást attó, hogy DDR2 RAMokat használ? Vagy tényleg sokkal jobb a SATA-vinyó az ATA-tól?

    2. Az új termékeket úgy kapcsolják össze, hogy akár van rá szükséged, akár nem, nehezen tudod megkerülni őket, kénytelen vagy megvenni mind. Akartam a régi Sempron procim helyett egy új Athlon64 3500+-t. Új alaplap kell, OK, ez nyilvánvaló. Radeon X700 helyett is néztem egy újabb kártyát. Legyen X1650XT. Legyen PCI-E, úgyis új alaplap, és ez a modernebb. Hoppá, az alaplap csak DDR2 memót támogat, új RAM is kell. Jólvan. Hoppá, az alaplapon csak egy hagyományos IDE kábel van, és vagy öt SATA. De jó.

    Magyararul vagy közös kábelre rakom a DVDt és a vinyót (így csak egymást lassítanák), vagy... Vagy venni kell egy új vinyót! Sirály. Vettem új vinyót is. Új gép összerak, elindít, pár perc múlva újraindul. Na most miafasz? Melegedni nem melegszik, akkor nincs elég kraft a tápban. És igen: az XT1650nek nem elég a 400W, mint 500 kell neki. Jó, venni kell új tápot is.

    Lényeg hogy a rakat új alkatrész közül a CPUn és a videókarin kívül nem érzem úgy, hogy a többire szükségem lett volna. Az új vinyó nem gyorsabb észrevehetően a régítől, és a DDR2-től sem dobom el az agyam.
    Olyan mintha az autómban olajcserénél nem csak az olajat és a szűrőt, hanem a motort, a sebességváltót, és a harmadik féklámpát is cserélnem kellene kötelező jelleggel. Profi árukapcsolás, és szerintem naív dolog azt hinni, hogy ezzel mi, felhasználók járunk a legjobban.